‘Bu yapılan terörizm’

Mısır’daki yabancılara ve güvenlik görevlilerine İstanbul’dan ölüm tehditlerinde bulunan TV kanallarının kaçak olduğu ortaya çıktı. Mısır Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Abdelatty, yapılanın “terörizm” olduğunu savunarak diplomatik girişimde bulunacaklarını açıkladı. CHP’li Özçelik ise AKP’nin baştan beri Mısır’ı karıştırmak istediğini belirtti.

Yayınlanma: 03.02.2015 - 05:45
Abone Ol google-news

Mısır’daki Sisi yönetimine karşı olan muhaliflerin İstanbul’dan yaptıkları yayınlarda ölüm ve şiddet çağrısı yapması üzerine Mısır uluslararası platformda harekete geçmeye hazırlanıyor. Mısır Dışişleri Sözcüsü Badr Abdelatty, “Biz bunu uluslararası platforma taşıyacağız. Ülkelerin BM Sözleşmesiyle taahhüdü vardır ve bu da başkalarının içişlerine karışlamak ve terörizme karşı mücadele etmektir. Bu yapılan bize göre terörizmdir” dedi.

Abdelatty, Cumhuriyet’e yaptığı açıklamada, konuyu uluslararası platformlara taşıyacaklerini belirtirken, “Birçok kanal var ve bunların bir kısmı da Türkiye’den yayın yapıyor. Şu anda yasal, siyasi ve teknik olarak ne yapabileceğimizle uğraşıyoruz çünkü bu yayınlar doğrudan ulusal güvenliğimize tehdit. Çünkü aşağlıyor, suç işlemeye ve şiddete çağrı yapıyor, teröre çağırıyor” dedi.

Büyükelçi Abdellaty, Türkiye de dahil bu tür yayın yapan ülkelere diplomatik girişimde de bulunacaklarını ve konuyu başta BM olmak üzere uluslararası platformlara taşıyacaklarını belirterek, “Birçok ülke ile bu yayınların durdurulması için çalışıyoruz. Bunlar suça çağrı yapıyor ve hiçbir ülke bunu kabul edemez” tepkisini dile getirdi. İstanbul’dan yayın yapan Mükemmilin, Rabia ve Mısır
Al Aan gibi kanallarda, Kralın ölümünün ardından Sisi’nin en önemli desteğinin gittiği belirtilirken, sokaklarda güvenlik görevlilerini öldürme çağrısı yapıldığını dün Cumhuriyet duyurmuştu. Bu yayınlarda ayrıca, Mısır’da Mart ayında yapılacak Yatırım Zirvesi öncesinde gösterilere
devam etme ve şiddete şiddetle yanıt verme çağrısı yapılıyordu.

Mısır Dışişleri Bakanlığı’ndan önceki gün yapılan açıklamada da bu yayınların bir bölümünün Müslüman Kardeşler ile bağlantılı olduğu belirtilerek, “Bunlar, Avrupa uydularını kullanarak doğrudan cinayete ve terörizme teşvik ediyor ve devlet kurumlarının yıkılmasını istiyor” denildi. Açıklamada Mısır Dışişleri Bakanı Semih Şükrü’nün Mısır elçiliklerine gerekli girişimleri yapma talimatı verdiği belirtildi.

 

“İstanbul’a Kandil gibi bir yapıyı taşıyorlar”

CHP Genel Başkan Yardımcısı Murat Özçelik de, Kral Abdullah’ın ölümünün
ardından AKP’nin Arap dünyasında yeniden arayışlarını hızlandırdığını belirtti.
Özçelik şu ifadeleri kullandı:

“Kral Abdullah Müslüman Kardeşler karşıtı olarak biliniyordu. Ölümünün ardından Kral Salman ile bu bakışın değişeceğini düşünüyor ki Cumhurbaşkanı cenaze törenine gitti ve aşağılara kadar indi. Belki orada başkalarıyla da görüşmüştür. Ama AKP, baştan beri Mısır’ın karışması için çabaladı ve devam ediyor. Mısır’da da, Kral Abdullah’ın ölümünün ardından olayı tekrar tetikliyorlar. Kendi misyonunda çizgisinde bir Mısır istiyor. Türkiye her geçen gün daha çok islamlaşırken hedefleri hilafeti kurmak. Türk halkı Müslüman Kardeşler ile AKP’nin bağını net olarak bilmiyor ama güttüğü politikalar son derece tehlikeli. Birçok Müslüman Kardeşler ve Hamas üyeleri Türkiye’ye yerleştirildi. bu yetmez gibi şimdi de Hamas Lideri Halid Meşal’i almaya hazırlanıyorlar. İstanbul, Kandil gibi bir yapıya dönüşür ve bu süreç bizim içimzde patlayabilir.”

Özçelik, Arap dünyasını AKP’nin değiştirmeye çalıştığını da belirtirken, IŞİD konusunda da şu değerlendirmeyi yaptı: “AKP’ye göre IŞİD radikkallerden temizlenebilecek bir yapı.”

 

O kanallar kaçak

İstanbul’dan yayın yapan ve Mısır’da mart ayında yapılacak yatırım zirvesi öncesinde yabancılara “ülkeyi terk edin” çağrısı yapan Mısır Aan, Rabia ve Al Şark televizyonlarının RTÜK’ten habersiz yayın yaptıkları ortaya çıktı. Televizyon kanallarına türlü gerekçelerle binlerce TL’lik cezalar kesen kurulun, söz konusu televizyonlar için de mahkemelere başvurması gerekiyor. İstanbul’dan yayın yapan 3 televizyon kanalının birçok yayında Mısır’daki zirve öncesinde ülkedeki yabancıları tehdit ettikleri ve güvenlik güçlerinin öldürüleceğini duyurdukları ortaya çıkınca, gözler RTÜK’e çevrildi. Ancak Türkiye’deki tüm radyo ve televizyon yayınlarını denetlemekle görevli olan Üst Kurul’da kanalların üçünün de bir kaydının olmadığı ortaya çıktı. Bu durum da “Basit gerekçelerle televizyonlara binlerce TL ceza kesen RTÜK, bu kanalları nasıl görmedi” sorusunu beraberinde getirdi.

Üst Kurul üyesi Ali Öztunç, Türkiye’de yayın yapmak isteyen her televizyon kanalının RTÜK’ten izin alması gerektiğini belirterek “İsteyen herkes, başvurusunu yapıp, yayın hakkı için izin alabilir. Buna RTÜK’ün engeli yok ama sonrasında yayınlarını denetlemek, Türkiye’nin ya da başka bir ülkenin iç işlerine müdahale varsa gereği yapılır” dedi.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler