Bu 'çeyiz'le evlenilmez

Hükümetten ‘şartlı’ çeyiz yardımı. Bekârlar 5 bin lira evlilik katkısı için 5 yıl düzenli para ödeyecek.

Yayınlanma: 16.12.2015 - 22:40
Abone Ol google-news

Hükümet, çeyiz hesabına ilişkin yönetmeliği yayınladı. Yönetmeliğe göre kişi çeyiz hesabına her ay en az 100, en çok bin lira yatıracak. 1 yıl içerisinde çeyiz hesabından en fazla iki defa çekim yapılabilecek. Ancak bunun için koşul var. Asgari tutar üzerinden hesaba para yatıran kişi para çekemeyecek. Eğer katılımcı hesaba para ödemeyi aksatır ya da hesaptan limitin üzerinde para çekerse hesap hemen çeyiz hesabı statüsünden çıkarılacak ve hesaba devlet katkısı da ödenmeyecek.

Hesaba devlet katkısı alabilmek için ise birçok şartın yerine getirilmesi gerekecek. Öncelikle kişinin evlenmeden önce en az 3 yıl boyunca hesaba düzenli olarak ödeme yapması şart. Ayrıca kişinin 27 yaşını doldurmadan ilk evliliğini yapması da gerekiyor.

Devlet katkısı evlilik tarihindeki birikim tutarının yüzde 20’sini ve en fazla 5 bin TL’yi geçemeyecek. Örneğin hesapta 10 bin lira varsa devlet en fazla 2 bin lira katkı yapacak. Ayrıca hesapta ne kadar para olursa olsun devletin yapacağı katkı da en fazla 5 bin lira olacak. Her hesabı olan da 5 bin lira katkı alamayacak. Ödeme kademeli yapılacak.

 

Başvuru nasıl olacak?

Katılımcı devlet katkısı almak için, evlilik tarihinden itibaren 6 ay içerisinde evlilik cüzdanı ve ilk evliliği olduğuna dair nüfus müdürlüğünden alacağı belge ile çeyiz hesabının bulunduğu bankaya başvuracak. Yönetmelik 4 ay sonra yürürlüğe girecek.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler