'Biz bitti demeden bu dava bitmez'

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesiyle ilgili davanın Yargıtay'ın bozma kararından sonraki ikinci duruşması öncesi adliye önünde toplanan "Hrant'ın Arkadaşları" adlı grup eylem yaptı.

Yayınlanma: 03.12.2013 - 12:23
Abone Ol google-news

Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'nın önünde basın açıklamalarına izin verilen alanda toplanan yaklaşık yüz kişilik grup, "Hepimiz Hrant'ız hepimiz Ermeniyiz", "Öldürün diyenler yargılansın", "Faşizme inat kardeşimsin Hrant" sloganları attı. Grup adına Yönetmen-Oyuncu Sermiyan Midyat basın açıklamasını okudu. Midyat, "Bu duruşma için çağrı metnimizi hazırlarken iktidara seslenerek, 'Her şeyi iyi bildiğiniz gibi, katilleri de zanlıları da iyi bilirsiniz' dedik. 'Çoğunu tanıyorsunuz, devleti birlikte yönetiyorsunuz' dedik. Neden böyle dedik? Çok açık. Hrant Dink'in ırkçı, planlı ve resmi görevlilerin de içinde olduğu bir cinayete kurban gitmesinden sonra gördüklerimiz, bu cinayetten devletin farklı kanatlarının bilgisi olduğunu, üst ya da alt düzey kimi devlet görevlilerinin katillleri yüreklendirdiğini ya da en hafif tabirlerle onlara yol verdiğini ortaya koyuyordu. Aradan geçen yaklaşık 7 yıl boyunca hiçbir devlet görevlisi ciddi biçimde, gerektiği biçimde, yargılanmaları gereken suçtan yargılanmadı. Yargılanmadıkları gibi, haklarında soruşturma talep edilen devlet görevlilerinin çoğu terfi etti. Aralarından devletin üst makamlarına terfi edenler bile oldu" dedi.

 

 Erhan Tuncel: Dublör olarak kullanıldım

ADLİYE ÖNÜNDEKİ EYLEMDEN GÖRÜNTÜLER - FOTO GALERİ

 

'Adımın Sermiyan olması bile kimilerinin ırkçı damarlarını kabartmaya yetiyor'

"Katilleri de, zanlıları da, iyi bilirsiniz" diyen Sermiyan Midyat, "Çünkü devleti onlarla birlikte yönetiyorsunuz. Ve bu davada adalet talep edenler için de bir müsamere tertipliyorsunuz. İkinci kez başlayan şu dava sürecinde tetiği çeken ve onun yakın çevresi, belki yeni cezalar alacaktır. Ancak hepimiz biliyoruz ki biraz önce bahsettiğimiz, onları yüreklendirenler, onlara yol verenler, cinayet işleneceğini bildiği halde başını öte yana çevirenler yargılanmayacaktır" dedi. Açıklamada kendi hayatından da bir örnek veren Sermiyan Midyat, "Bu ırkçı bakışın insanları nasıl da cesaretlendirdiğini kendi hayatımdan da örneklemek isterim. Bir ırkı, bir rengi, bir dili, bir dini ya da bir mezhebi küfür zanneden kimi canlıları, benim adımın Sermiyan olması bile çoğu zaman rahatsız etmiştir. Adım Kürtçe kökenli bir isim olsa bile, adımda geçen '-yan' tınısı dahi kimilerinin ırkçı damarlarını kabartmaya yetiyor. Ben Ermeni, Süryani olmasam da, sonuna kadar Hrant Dink'im. Ya da bu ırkçı zihniyete karşı şöyle söylemeliyim: Siz neyseniz, ben o değilim" ifadelerini kullandı.

 

'Utanç duyuyoruz'

Hrant Dink'in avukatlarından Fethiye Çetin'in 'Utanç Duyuyorum' isimli bir kitabı yayımlandığını belirten Midyat "Fethiye Çetin, hem cinayet öncesi hem cinayet sonrası yaşadıkları, gördükleri için bu ismi uygun görmüştü. Haklıdır. Biz de utanç duyuyoruz. Hrant ölmeden önce ve öldürüldükten sonra bilhassa bu mahkeme salonlarında, adliye koridorlarında yaşananlardan utanç duyuyoruz" diye konuştu.

 

'Yaprak kıpırdamadı'

Sermiyan Midyat sözlerine şöyle devam etti: "Yine de bekledik ki cinayete ilişkin çok sayıda yeni ipucu içeren bu kitap sonrasında yargı çevreleri harekete geçsin. Çünkü kitabı okuyan herkes şu ana kadar bildiklerimizin ötesinde yeni ipuçları ile karşı karşıya kalıyordu. Ergenekon davası biraz daha ciddiyetle ele alınsa, bu cinayete ilişkin yeni bulgulara erişilebileceğini bu kitapla birlikte bir kez daha gördük. Dink cinayetinin devletle ilişki içinde çeteler arasında nasıl da, deyim yerindeyse, ihaleye çıkarıldığını bir kez daha gördük, yeni ipuçları ile karşılaştık. Ama hayır. Yaprak kıpırdamadı. Yeri geldiğinde belgelerin havada uçuştuğunu gördük, görüyoruz. Ama bu davada herkes sus pus. Dolayısıyla bu cinayetin bir milli mutabakat cinayeti olduğu konusundaki yargımız maalesef pekişmiştir."

 

'Biz bitti demeden bu dava bitmez'

Sermiyan Midyat, "O yüzden diyoruz ki, evet, katilleri de, zanlılar da iyi bilirsiniz. Ama biz de, yani sadece Hrant davasında değil, devletin üzerini örttüğü, katilleri, suçluları koruduğu tüm davalarda adaleti arayanlar, diyoruz ki, biz de adaletin peşini bırakmamayı iyi biliriz. Biz de adalet talebinde inat etmeyi iyi biliriz. Biz bitti demeden bu dava bitmez" ifadesini kullandı.

 

Kısa süreli gerginlik

Açıklamanın ardından gruptakiler duruşmaya izlemek üzere pankartlarla ve sloganlarla adliye bahçesinden içeri girdi. Adliye içinde eylem yasak olduğu için adliye bahçesindeki TOMA 'nın müdahale hazırlığı yaptığı görüldü. Çevik kuvvet de otobüslerden inerek olası bir müdahaleye karşı hazırlandı. Gruptakilerin güvenlik yetkililerinin uyarısının ardından slogan atmayı durdurması ve pankartlarını toplayarak duruşmayı izlemek için adliyeye girmesinin ardından gerginlik sona erdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler