Borca dolar kamçısı
Moody’s: Doların yükselişi Türkiye’de dış borçları daha maliyetli hale getiriyor.
Merkez Bankası ile ilgili tartışmalar ve ABD’de faizlerin yükseleceği beklentisiyle kurdaki hızlı artış, döviz açık pozisyonu olan şirketler için tehlike oluşturuyor. Konuyla ilgili bir uyarı da kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’ten geldi. Moody’s, doların değer kazanması nedeniyle dış finansmana ihtiyaç duyan Türkiye ve benzer gelişmekte olan ülkelerde şirketlerin borç geri ödemelerinin daha maliyetli hale geldiğini belirtti. Merkez Bankası’na göre Türkiye’de şirketlerin döviz açığı Aralık 2014’te 183 milyar doları aştı.
Moody’s dün yayımladığı bir raporda, doların değer artışının dış finansman ihtiyacı yüksek olan ülkelere etkisini değerlendirdi. Kurum, son haftalarda dolarda yaşanan yükselişin, bir grup ülkenin para biriminde yıpranmaya ve döviz rezervlerinde de önemli bir düşüşe yol açtığına dikkat çekerken Türkiye’yi bu ülkelerin arasında gösterdi. Raporda, “Malezya, Türkiye ve Şili gibi yüksek tutarlı dış borç ödemeleri bulunan ülkelerde para birimlerinin göstediği belirgin değer kaybı şirketlerin dış borçlarını ödemelerini daha maliyetli hale getiriyor” uyarısı yapılırken, ayrıca yabancı kreditörlerin yerel para cinsi dış borcu yeniden finanse etme isteğinin azalabileceğine vurgu yapıldı.
Dış kırılganlık uyarısı
Raporda ayrıca Türkiye ve Güney Afrika gibi cari açığı yüksek ülkelerin “açıklarını finanse etmekte biraz daha zorlukla karşı karşıya kalabilecekleri” ifade edilerek bu ülkelerin dış baskılar karşısında kırılgan oldukları belirtildi. Türkiye dış kırılganlığı en yüksek ülke olarak gösterildi.
Türkiye’de döviz rezervlerinin çok düşük olduğuna dikkat çekilen raporda, “Bu baskılar sermaye çıkışlarına veya sermaye girişlerinin belirgin şekilde azalmasına yol açarken dış finansman gereksinimi yüksek ülkeler üzerinde baskı oluşuyor” denildi.
TL yılbaşından bu yana dolar karşısında yaklaşık yüzde 10 düştü.
ABD’li şirketler de tehdit altında Doların değer kazanmasının, Amerikan şirketlerinin gelirleri için, 2008 mali krizinden beri en büyük tehdidi oluşturabileceği uyarıları yapılıyor. Çok uluslu firmaların çoğu için durgunluk tehlikesinden söz edenler de var. Reuters’ın haberine göre, dış pazarlardan elde edilen gelirlerde yaşanacak düşüşe ve paraları değer kaybeden ülkelerin firmalarıyla rekabetin zayıflayabileceğine dikkat çekiliyor. Borsa uzmanlarına göre 12 ayda doların yüzde 25 yükselmesi, gelirlerde hisse başına yüzde 10 düşüşe işaret ediyor. |
En Çok Okunan Haberler
- Korgeneral Pekin'den çarpıcı yorum
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Colani’nin arabası
- Petlas Yönetim Kurulu Üyesi Özcan, uçakta olay çıkardı
- Komutanları olumsuz görüş vermedi, görevlerinden oldu
- 148 bin metrekarelik alan daha!
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Nevşin Mengü hakkında karar
- Geri dönüş gerçekten 'akın akın' mı?