Binlerce arkeoloji kitabı zarar gördü
Arkeopera Kitabevi’ndeki su baskını nedeniyle çeşitli dillerdeki 1365 nitelikli arkeoloji kitabı su içinde kaldı
Beyoğlu’ndaki iki katlı Arkeopera Kitabevi’nde boru patlamasıyla oluşan su baskını nedeniyle çeşitli dillerdeki 1365 nitelikli arkeoloji kitabının hasar gördüğü belirtildi. Arkeoloji ve Sanat Dergisi’nin yayın yönetmeni, Arkeopera’nın kurucusu arkeolog Nezih Başgelen, kitabevinde uzmanlık ve ilgi alanlarına göre sınıflanmış, belli bir sistematiğe göre toplanmış çocuk kitaplarından hobi kitaplarına binlerce eserden oluşan 40 yıllık koleksiyonlarının zarar gördüğünü söyledi. Başgelen, tasarım ürünleri, hediyelik eşyalar ve kitaplarla Arkeoloji ve Sanat dergisinin kültürel yayın projelerine gelir sağlayan Arkeopera Kitabevi’ndeki hasarla ilgili olarak “40 yılın emeğiyle oluşan binlerce el emeği göz nuru eser, kitap, dergi sular içinde heba oldu” dedi.
Destek kampanyaları
Başgelen, binlerce eserin zarar gördüğü su baskınını ise şöyle anlattı: “Su baskını haberini alır almaz Arkeopera’ya gittiğimde tavanının her tarafından sular şarıl şarıl kitapların üzerine iniyordu. Görevlimiz Dürdane gözyaşları dökerken ‘bütün kitaplarımız su içinde, her şey mahvoldu!’ diyordu. Üst kata çıkan merdivenlerden aşağı küçük bir şelale gibi akan suların içinden galeri katına çıktığımda eşim Sema’yı sırılsıklam, patlayan borudan fışkıran suyla baş etmeye çalışırken onu da hıçkıra hıçkıra ağlarken buldum. Ancak kısa bir sürede dostluk dayanışması oldu, dostlarımız bizlerle birlikte kolları sıvadı. Kimi arkadaşlarımız da internette kendi inisiyatifleriyle destek kampanyaları başlattı.”
Başgelen, sudan etkilenen tüm kitap ve dergileri geçici olarak etkinlikleri iptal ettikleri üst kattaki galeri ve etkinlik bölümüne naklettiklerini belirtti. Sudan etkilenen kitap ve dergileri kurutmanın ve gerekli kayıtlarının çıkarılmasının belli bir zaman alacağını da sözlerine ekledi.
Başgelen, dostlarının başlattığı destek kampanyasıyla internet üzerinden toplu alımların başladığını belirterek “Yılbaşından bu yana yükselen döviz nedeniyle yaşanan kâğıt problemi ve yayıncılık alanında tıkanan dağıtım kanalları kültürel yayıncılık dünyasını durma noktasına getirmişti. Tam da bu dönemde kitaplarımız hasar gördü. Umarım elbirliği ile kültürel yayın projelerimizi ve Arkeoloji ve Sanat Dergisi’ni sürdürmeyi başarırız.”
Kitap hasarına sigorta yok Başgelen, sigortanın, kitabevinde oluşan maddi hasarların bir bölümünü karşıladığını ancak kitaplar söz konusu olduğunda ülkemizde sigorta mevzuatının rüzgârda tersine dönen bir şemsiye gibi olduğunu belirterek “Evlerinde ya da iş yerlerindeki kitaplıkları suya maruz kalanlar bizzat deneyimleyerek yaşamışlardır. Asıl sorun, yaklaşık 40 yıldır dünyanın dört bir yanından topladığımız hatta çıktığı yayınevinde bile mevcudu kalmamış olan binlerce kitabın yerini nasıl dolduracağımız” dedi. |
En Çok Okunan Haberler
- Korgeneral Pekin'den çarpıcı yorum
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- Colani’nin arabası
- Petlas Yönetim Kurulu Üyesi Özcan, uçakta olay çıkardı
- Komutanları olumsuz görüş vermedi, görevlerinden oldu
- 148 bin metrekarelik alan daha!
- '100 yılda bir görülebilecek akımın başlangıcındayız'
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Milletvekilleri Genel Kurulu terk etti!
- Erdoğan'dan Suriyeliler açıklaması