Bursa'da 'herkes'e Gezi davası

Demokratik kitle örgütlerinin üyelerinin de aralarında bulunduğu 92 kişi hakkında dava açıldı.

Yayınlanma: 04.09.2014 - 23:11
Abone Ol google-news

Bursa’da Gezi Direnişi’ne destek veren DİSK, KESK, ÇHD, ÖDP, HDP, TBMMOB yöneticilerinin de aralarında bulunduğu 92 kişi hakkında “2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet” suçundan 1.5 yıldan 3 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı. Demokratik kitle örgütlerinin temsilcileri, davaların kendilerini korkutamayacağını vurguladı.

Neredeyse her ilde binlerce kişiye Gezi Direnişi nedeniyle davalar açılırken bu davalara her gün yenileri ekleniyor. Bursa’da da siyasi partiler, demokratik kitle örgütlerinin üye ve yöneticilerine 3 ayrı dava açıldı.

10 Eylül’de 8. Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmada, TMMOB -Kimya Mühendisleri Odası- MYK üyesi Ali Uluşahin, DİSK Güney Marmara Bölge Temsilcisi Ayhan Ekinci, Yıldırım ilçesi Halkevi Başkanı Zafer Algül, Bursa Halkevi Şube Sekreteri Ahmet Keskin, ADD Bursa Şube Başkanı İdris Kalender, Eski Eğitimİş Bursa Şube Başkanı Hasan Özaydın, İP Bursa İl Başkanı Hakan Sertan, HDP Bursa İl Eşbaşkanı Nuri Aysever, ÖDP PM Üyesi Yıldırım İlçe Başkanı Şaban Özdemir, ÖDP Nilüfer İlçe Başkanı Gülay Pank’ın da aralarında bulunduğu 30 sanık daha hâkim karşısına çıkacak.

15 Eylül’deki 12. Asliye Ceza Mahkemesi’nde yapılacak duruşmada ise ÇHD Bursa Şube Başkanı Aslı Evke Yetkin, TMMOB -Kimya Mühendisleri Odası-MYK üyesi Ali Uluşahin, Yıldırım ilçesi Halkevi Başkanı Zafer Algül, Burs Halkevi Şube Sekreteri Ahmet Keskin, ADD Bursa Şube Başkanı İdris Kalender, Bursa Dersimliler Derneği Başkanı Hediye Zengi, Eski Eğitim İş Bursa Şube Başkanı Hasan Özaydın, Eğitim-İş Şube Yöneticisi Selçuk Söğüt’ün de aralarında bulunduğu 33 kişi hâkim karşısına çıkacak.

17 Eylül’de 4. Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmada da TMMOB -Kimya Mühendisleri Odası- MYK üyesi Ali Uluşahin, Halkevi GYK Üyesi ve Bursa Halkevi Başkanı Emine Elif Güven, Yıldırım Halkevi Şube Başkanı Zafer Algül, ADD Bursa Şube Başkanı İdris Kalender’in de aralarında bulunduğu 29 kişi yargılanacak.

Bursa Cumhuriyet Basavcılığı Basın ve Memur Suçları Soruşturma Savcısı Evrim Uzunsoy tarafından 11- 15 ve 23 Haziran 2013 tarihleri arasında yapılan yürüyüşlerden sonra polis fezlekelerine ve soruşturma belgelerine dayanarak hazırladığı iddianamelerde Bursa’da yapılan tüm yürüyüşlerin olaysız olarak tamamlandığına dikkat çekilirken kitle örgütü yöneticileri, “Ambul Tayyip” sloganı attırmak ve “gösterinin makul süreleri aşmasına neden olmak” ile suçlandılar.

Birbirine benzeyen iddianamelerde, eylemlerde yol kapatılması suç unsuru olarak gösterilirken, STK temsilcileri yolu polislerin kapattığına dikkat çekti. ÇHD Bursa Şube Başkanı Aslı Evke Yetkin, “Davayı iddianamenin çıkmasıyla öğrendik. Aslında avukatlara dava açılabilmesi için izin alınması gerekiyor. Bizim üzerimizden halka gözdağı verilmek isteniyor. Bu yürüyüşlerde en ufak olay çıkmadı. İddianamenin aksine biz değil yolu polis kapadı. Bu davaların dışında 100’den fazla soruşturma var. Bizi yıldıramayacaklar” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler