''Bu yanlıştan bir gün dönülecek"

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları'nın yönetmeliğinin değiştirilmesi sonrası genel sanat yönetmenliği görevinden istifa eden Ayşenil Şamlıoğlu, ''Bu yanlıştan bir gün dönülecek" dedi.

Yayınlanma: 19.04.2012 - 13:58
Abone Ol google-news

Şamlıoğlu, Şehir Tiyatroları'nda görev yapan eski genel sanat yönetmenlerinin katılımıyla yönetmelik değişikliğine ilişkin düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuşmada, oyunculuk mesleğini seçmesinin nedeninin bugün adı Şehir Tiyatroları olan ''Darülbedayi'' olduğunu ve mesleğe 40 yıl hizmet verdiğini söyledi.

''Bütün bu süreç içinde geldiğim en son noktada, bu kadar önemli olan Darülbedayi'yi 3 yıl arkadaşlarımla birlikte yürütme onur ve şerefini taşıdım'' diyen Şamlıoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

İstifa ve emeklilik dilekçesini verdiğini belirten Şamlıoğlu, ''Ne yazık ki Darülbedayi'nin son genel sanat yönetmeni olmaktan dolayı yaşadığım büyük hüzün ve üzüntü bugüne kadar bu meslekte yaşadığım her şeyin üstünü bir çarşaf gibi kapattı. Sanata duyarlı bu ülkenin hiçbir vatandaşının bu yanlışın sürgit devam etmesine razı geleceğine inanmıyorum. Bu yanlıştan bir gün dönülecek. O güne kadar bu yükü omuzlayacağız. Ben bugüne kadar birlikte görev aldığım arkadaşlarıma ve İstanbul halkına teşekkür ediyorum'' dedi.

''Osmanlı'nın, cumhuriyetin en eski kurumlarından biri yara alacak''

Ayşenil Şamlıoğlu'nun konuşmasının ardından toplantıya katılan eski genel sanat yönetmenleri de söz aldı.

Orhan Alkaya, yapılanları kabul etmeyeceklerini belirterek, konuşmasını şöyle sürdürdü:
''Böyle bir yönetmeliği imzalayanları değil, çıkaranları değil, hayal edenleri tarih affetmeyecek. Bizler de hiçbir zaman kabul etmeyeceğiz. Bir sanat kurumunu şube müdürlüğüne indirecek kadar fütursuzlaşanların karşısında diz çökmeyeceğiz. Ancak Osmanlı'nın, cumhuriyetin en eski sanat kurumlarından biri çok ağır yara alacak, bizim canımızı acıtan bu. Şu anda kötü bir döneme girdik ama İstanbul seyircisine söz veriyoruz, buradan çıkacağız. Darülbedayi'den devraldığımız miras, Hazım Körmükçü'lerin, Muhsin Ertuğrul'ların ceplerindeki paraları birleştirerek bu kuruma yaptıkları, onlardan devraldığımız mirası, birilerine teslim etmeyeceğiz.''

''Muhsin Ertuğrul bir şey bilmiyor''

Mazlum Kiper de, toplantıyı izleyen bir kameramana, ''kamerayı ne biçim tutuyorsun, kamera öyle tutulmaz'' diye seslendikten sonra, Şehir Tiyatroları'na yapılanın da kendisinin bir kameramana kamera kullanmayı öğretmesi gibi olduğunu söyledi.
Kiper, ''Ayşenil Şamlıoğlu'nu genel sanat yönetmenliğine ben getirmedim, Kadir Topbaş getirdi. Kenan Işık'ı ben atamadım. Şimdi, bu insanlarla hiçbir şekilde istişarede bulunulmadan nasıl bir yönetmelik hazırlanır ve bu insanlar saf dışı bırakılır. İçeriğinden bahsetmiyorum bile, daha baştan yanlış. Biz bir şey bilmiyormuşuz, Muhsin Ertuğrul da bilmiyor...Burada bürokratlar var, onlar yapacak, biz de nasıl yapıldığını öğreneceğiz bu işin'' şeklinde konuştu.

Gencay Gürün de yapılanın ''bir sanat cinayeti'' olduğunu savunarak, ''Bu kurum, bir pırlantadır, mücevherdir, buna dokunulmaz. Ancak bir sanatçı, sanatla ilgili karar verebilir'' dedi.

Basın toplantısının sonunda tüm eski genel sanat yönetmenleri, Darülbedayi'den bu yana Şehir Tiyatroları'na emek vermiş sanatçılar için saygı duruşunda bulundu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler