Casus virüs

Amerikan Symantec bilgisayar güvenlik firması, bugüne kadar görülen en gelişkin siber casusluk olayını ortaya çıkardı.

Yayınlanma: 25.11.2014 - 05:00
Abone Ol google-news

Altı yıldır en gizli bilgilere ulaştığı saptanan “kötü yazılım”ın daha Suudi Arabistan telekom şirketlerini hedeflediği ve bir Batılı devletin işi olduğu bildiriliyor. Symantec firması, “Regin” adı verilen “kötü yazılım”ın ABD ile İsrail’in, İran’ın nükleer çalışmalarını sekteye uğratmak için 2010’da ürettiği Stuxnet yazılımına benzemekle birlikte çok daha gelişkin olduğunu duyurdu.

‘Olağanüstü’ yazılım

“Regin”in bilgisayar sistemlerine nasıl girdiğinin henüz net olarak anlaşılamadığını bildiren Symantec, yazılımın Rusya, Suudi Arabistan, İrlanda, Meksika ve İran’daki servis sağlayıcılar ile telekom şirketlerini hedef aldığını açıkladı. Symantec güvenlik programları şefi Orla Cox da “Regin”in bugüne kadar gördükleri “kötü yazılım”ların hiçbiriyle karşılaştırılamayacak kadar “olağanüstü” bir hackleme yazılımı olduğunu, geliştirilmesinin yıllar değilse aylar almış olabileceğini söyledi.

Cox, “Regin”in bazen geride hiçbir iz bırakmadığını, bazen tamamen görünür olduğunu ancak incelemeye fırsat bırakmadan hemen kaybolduğunu anlattı. Symantec’ten güvenlik stratejisi uzmanı Sian John da “Beceri ve uzmanlık seviyesi ile gelişim sürecine bakılırsa, virüs Batılı bir kuruluş tarafından geliştirilmiş gibi görünüyor” dedi. İngiliz Financial Times’a konuşan bir Batılı güvenlik yetkilisi de “Regin”in kaynağını ya da amacını belirlemenin güç olduğunu, yazılımın “anlaşılan” geliştirildiği ülkede değil başka bir ülkede kullanıldığını belirtti. “Kötü yazılım”ın Microsoft’un e-posta sistemine ve başlıca uluslararası ağlar üzerinden yapılan cep telefonu konuşmalarını da hack’lediği anlaşıldı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler