Bunları kim koruyor?

İzmir’de Gezi Direnişi sırasında ortaya çıkan eli sopalılar, önceki akşam yine ortaya çıktı.

Yayınlanma: 27.02.2014 - 22:41
Abone Ol google-news

İzmir’deki Gezi Parkı Direnişi sırasında ortaya çıkan ve kim oldukları hâlâ tespit edilemeyen eli sopalı kişilerin, önceki akşam yine kentte tedirginlik yarattığı bildirildi. İzmir Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Anıl Güler, geçen haziran ayından itibaren başvurdukları resmi makamların, bu kişilerle ilgili kendilerine net bir yanıt veremediğine dikkat çekti.

Yolsuzluk ve rüşvet iddialarının ardından önceki akşam protesto hakkını kullanan kitleye sert müdahalede bulunan İzmir polisinin yanında, eli sopalı sivil kişilerin de yer aldığı bildirildi. Kitle içerisinden gözaltına alınan 22 kişi ise dün serbest bırakıldı.

İzmir Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Anıl Güler, haziran ayındaki protesto gösterileri sırasında kent merkezinde, eli sopalı sivil kişilerin, kitleye saldırdığını ve bununla ilgili baro olarak girişimde bulunduklarını ancak resmi makamların konuyla ilgili kendilerine hiçbir yanıt vermediğini söyledi.

Güler, haziran ayındaki olayların ardından İzmir Valisi ve İzmir İl Emniyet Müdürlüğü’ne başvurarak “Kim bu eli sopalı sivil kişiler” diye sorduklarını söyleyerek, “Valilik inceleme başlatıldığını açıklamıştı. Müfettiş raporu hazırlanacağını duyurmuştu. Ancak aradan geçen süre içerisinde söz konusu raporun hâlâ tamamlanmadığı anlaşılıyor” dedi.

Güler, “Haziran ayında da şimdi de barışçıl gösterilere katılan yurttaşların, eli sopalı kişilerce şiddete maruz kaldığı tespitlidir” diyerek şu görüşlere yer verdi: “Haziran ayında da orantısız güç kullanımına ilişkin suç duyurusunda bulunmuştuk. Süreç devam ediyor. İzmir İl Emniyet Müdürü, haziran ayındaki olaylarda, eli sopalı kişilerin sivil polis olduğunu söylemişti. İdari soruşturmalar yaşandı ancak konuyla ilgili somut ve kamuoyunu tatmin edici gelişmeler olmadı. Şimdi yeni bir sürece girdik ve siyasi iktidarın sürdürücüsü olduğu rant ve yağma düzeni söz konusu. Bu düzen içindeki yolsuzluklara karşı vatandaşlar protesto hakkını kullanıyor. Bu insanlara yine yasa dışı olarak ağır ve sert müdahalede bulunuluyor. İzmir Barosu olarak bu durumu kınıyoruz. İzmir’de önceki gece gerçekleşen protesto gösterisi sırasında, yine haziran ayında olduğu gibi eli sopalı sivil kişilerin görüldüğüne dair ciddi bulgular var. Tüm tespitlerimizi tamamladıktan sonra gerekli yerlere şikâyetleri yapacağız.”

Avukat Güler, İzmir Barosu’nun önceki gece gerçekleşen protesto gösterileri sırasında gözaltına alınan 22 kişi için zaman yitirmeden devreye girdiğini ve müdafi görevlendirmesinde bulunduğunu söyleyerek “Vatandaşların uluslararası sözleşmelerden kaynaklanan gösteri düzenleme ve protesto hakkı var. Bu hak baskı ve şiddetle önlenemez. İzmir Barosu olarak konunun takipçisiyiz” diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler