Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, görevde geçirdiği 9 ayı değerlendirdi

Vahap Seçer: Ulu önderimiz Atatürk, 98 yıl önce, Mersin’i işgalden kurtarmıştı. Şimdi bizim hedefimiz Mersin’i yoksulluktan, işsizlikten, ayrımcılıktan kurtarmak. Tüm gücümüzü bu yöne sevk ediyor, kentimizin potansiyelini açığa çıkarmaya çalışıyoruz.

Yayınlanma: 03.01.2020 - 02:00
Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, görevde geçirdiği 9 ayı değerlendirdi
Abone Ol google-news

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahep Seçer, Mersin’in düşman işgalinden kurtuluşunun 98. yıldönümünde “Atatürk’ün de işaret ettiği gibi, eğer Mersin’de topyekûn bir iktisadi kalkınma sağlanırsa, kendimizi bu şehrin hakiki sahibi sayacağız” dedi. Başkan Seçer, görevdeki 9 ayını, faaliyetlerini ve yatırım projelerini; Mersin’in düşman işgalinden kurtuluşunun 98. yıldönümünde Cumhuriyet’e anlattı. 

98 YIL ÖNCE MERSİN İŞGALDEN KURTULDU. MERSİN HAKKINDA NELER SÖYLERSİNİZ?

Ekonomik olarak eşsiz bir potansiyele sahip bu şehrin en büyük sorunlarının başında ‘işsizlik’ geliyor. Bir yanda refah içinde yaşayan, dinamik bir kesim var ama diğer tarafta da yoksulluk ve işsizlik var. Bu şehirde bir yandan yatırım olanaklarını artırırken, yatırım şartlarını iyileştirici adımlar atarken, bir yandan da yoksul kesimlerin hayatını biraz da olsa kolaylaştıracak adımlar atabiliriz. Mersin’in daha çok yatırımcı çekmesi için Mersin’i cazibe merkezi haline getirecek projeleri planlıyoruz. Vatandaşlarımızın, özellikle dar gelirli kesimlerin yediği ekmekten içtiği suya, bindiği belediye otobüsünden çocuğunu verdiği kursa kadar sosyal dokunuşlar yaparak onun hayatını kolaylaştırmaya çalışıyoruz. Ulu önderimiz Atatürk, 98 yıl önce, Mersin’i dış güçlerin işgalinden kurtarmıştı. Şimdi bizim hedefimiz Mersin’i yoksulluktan, işsizlikten, ayrımcılıktan kurtarmak. Atatürk’ün de işaret ettiği gibi, eğer Mersin’de topyekun bir iktisadi kalkınma sağlanırsa, kendimizi bu şehrin hakiki sahibi sayacağız. Tüm mücadelemizi, gücümüzü bu yöne sevk ediyor, kentimizin potansiyelini açığa çıkarmaya çalışıyoruz.

SEÇİMDEN BU YANA VATANDAŞIN SİZE BAKIŞI NASIL? 

31 Mart 2019 seçimlerinde her 3 Mersinliden birinin oyunu olarak göreve seçildik. 9 aylık sürede bu güveni boşa çıkarmadık. Aksine güven oranı yüzde 6 düzeyinde arttı. Mersinliler bize, biz de vatandaşımıza güveniyoruz. Eleştiriye açık olan, her kesimin görüşünü dinleyen bir anlayışa sahibiz. Mersin’in çok kültürlü yapısına saygı duyan, onu dikkate alan bir tarzımız var. Bir de insanlar samimi olduğumuzu gördü. “Bu adamın kafasındaki tek şey Mersin’e hizmet etmek” dediler. Bize güvenenlerin başını öne eğmeyeceğiz.

KADINLAR İÇİN TÜRKİYE’DE BİR İLK

Kadınlara yönelik ne gibi projeler gerçekleştirdiniz?

Kadınlara yönelik pozitif ayrımcılık uygulamalarımız sosyal demokrat belediyeciliğin unsurlarından biri. Bu sadece sosyal belediyecilikle değil; Atatürkçü, devrimci kimliğimizle de ilgili. İlk adımlarımızdan biri Kadın ve Aile Hizmetleri Daire Başkanlığı’nı kurmak oldu. Türkiye’de bir ilki gerçekleştirdik. Belediyenin 10 bine yakın işçisi var. Bu geniş insan kaynağına rağmen sokaklarımız, caddelerimiz yeterince temiz değildi. Bu işler için kadın işçiler aldık. Mersin pırıl pırıl oldu. Mersin’e kadın eli değdi. Kadın işçi sayısını artıracağız. Belediye otobüslerinde kadın sürücü sayısını artırdık. Daire başkanlarımızın, müdürlerimizin önemli kısmı kadın. 

SADECE BELEDİYE YETERLİ OLMAZ

 Kooperatifçilik çalışmalarınız olduğunu biliyoruz. Bu konudaki adımlar nedir?


Kadın istihdamının artırılması, kadının görünür olması, kadının ekonomik bağımsızlığını sağlaması elbette sadece belediyenin istihdam olanaklarıyla olmaz. Kooperatifçiliği bunun için önemsiyoruz. Bu konuda ilk adımları da attık. Eşim Meral Hanım’ın başkanlığında Mersin Kadın Girişimci Üretim ve İşletme Kooperatifi kuruldu. İlk faaliyeti Yeni Yıl Alışveriş Köyü oldu. Bu çalışma için 5 kadın kooperatifi harekete geçirildi. 

ŞİDDET UYGULAYAN İŞTEN ÇIKARILACAK

Kadına yönelik şiddeti önlemeye ilişkin çalışmalarınız var mı?


Bu konudaki adımlarımızdan biri de Belediye-İş Sendikası ile yaptığımız Toplu İş Sözleşmesi oldu. Eşine ya da çocuğuna şiddet uygulayanın iş sözleşmesini feshedeceğiz. Bu sadece kararlılığımızı gösteren sembolik bir madde değil. Bunu yaşamda da uygulayacağız. Seçim öncesinde bir söz vermiştim. “Mersin’de hiçbir kadın kendini çaresiz hissetmeyecek” demiştim. Kadın ve Çocuk Daire Başkanlığı bu sözümüzün ilk ve en büyük adımı oldu. Sıkıntısı,  derdi ne olursa olsun kadınlarımız şunu bilsinler: Mersin Büyükşehir Belediyesi kadının yanındadır.

KREŞ SAYISINI HIZLA ARTIRACAĞIZ

Kreş hizmetlerimizi de bu kapsamda anmak isterim. Toroslar ilçemizde var olan, ancak çok etkili kullanılamayan bir merkezimiz var. Bu merkezi engelli bireyler için daha aktif bir hale dönüştüreceğiz ve bir çocuk gelişim merkezini hayata geçireceğiz. Kreşlerden ilkini de sebze meyve halinde açacağız. Sebze halinde yüzlerce kadın çalışanımız var. İşe geliyor, çocuğunu emanet edeceği yer yok. Çocuğu evde bırakıyor. Kendi işte ama aklı çocuğunda. Onun yaşadığı stresi bir düşünün. Kreş sayımızı hızla artırmak istiyoruz. Annenin, babanın çalıştığı ama kreş parası verecek durumunun olmadığı aileler var. Bu hizmeti öncelikli olarak o kesimlere vereceğiz.

DAR GELİRLİYE HALK KART DESTEĞİ

Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak, seçimin üzerinden geçen 9 ayda ne yaptınız? Mersin’de neler değişti?

Önceliği dar gelirli vatandaşlarımıza verelim dedik. Bizden önceki dönemde Dosteli Market adı altında yapı kurulmuştu. Verimsiz ve etkisiz bir yapıydı. Bunları kapattık. Halk Kart uygulamasına geçtik. 6 bin 800 haneye kartlar dağıtıldı. Kartta belli bir bakiye var. Vatandaşımız gidip istediği bakkaldan, yerel marketten, kendi ensafından alışverişini yapıyor. Kart sahipleri, içme suyunu da ucuza kullanıyor.

Önemli sosyal projelerimizden biri de öğrencilere eğitim yardımı oldu.  Kendisi ya da ailesi Mersin’de yaşayan, devlet üniversitelerinde 4 yıllık bir fakülte kazanan tüm öğrencilere bir yıl süreyle eğitim yardımı veriyoruz. Bu yıl 7 bin 200 öğrenci, bin 250 TL’lik yardımdan faydalandı. 

Ayrıca eğitime destek kurs merkezlerini açtık. Kentimizin merkez dışında kalan ilçelerinde bunu önceledik. Şu an için biri merkez olmak üzere 8 ilçemizde 4 bin 200 öğrencimiz ücretsiz üniversiteye hazırlık kursu alıyor. 

ÜCRETSİZ SÜT DAĞITILIYOR

Seçim döneminde verdiğimiz sözlerden biri ilkokullarda çocuklara ücretsiz süt dağıtılmasıydı. “Süt senin gurur Mersin’in” adı verilen projenin altyapısı kısa zamanda oluşturuldu. İlk etapta 33 okulda ve okul öncesi okullarda süt dağıtımına başladık. Mayıs ayına kadar haftada 56 bin paket süt dağıtıyor olacağız. Okullarda ücretsiz olarak dağıttığımız sütü, firmalardan hazır olarak almak yerine üretici kooperatiflerinden alıyoruz. Bu sayede Mersin’in parası Mersin’de kalıyor.

Mersin’de ilk kez uygulanan projelerden biri de sabah çorbası dağıtımı. Belediyenin aşevinde pişirilen çorba, sabah saatlerinde Mersin Garı’na, Tıp Fakültesi Hastanesi’ne ve Mersin Üniversitesi Çiftlikköy Yerleşkesi’ne götürülüyor. Belediyenin görevlileri buralarda öğrencilere, sabah erken saatlerinde işe gitmek zorunda olanlara, hastanede refakatçi olarak kalanlara, gece vardiyasından çıkanlara bir tas çorba ve ekmek ikramında bulunuyor.

ÖĞRENCİYE UCUZ ULAŞIM


Öğrencilere bir diğer sözümüzde toplu ulaşımın 1 lira olarak kalması yönünde. Görevde olduğum süre boyunca akaryakıta zam gelse de öğrenci otobüse 1 liradan binmeye devam edecek. Harcanan para benim değil halkın parası. Biz de halkın parasını halka veriyoruz. Geride kalan 9 aylık sürede Mersinliler, Mersin’in artık sosyal demokrat bir anlayışla yönetildiğini hissetti. Mersin’in her sokağına dokunacağız. Sosyal demokrasinin Mersin modeli diyebileceğimiz bir model yaratacağız, iddialıyız.

METRO PROJESİ GÜNCELLENDİ

2020 yılında ve sonraki yıllarda  neler yapmayı planlıyorsunuz? 

2020’de ve izleyen yıllarda en önemli projelerimiz ulaşım ve altyapı alanında olacak. Ulaşım alanında 2020’nin ilk adımı çevre dostu 100 otobüs almak olacak. 

Asıl adım metro projesi olacak. Metro ihalesi EKAP’a girdi. 13.4 km yeraltı raylı sistem için ihaleye çıkıldı. Metro projesi daha önceki dönemlerde de yapılmıştı. Biz o projeyi günün ve geleceğin şartlarına uyarladık. İlk proje Mezitli-Akdeniz arasında, yani kentimizin doğu-batı istikametindeydi. Oysa üniversite kuzeyde, otogar kuzeyde, şehir hastanesi kuzeyde kurulu. Metro güzergahının buralara uzanması lazımdı. Bu revizyonu yaptık. 


Ayrıca içme suyu, kanalizasyon, atıksu arıtma tesisleri, katı atık depolama tesisleri de Mersin’in birçok ilçesinde yaşanan sorunlar. Bunlarla ilgili yatırımlarımız, çalışmalarımız, proje hazırlıklarımız sürüyor. Elbette, çok önemli projelerimizden bir tanesi de tamamen Silikon Vadisi modeli düşündüğümüz İleri Teknoloji Kampüsü. Yatırımları teşvik ederek, Mersin’i bir yatırım üssü haline getirmek istiyoruz.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler