Bu maddelere dikkat

Uzmanlar, çocuklu aileleri torpil, maytap, havai fişek ve çatapat gibi maddelere karşı uyarıyor.

Yayınlanma: 20.09.2009 - 10:58
Abone Ol google-news

Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hürkan Kerimoğlu, çatapat gibi patlayıcı ve yanıcı maddelerin çocuklara ciddi zararlar verebildiğini bildirdi.

Kerimoğlu, torpil, maytap, havai fişek ve çatapat gibi maddelerin çocukların eline verilmemesi gerektiğini belirtti.

Yurttaşların, çocuklarını bu maddelere karşı koruması gerektiğini ifade eden Kerimoğlu, tüm uyarılara rağmen her bayram hastanelere patlayıcı maddeyle yaralanan çok sayıda çocuk getirildiğini anımsattı.

Eğlence amaçlı satılan yanıcı ve patlayıcı maddelerin bazen istenmeyen kazalara neden olabildiğini anlatan Kerimoğlu, şunları kaydetti:
''Gözü ve görmeyi tehdit edici yaralanmalar olabiliyor. Bazen ölümle sonuçlanıyor. Bu tür yaralanmaların tedavisi çok uzun sürüyor. Hastaların bir kısmında görmelerinde bulanıklık kalıyor. Seyyar satıcı ve bakkallarda satılan, aileleri tarafından da oynaması için verilen çatapat gibi patlayıcı ve yanıcı maddeler çocuklara ciddi zararlar verebiliyor. Bu tür maddeler yüzünden birçok çocuk gözlerini kaybedebiliyor. Aileler de bu konuda bilinçlendirilmeli.''

Bu patlayıcı ve yanıcı maddeler yüzünden çocukların yüz ve göz kapaklarında dış görünümü etkileyecek cilt kusurlarının da oluştuğunu vurgulayan Kerimoğlu, ''Bunların açıktan satışının durdurulması gerekiyor. Çocukların kendilerine verebilecekleri ağır hasardan koruma sorumluluğu resmi görevliler kadar aileleri de ilgilendirir '' diye konuştu.

Öte yandan Konya Emniyet Müdürlüğü ekipleri, patlayıcı madde satan bakkal ve seyyar satıcılar üzerinde denetimlerini artırdı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler