Brahms'la iki akşam, iki müzik şöleni

Deutsche Kammerphilharmonie Bremen Aya İrini ve Lütfi Kırdar’da ayakta alkışlandı

Yayınlanma: 28.06.2015 - 18:57
Abone Ol google-news

Birçok konseri yazarken “müzik şöleni” tanımını kullanmışımdır. Öyle olduğuna inandığım için yapmışımdır bunu. Ama bu yılki İstanbul Müzik festivali’nde izlediğimiz iki Brahms konseri kadar bu tanımı hak eden çok az konser izlediğimi söylemeliyim. Deutsche Kammerphilharmonie Bremen (DKB) şef Paavo Jarvi yönetiminde 24 Haziran akşamı Aya İrini ve 25 Haziran akşamı Lütfi Kırdar konserlerinde İstanbullu müzikseverleri çoksesli klasik müziğe doyurdu.

“Brahms Aydınlanması” başlıklı bu konserlerde ünlü Estonyalı şef Paavo Jarvi’nin 2004’de sanat yönetmenliğini üstlenmesinden bu yana adeta kimlik değiştiren ve dünyanın en iyi orkestraları arasına giren, özellikle Beethoven ve Schumann konser ve kayıtlarıyla büyük övgü alan ve ödüller kazanan orkestra Brahms’ın Op.68 Do minör 1.Senfoni ‘si ile Op.98 Mi minör 4.Senfoni’sini seslendirirken adları dünyanın en iyileri arasında anılan iki soliste eşlik etti: Op.77 Re Majör Keman Konçertosu’nda Christian Tetzlaff’a, Op.83 Si bemol Majör 2.Piyano Konçertosu’nda da Lars Vogt’a. Orkestra da, solistler de olağanüstüydü bence, öyle ki Brahm’sın hepsi de başyapıt olarak nitelenen bu yapıtlarının bugüne kadar dinlediğim (elbette büyük çoğunluğu kayıtlardan) en iyi çalınışlarını dinlediğimi düşünüyorum. Gerçekten şölendi bu iki konser çoksesli klasiK müziğin tutkunları için.

Barış İçin Müzik Orkestrası’nın çocukları…

25 Haziran akşamı Barış için Müzik Orkestrası’nın ana konserden önce verdiği küçük konser ise güzel bir sürpriz oldu. Borusan Filarmoni’nin şefi Sascha Goetzel’in sırtında “Barış için müzik” yazılı bir tişörtle yönettiği, Barış İçin Müzik Orkestrası’nın çocukları rengarenk giyimleri ve dinamik çalışlarıyla büyük alkış aldı. Grieg, Çaykovski, Strauss ve Piazzolla’dan sonra başlarına taktıkları renkli peruklarla ve dans ederek çaldıkları “West Side Story”nin “Mambo”su ise salonu iyice coşturdu. Bu orkestra ve çizdiği yol Türkiye için bir umut. Onları izleyen hangi çocuk yerinde oturabilir, sahneye fırlayıp onlara katılmak istemez? Bence, Türkiye’nin bütün çocukları izlemeli Barış İçin Müzik Orkestrası’nı.

Bu küçük konser neden DKB konserinden önce yapıldı diye soran olursa yanıtı şu: DKB de yıllardır “öncelikle eğitim açısından daha az olanağa sahip bölgelerde müzik aracılığıyla bireysel gelişimi teşvik etme amaçlı” bir çalışmayı Bremen’de bir okulla (Bremen East Comprehensive School) birlikte yürütüyor. Üstelik bu çalışmayla da ödüller kazanmışlar.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler