Boşanmış kadına 'ev yok’a ceza

Boşanmış kadına "ev yok" diyen ev sahibine 2 bin, emlakçıya bin lira ceza verildi.

Yayınlanma: 23.07.2018 - 22:11
Abone Ol google-news

Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK), “dul olduğu” gerekçesiyle bekâr bir anneye evini kiralamayan ev sahibine 2 bin, emlakçıya bin lira para cezası verilmesine hükmetti. Eskişehir’de yaşayan bir çocuk annesi kadın, “dul olduğu” gerekçesiyle kendisine ev kiralanmaması üzerine medeni hali nedeniyle ayrımcılık yapıldığını belirterek, konuya ilişkin Başbakanlık İletişim Merkezi’ne (BİMER) başvurdu.

Başvuru BİMER aracılığıyla Eskişehir Cumhuriyet Başsavcılığı’na iletildi. Başsavcılık ise, başvuruyu görevsizlik kararı vererek şik?yeti Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu’na sevk etti. Bunun üzerine TİHEK, emlakçı ve ev sahibinden yazılı görüş talep etti. Emlak işletmecisi gönderdiği yazıda, ev sahibinin bekâr kişilere evinin verilmesini istemediğini, başvuranın iddiasına konu olan ev için de ev sahibinin talimatını başvurana ilettiğini belirti. Yurtdışında yaşayan ev sahibi ise, “apartmandaki aile ortamına zarar vermemek” adına evinin bekâr birine kiralanmamasını istediğini görüşüne yazdı.
TİHEK, inceleme ve görüşmelerin tamamlanmasının ardından Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu Kanunu’nun 3. maddesinde yer alan “ayrımcılık yasağının ihlal edildiğine” karar verdi. Kurum, ihlal nedeniyle ev sahibine 2 bin, emlakçıya da bin lira idari para cezası verilmesini istedi. l AA


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler