Çakırkeyif günler

Almanların bira festivali, Meksikalıların tekila şenliği varken bizim nasıl bir rakı festivalimiz olmaz?

Çakırkeyif günler
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 12.12.2009 - 08:46

Eski dostların, yeni dost olacakların, bazen damat ve babanın, kutlamaların, sabaha sarkan sohbetlerin, memleket kurtarmaların, şen kahkahaların olmazsa olmazı rakı. O olmazsa ne tadı olur sohbetin ne de kutlamaların. Kimisi arkadaşından, kimisi babasından öğrenir rakının adabını. Rakı içmek pek çok insan için neredeyse törensel. Büyüğün kadehinin alt tarafına vurmak, kadeh kaldırırken göz göze bakmak, bazen beyaz peyniri bazense kavunu eksik etmemek. Evet rakı muhabbet sofralarının vazgeçilmezi.

Sadece rakı içmek için toplanabilir arkadaşlar. Rakı-balığa gidilir mesela, ya da iki tek atmaya. Geçen hafta, reklamlarda gıda ürünleriyle rakının kullanılmasını yasaklayan kanun Danıştay’dan geri döndü ve rakı-balık nihayet birbirine kavuştu. Tabii ki rakıseverler için hiç ayrılmamışlardı ancak artık ilanlarda da birlikteler. Bu arada beklenen gelişme de oldu, Rakı Türk Rakısı olarak tescillendi. Aynı zamana denk gelen bir olay daha var: Dünya Rakı Günü. Balığı bol, mevsimi soğuk, geceleri uzun ve harflerinden rakı yazılabilen yegane ay olan Aralık ayında kutlanıyor.

 

Amerika'da da kutlanacak

www.buyukkeyif.com ve Yeni Rakı da, ilk kez 2006 yılında kutlamaya başladıkları Rakı Haftası’nı geçen hafta başlattı. Çıkış noktaları, “Almanların bira festivali, Meksikalıların tekila şenliği varken, bizim nasıl bir rakı festivalimiz olmaz?” Yeni Rakı, Dünya Rakı Haftasını tüm dünyadaki rakıseverlerin kutlayabilmesi için büyük bir sürpriz daha düzenleyerek MFÖ’nün 4 Aralık’ta başlayan ve yarın bitecek turnesine destek verdi. 12-19 Aralık tarihleri arasında Amerika’da kutlanacak Dünya Rakı Haftası kapsamında Yeni Rakı, New York’taki Pasha Restaurant, Dervish Restaurant, Alaturka Restaurant, Drom Restaurant & Lounge ve Pera Restaurant, Washington DC’deki Cafe Divan, Virginia’daki Kazan Restaurant, Chicago’daki Turquoise Restaurant, Wisconsin’deki Tulip Restaurant, Miami’deki Hakan Grill, Baltimore’daki Kali’s Court ve San Fransisco’daki Les Joulins Jazz Bar ve Sultana Restaurant’da yüzde 50 indirimli olacak.

 

Rakıya dair...

Bu özel gün aynı zamanda yılbaşının şenlikli bir provası. Bektaşi, “Rakı ağızdan değil, kulaktan içilir” dermiş, “Biz ona içki değil, dem deriz”. Yahya Kemal, her akşam sofrasını “kuş sütü eksik” kurdurur, ama çoğuna el bile sürmezmiş. Fakat sürsün sürmesin hepsi hesaba yazıldığı için şef garson, “kıyak yapmış”, sofraya kırmızı turp koymamış. Yahya Kemal gelmiş, oturmuş masaya söyle bakmış garsonu çağırmış: “Nerede kırmızı turp?” diye sormuş, Garson, “Efendim dikkat ettim yemiyorsunuz da...” diye yanıt verince, Kemal, “Ben sofraya konan her şeyi yemek zorunda değilim, onların bazıları benim göz mezemdir!” demiş.

 

Aralık'ın ikinci cumartesi

Bugün Dünya Rakı Günü. Aralık ayının ikinci Cumartesi olarak kararlaştırılan bu önemli gün, rakının damaklardan kadife gibi aktığı, muhabbetlerin şenlendiği bir gün olacak. Bugün, pek çok mekânda rakıseverler tarafından kutlanacak. İzmir’de Sakız Restaurant, İstanbul’da Tesadüf Restaurant, Ehlikeyif Meyhane, Dada gibi pek çok mekân Rakı Günü’nü kutlayacakları ağırlayacak. Siz kendim içer kendim kutlarım derseniz, istediğiniz meyhaneye gidebilirsiniz tabii ki.

 

Rakı nasıl içilmez?

Çilingir Sofrasında Rakı kitabının yazarı Deniz Gürsoy’a “Rakı nasıl içilir?” diye sorduk. O da bize “rakı nasıl içilmez”i anlattı. Acele etmeden, küçük yudumlarla, sohbetle içileceğini anlattı. “Rakı, bir buçuk saatte bir tekten fazla içilmemeli” diyor. Usturuplu içilmesi gerektiğini anlatıyor. Komik de bir örneği var: “Ah Ferhunde, neden aşkıma evet demedin?’ diye naralar atarak içilmez” diyor ve sözlerini sürdürüyor: “Duvara kadeh kaldırılarak içilmez, ille de sohbet edecek bir arkadaş olmalı yanınızda. Rakı gün batmadan içilmez, önce akşam olacak sonra rakı bardağa dolacak. Beraber içtiğiniz arkadaşınızdan daha az içilmez, hemen hemen aynı sürede bitmeli kadehiniz. Ve herkesin bildiği gibi, rakı mezesiz ve arkadaşsız içilmez...”

 

Seçenekler çoğaldı

Eskiden sadece Tekel rakı ürettiği için Kulüp Rakısı, Altınbaş ve Yeni Rakı’dan başka bir rakı yoktu. Tekel’in özelleştirilmesinin ardından, Mey İçki, Yeni Rakı, Tekirdağ Rakısı, Efe Rakı Mavi, Yeşil ve Siyah Efe seçenekleri, son olarak organik rakılarıyla, Beylerbeyi, Burgaz, Ata Rakı, Mest, İzmir Rakısı, İzmir Sakızlı, Yekta Rakı gibi içimi ve fiyatı birbirinden farklı pek çok rakı var artık. Rakıseverler de buna göre tercihlerini belirliyor. Herkes istediği şişede balık olabiliyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler