Bu yıl uygulanacak Liselere Giriş Sınavı TEOG’dan farkLı olacak: Ölçme değil seçme

Bu yıl uygulanacak Liselere Giriş Sınavı TEOG’dan farkLı olacak.

Bu yıl uygulanacak Liselere Giriş Sınavı TEOG’dan farkLı olacak: Ölçme değil seçme
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 04.04.2018 - 22:36

Liselere girişte uygulanacak yeni sistemde sınavla öğrenci alacak okulların bir türlü açıklanmaması kaygıları artırırken, sınavın niteliğinin TEOG’dan farklı olması da öğrencileri korkutuyor . Sınavla öğrenci alacak Liselere Giriş Sınavı 2 Haziran’da yapılacak. LGS’nin birinci oturumunda 20 Türkçe, 10 TC İnkilap Tarihi ve Atatürkçülük, 10 Yabancı Dil ve 10 Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi olmak üzere toplam 50 soru sorulacak. Birinci oturum için 75 dakika süre verilmesi ihtimali yüksek. İkinci oturumda 20 Matematik, 20 Fen Bilimleri sorusu sorulacak. Bu sınav süresinin de 60 dakika olacağı tahmin ediliyor. İki oturum arasında kısa bir mola olacak. Eğitim uzmanı Hatice Yılmaz, bu sınava hazırlanan 8. sınıf öğrencilerine, bu yıl uygulanacak Lise Giriş Sınavı’nın TEOG’dan farkının ölçme değil seçme olduğunu hatırlattı. Yılmaz, öğrencilere şu önerilerde bulundu:

Zorluktan korkmayın

“Seçme sınavlarının en büyük özelliği ise; neden-sonuç ilişkisi kurabilme, verilmeyeni algılayabilme, yorumlama, sonuç çıkarma, problem çözme, analiz yapma, eleştirel düşünme, bilimsel süreç becerilerini kullanabilme gibi üst düzey yeterlilik gerektirecek sorulardan oluşmasıdır. LGS’ye hazırlanırken geçmiş yılların TEOG ve SBS sorularını çözerek sınava hazırlanmak sizleri yanıltacaktır. LGS’ye etkin hazırlanmak için internetten PİSA ve TIMSS sorularını indirip çözmeye çalışın. ALES sınavlarını indirip işlediğiniz konularla ilgili olanları çözün. Hatta eski yılların OKS ve LGS sorularını kullanabilirseniz gireceğiniz sınavın mantığını görebilirsiniz.’’ Sınavlarda üç yanlışın bir doğruyu götüreceğini hatırlatan eğitim uzmanı Hatice Yılmaz, “Sınavın zor alacağı söylentileri sizi korkutmasın. Unutmayınız ki sınav zorsa herkese zordur, kolaysa herkese kolaydır. Sınavın zor olması durumunda bir okula örneğin 80 netle ancak girilebilirken, sınavın kolay olması durumunda aynı okula 90 netle girilemeyebilir. Üstelik zor sınavlar çalışanla çalışmayanı ayırdığından her zaman düzenli çalışan öğrenci için avantajdır. Son dönemde bu söylentilere kulaklarınızı tıkayıp çalışmaya devam ediniz” dedi.

Tekrarlara başlayın

Sınavda sorumlu olduğunuz derslerle ilgili son tekrarlara başlayın. 4 Düzenli tekrar yapmak için her dersle ilgili sene başından bu yana işlediğiniz, tekrar yapmanız gereken konuları günlere bölerek bir tekrar programı oluşturun.

-Bir günde en çok üç ders olsun.

-Bu çalışma yöntemi ile her derse iki günde bir sıra geleceğinden her ders için çalışmanız gereken konuları da 60 güne değil, 30 güne bölmeniz gerekir.

-Tekrar programı uygularken sözel dersler için önce tekrar edeceğiniz konuyu, kitap sayfalarını çevirerek gözden geçirin daha sonra konu ile ilgili test çözün.

-Sayısal dersleri tekrar ederken önce derste tutmuş olduğunuz notları ve soru çözümlerini inceleyin. Daha sonra test çözümü yapın.

Çok değil kaliteli soru

-Test çözmenin amacı bir konu ile ilgili eksiğinizi ortaya çıkarıp gidermektir. Dolayısıyla soru çözümünde önemli olan yanlış çözdüğünüz soruların doğrusunu öğrenerek eksiğinizi gidermenizdir. Sizi başarıya taşıyacak olan da budur. Ancak öğrencilerin çok büyük bir bölümü testi çözdükten sonra kaç doğru, kaç yanlış yaptıklarına bakıp çalışmayı bitiriyor. 300 soru çözeceğinize 100 soru çözün ama tam çözün.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler