Bir çınar devrildi bir devir kapandı
Yönetmen, yapımcı ve senarist Aram Gülyüz, 87 yaşında yaşamını yitirdi.
Türk sinema tarihinin usta ismi yönetmen, yapımcı ve senarist Aram Gülyüz, 87 yaşında yaşamını yitirdi.
Ayşecik film serisinden 90’lı yılların sevilen dizisi Yasemince’ye kadar 200’e yakın sinema filmi ve dizinin yönetmenliğini üstlenen Gülyüz, 1931 yılında İstanbul, Şişli‘de doğdu. Koleji bitirdikten sonra İngiltere‘ye gitti. Electric and Musical Industries Ltd. (EMİ) Şirketi’nin Londra’daki temsilciliğinde dört yıl televizyon kursu gördü. Askerlik hizmetini yaptığı sırada, İngilizce bilenlere Kore‘ye gitmek isteyip istemedikleri sorulunca; 1954-1955 yıllarında askerliğini yedek subay olarak yapmış ve aynı görevi yapan Halit Refiğ ile tanışmış. Kore’ye gidip birliğine katıldığında ateşkes sağlanmış ve mütareke imzalanmış. Askerden dönünce (British Airways) İngiliz Havayolları’nda memur olarak çalışan Gülyüz, Halit Refiğ‘in teşviki ile 1958 yılında Metro Film’i kurarak, yapımcı olarak sinemaya girdi.
Kendi şirketinde ilk olarak Türk-Alman ortak yapımı olan “İstanbul Macerası” filminin yapımcılığını yaptı. Bu ilk filminde yabancı oyuncular Carl Möhner, Eva Palmer, Bianca Breneca ve Türk oyuncular Sadri Alışık, Orhan Günşiray, Öztürk Serengil oynamıştır. 1960 yılında senaryosunu yazdığı ve yapımcılığını da üstlendiği “Sensiz Yıllar” adlı sinema filmi ile de yönetmenliğe başlarken filmde Metin Serezli başrolde oynamıştı.
Türker İnanoğlu’nun yapımcısı olduğu birçok komedi türü TV dizilerinin yönetmenliğini yaptı. 1987 yılında başrollerinde Banu Alkan ve Salih Güney‘in oynadığı “Afrodit” adlı sinema filminin asıl yönetmeni Remzi Jöntürk, bir trafik kazası sonucu yapımcısı Halis Şenol’la birlikte yaşamını yitirince, çekime Aram Gülyüz devam etti.
1996 yılında yapımcılığını Türker İnanoğlu‘nun yaptığı “Tatlı Kaçıklar” adlı diziyi çekti. 2014 yılında yönetmenliğini yaptığı “Zaman Makinesi 1973” adlı sinema filminde Gürgen Öz, Seda Bakan, Mustafa Uzunyılmaz, Zihni Göktay rol almıştır. Aram Gülyüz, 1965 yılında balerin Gönül Gülyüz ile evlendi. Ferdi adında bir oğlu var.
‘Hiç onur ödülü almadı’
Gülyüz’ün vefatı dolayısıyla sosyal medya hesabında üzüntüsünü paylaşan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, “Sinemamızın usta ismi Aram Gülyüz’ün aramızdan ayrıldığını üzülerek öğrenmiş bulunmaktayım. 1958’de adım attığı Türk sinemasına büyük hizmetleri bulunan merhuma Allah’tan rahmet, ailesine ve sanat camiamıza başsağlığı diliyorum” ifadelerine yer verdi.
‘İnsan gibi insandı...’
Yönetmen Yılmaz Atadeniz, Türk sinemasının önemli isimlerinin tek tek eksilmeye başladığını belirterek, “Her şeyden evvel, en önemlisi her çınar kendi devrini kapıyor. Aram da çok film çekmesine rağmen hiç onur ödülü almadan vefat etti. Beraber çalışmadık ama her yerde beraberdik. Sete geldiğinde muhakkak yeni bir hikayeyle gelir ve hepimizi güldürürdü. Müthiş bir espri anlayışı vardı. Her şeyden evvel sadece sanatçı değildi. İnsan gibi insandı. Mükemmel bir insandı. Hiç kimseyi kırmadan hayatını geçirdi. Bağırmadan çağırmadan. Mükemmel, hızlı, pratik, çalışkan bir yönetmendi” dedi.
Yönetmen Nazif Tunç, Aram Gülyüz’ün vefatından duyduğu üzüntüsünü dile getirerek, “Aram Gülyüz de sonsuzluk yurduna göçtü. Sinemanın altın çağının yıldızları bir bir sönüyorlar işte. Altın çağın, renkli adamlarındandı. Her tarakta bezi olan, becerikli, inanılmaz pozitif, ılımlı ve tatlı adamlardandı Aram Bey. Bir zenginlikti. Türk sinemasına çok emeği geçmiştir. Çok oyuncu yetiştirmiştir. Her türde film çekerdi ama yönettiği komedi filmleri hatırlardadır hâlâ. Komedi filmlerine daha yatkın bir sanatı vardı. Sinemamızın siyah beyaz dönemlerinin önde tutulan yönetmenlerindendi. Keşke hep öyle kalsaydı” dedi.
Yönetmen İsmail Güneş ise Aram Gülyüz’ün uzun yıllar boyunca sinemanın önemli isimlerinden biri olduğunun altını çizdi. Başarılı yönetmenin ömrünün sonuna kadar da hep kameraya yakın ya da kameranın arkasında olduğunu vurgulayan Güneş, “Bu onun talihidir diyebiliriz. Çok sevimli, güzel işler bıraktı sinema dünyasına, gerek sinema gerek de televizyon alanında. Son zamanlarda da televizyonda hakikaten sevimli diziler meydana getirdi. Toprağı bol olsun” ifadelerine yer verdi.
Filmlerinden ve dizilerinden bazıları: Çılgın Kamp ( Sinema Filmi) 2014, Zaman Makinesi 1973 ( Sinema Filmi) 2014, Otel Divane (TV Dizisi) 2014, Hamileyim Hamile ( Sinema Filmi) 2009, Ağlamak Yok (TV Dizisi) 2008, Aşk Beklemez (TV Filmi) 2006, Zeynep (TV Dizisi) 2005, Utanmaz Adam (TV Filmi) 2005, Sevgilime Göz Kulak Ol (TV Filmi) 2005, Deli Duran (TV Dizisi) 2005, Kadın Terzisi ( Sinema Filmi) 2004, – Evlat (TV Filmi) 2003, İki Oda Bir Sinan (TV Dizisi) 2002, Yaşamak (Sinema Filmi) 1988, Yasak Aşk ( Sinema Filmi) 1988, Uyanıklar Dünyası ( Sinema Filmi) 1985, Şaşkın Milyoner (Sinema Filmi) 1980, Sarışın Tehlike (Sinema Filmi) 1980, Şaşırtma Beni (Sinema Filmi) 1979 , Öğren de Gel (Sinema Filmi) 1979, Varan Bir (Sinema Filmi) 1963, Temem Bilakis (Sinema Filmi) 1963, Hop Dedik (Sinema Filmi) 1963, Genç Kızların Sevgilisi (Sinema Filmi) 1963, Kadın Ve Tabanca (Sinema Filmi) 1962, Aşk Ve Yumruk (Sinema Filmi) 1961, Sensiz Yıllar (Sinema Filmi) 1960...
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- İBB'den 'Pınar Aydınlar' açıklaması: Tasvip etmiyoruz
- İmamoğlu'ndan 'Suriyeliler' açıklaması
- '100 yılda bir görülebilecek akımın başlangıcındayız'
- Edirne'de korkunç kaza
- Petlas Yönetim Kurulu Üyesi Özcan, uçakta olay çıkardı