Bineceğiniz asansöre dikkat!

Eylülde emlakla ilgili yenidüzenlemeler devreye girecek.

Yayınlanma: 28.08.2017 - 05:12
Abone Ol google-news

Emlak ve inşaat sektörüne yeni uygulamalar Eylül 2017’den itibaren devreye giriyor. Bunlardan ilki TS EN 81-77 Deprem Standardı. Bu standart, asansörlerin hareketli parçalarının deprem esnasında yolculara veya binaya olası zararlar vermesini engellemeyi hedefliyor.

Geçen günlerde asansörlerdeki periyodik kontrollere ilişkin Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yeni kontrol listeleri açıklanırken 1 Eylül’den sonra, onaylanan asansör uygulama projelerine uygun olacak şekilde piyasaya arz edilen asansörlerin periyodik kontrolünde ve tescilinde TS EN 81-20 ve TS EN 81-50 standartlarında yer alan yapım ve montaj için güvenlik gereklilikleri talep edilecek. Hollandalı denetleme kuruluşu Liftinstituut’ün Türkiye Bölge Müdürü Süleyman Özcan’a göre kontrol listelerinde önemli yere sahip, asansör kat kapılarının kattaki kullanıcılar ve tekerlekli sandalye kullananlar için daha güvenli olmasını hedefleyen sarkaç deneyi hakkında, kabin kapısının kabin içindeki yolcular için daha güvenli olmasını sağlayan, yolcuların kilit açma bölgesi dışında kabin kapısını tamamen açıp sıkışmasını, yaralanmasını engelleyen sınırlandırma mekanizması hakkında bir bilgi veya kontrol yer almıyor.

Ölü doğacak

Yine, asansör güvenlik devresini doğrudan ilgilendiren ‘5.12.1.8’ ve TS EN 81- 20 standardında ‘Bakım Çalışmalarında Koruma’ olarak ifade edilen ‘5.12.1.7’ maddeleri hakkında da bir kontrol bulunmuyor. Yeni kontrol listesiyle can güvenliğini ilgilendiren yeni önlemler asansör periyodik kontrollerinde kontrol edilmeyeceğini aktaran Özcan, “Bu durumda, can güvenliği ile ilgili şartları kaç tane asansör imalat firması, montaj firması, kaç tane komponentte, asansörde uygulayacak? Bu durumda TS EN 81-20 standardı 1 Eylül 2017’de ülkemizde ölü doğacak. Umuyorum ki periyodik muayenelerde -şimdilik- kontrol edilmese de, can güvenliği ile ilgili yeni şartlar taviz verilmeksizin uygulanır ve asansör komponentleri ve asansörler TS EN 81-20 ve 50’ye uygun şekilde imal ve monte edilir” diye konuştu.

TGM Trend Gayrimenkul Genel Müdürü Hakan Erilkun, “Yüzlerce insanın kullandığı yapıdaki taşıyıcı sistemin tüm ihtiyacı en iyi ve en güvenli şekilde karşılayabilmesi gerekir” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler