Çankaya'da Uğur Mumcu Parkı ve Anıtı açıldı

25 yıl önce aracına konan bomba ile düzenlenen suikastte yaşamını kaybeden Gazeteci-Yazar Uğur Mumcu, Çankaya Belediyesi tarafından adının verildiği park ve heykelle anıtlaştı.

Yayınlanma: 25.01.2018 - 16:38
Abone Ol google-news

Çankaya’nın en büyük parklarından Çankaya Park’ın adını “Uğur Mumcu Parkı” olarak değiştiren Çankaya Belediyesi, parkın girişine yaptığı heykelle de Uğur Mumcu’yu anıtlaştırdı. Uğur Mumcu Parkı’nın ve heykelinin açılışına Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen’in yanı sıra Mumcu’nun eşi Güldal Mumcu, kızı Özge ve oğlu Özgür Mumcu, CHP Genel Başkan Yardımcısı Tekin Bingöl, CHP Ankara İl Başkanı Adnan Keskin, CHP Çankaya İlçe Başkanı Devrim Bora Özüdoğru ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Uğur Mumcu’yla birlikte İsmail Cem’i, Gaffar Okan’ı ve Zeytin Dalı Harekatı'nda şehit olan askerleri anarak konuşmasına başlayan Başkan Taşdelen, “Yolsuzluğa karşı hakkı, sömürüye karşı halkı savunmak zordur. İşte Uğur Mumcu bütün bu zorlukların üstesinden gelen bir büyük yiğit, bir büyük demokrat, bir büyük Atatürkçüydü. Bozuk düzenin her bir parçasıyla ayrı ayrı mücadele etti. Yolsuzlukla, hırsızlıkla, mafyayla, terörle, hainlikle ve kirlenmiş siyasetle tek başına mücadele etti. Ama hiçbir zaman yılmadı ve kalemini halkı için kullanmaktan çekinmedi. Çünkü Uğur Mumcu halkı ve ülkesi için mücadele etmiş bir gazetecilik ve aydın damarının en büyük kahramanlarındandı. Nasıl bir geleneğin temsilcisi olduğunu ve nasıl bir bedel ödeyeceğini biliyordu. O yüzden dedi ki ben Atatürkçüyüm, ben Cumhuriyetçiyim, ben laikim, ben anti-emperyalistim, ben tam bağımsız Türkiye’den yanayım, ben insan hakları savunucusuyum, ben yobazların, hırsızların, vurguncuların düşmanıyım demişti” diye konuştu.

Uğur Mumcu'nun ideoloji, felsefe ve hayata bakışının oluşmasına katkı sağlayan çok büyük bir Cumhuriyet aydını olduğunu ifade eden Taşdelen, “O yüzden aradan 25 yıl geçmiş olmasına rağmen Türk halkı hiçbir zaman Uğur Mumcu’yu unutmadı ve unutmayacak. İşte bizde Çankaya Belediyesi olarak Uğur Mumcu’yu unutmadığımızı ve unutmayacağımızı göstermek amacıyla Çankaya Parkı olarak bildiğimiz parkımızın adını Uğur Mumcu Parkı yapıyor ve beraberinde çok güzel bir Uğur Mumcu anıtını açıyoruz. Aynı gökyüzü altında birlikte yaşamanın bir direniş olduğunu bilerek Nazım’ın şiirinden, Sebahattin Ali’nin öyküsünden, Uğur Mumcu’nun kitaplarından ilham alarak yaşamaya, halk için ve bağımsızlık için yaşamaya devam edeceğiz" dedi.

 "Uğur Mumcu onurlu gazeteciliğin simgesi"

Gençliğinde güne Uğur Mumcu’nun yazılarını okuyarak başladığını anlatan CHP Genel Başkan Yardımcısı Tekin Bingöl ise, “Benim devrimci düşüncelerimin filizlendiği dönemlerde Uğur Mumcu'nun çok büyük katkısı olmuştur. Onurlu bir yaşam sürmenin, haksızlığa karşı direnmenin, dik durmanın ne olduğunu ben Uğur Mumcular sayesinde öğrendim. Uğur Mumcu onurlu gazeteciliğin sadece Türkiye’de değil, dünyada da önemli simgelerinden birisidir. Ölümsüz isimleri daha da ölümsüzleştiren bu eserleri hayata geçiren Çankaya Belediye Başkanı’na teşekkür ederim” dedi.

Konuşmaların ardından Alper Taşdelen, Güldal Mumcu’ya Uğur Mumcu anıtının model heykelini armağan etti. Daha sonra alkışlar arasında parkın ve heykeltıraş Aslan Başpınar tarafından yapılan anıtın açılışı gerçekleştirildi. Çukurambar Mahallesi Öğretmenler Caddesi üzerinde bulunan 60 bin metrekare büyüklüğündeki Uğur Mumcu Parkı, 3 bin 500 metrekare sera alanı, bin 500 metrekare büyüklüğündeki biyolojik göleti, 2 bin 500 metrekarelik Pony Parkı, kafeteryaları ve yeşil dokusuyla dikkat çekiyor. Parka gelen vatandaşları girişte karşılayacak olan Uğur Mumcu anıtı ise üç aylık bir çalışmanın sonunda tamamlandı. 3 metre 40 santim yüksekliğindeki anıt heykel 200 kilo ağırlığında. Ön tarafında bulunan “Uğurlar Olsun” yazısıyla dikkat çeken anıtta, Uğur Mumcu sağ ve sol yanında bulunan ve ellerinden tuttuğu bir kız ve bir erkek çocuk ile betimlendi.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler