'Bir Aydınlık Adam' RAS belgeseli
Refik Ahmet Sevengil etkinlikleri kapsamında 18. İstanbul Tiyatro Festivali programı içinde yer alan "Bir Aydınlık Adam" Refik Ahmet Sevengil (RAS) adlı belgesel gösterimi ve söyleşisi önceki gün İKSV Salon'da gerçekleşti.
Zeynep Altıok’un sunduğu, yönetmen Mehmet Eryılmaz’in bilgi verdiği etkinlik belgesel gösterimin ardından yazar Selim İleri, tiyatro sanatçısı, araştırmacı Cemal Ünlü ve Sevengil’in torunu Nesteren Davutoğlu'nun katıldığı söyleşiyle devam etti.
Konuşmacılar, öğretmen, gazeteci, yazar, müzik adamı, tiyatro tarihçisi, radyocu Sevengil’i hayatı ve emeğinin meyveleriyle tanıtan, öncülüğünü yapanYusuf Kurşeli’nin de sağlığında gördüğü belgeselin aydınlatıcı, öğretici ve düşündürücü olduğunu belirterek maddi manevi bu işi üstlenen Davutoğlu’na teşekkür ederek, Eryılmaz’ı kutladılar.
İleri, o günlere tanıklık eden aralarında eğitimci olan eşi Belkis hanım, kızı Fatoş, öğrencileri Yıldız Kenter, Sevda Şener, Can ve Arsen Gürzap, radyodan Turgut Özakman, Adalet Ağaoğlu’nun da bulunduğu bir çok önemli tanığa, belgeler, kitaplar, TRT arşivinden bantlara dayanarak çekilen belgeselin Sevengil'i ve dönemi çok iyi betimlediğini vurguladı. İlk satın aldığı kitaptan başlayarak eserleri üzerinde duran İleri; “Gerçek bir Cumhuriyet aydını olan Sevengil’in en önemli katkısı doğu batı ayrımına düşmeden zenginliğe sahip çıkması, senteze varabilmesidir” dedi.
Davutoğlu mirascısı olduğu üzerinde uzun yıllardır çalıştığı Sevengil arşivi için; “Proje rahmi gibi bereketli ve çok zengin olarak gün ışığın çıkarılmayı bekliyor. Dedemin araştırmaları Avrupayı antik Yunan’ı aşan Şamanlara uzanan çok derin, kapsamlı çalışmalardır.” diyerek bir kısmı basılı olan eserlerin tekrar yayınlanacağı müjdesini verdi. Ünlü ise, “Üstadı ve müthiş birikimini aslında hatırlatıyor olmak bir ayıptır. Bilinmesi, örnek alınması gerekirdi.” diyerek onun büyük gayretle ömrünü öğrenme ve öğretmeye adayan bir “eğitimci” olduğunun altını çizdi. Sevengil üzerine “Ömür Name” adlı kapsamlı bir kitapta hazırlayan Ünlü, söyleşide bulunduğu iki banttan sesini ve güftesini dinletti.
Sevengil etkinlikleri kapsamında torunu Nesteren Davutoğlu tarafından aile arşivinden hazırlanan, evsahipliğini Türk tiyatro geleneğinin köşetaşlarından Darülbedayi'nin günümüzdeki karşılığı İBB Şehir Tiyatroları'nın üstlendiği 10 Mayıs’ta açılan “Tiyatro Afişleri Sergisi” ise, festivale paralel olarak 5 Haziran’a dek Harbiye Muhsin Ertuğrul Tiyatrosu’nda devam ediyor.
Sergide, tiyatronun topraklarımızda gelişimini, yaptığı derin arşiv araştırmaları ve çalışmalarıyla kitaplaştıran ilk Türk tiyatro tarihi yazarı R.A. Sevengil'in eşsiz koleksiyonundan hayatını ve dönemi yansıtan birçok obje ve belge yer alıyor.
Belgesel ve sergi, kültür-sanat-eğitim-iletişim alanında üstadın kitaplarından bir izlek oluşturarak bugünden geriye doğru açılan bir pencere, bir ses, bir nefes olarak geleceğe ışık saçan bir köprü kuruyor.
En Çok Okunan Haberler
- Suriyeliler memleketine gidiyor
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- Marmaray'da seferler durduruldu!
- Yaş sınırlaması Meclis’te
- ATM'lerde 20 gün sonra yeni dönem başlıyor
- Lütfü Savaş CHP'den ihraç edildi
- Apple'dan 'şifre' talebine yanıt!
- Suriye’de şeriatın sesleri!
- Erdoğan'ı protesto eden gençlere işkence iddiasına yanıt
- Erdoğan'dan flaş 'Suriyeliler' açıklaması