Çelik’in imam olan kuzeni, kariyer basamaklarını hızla tırmandı!

Kuzeni bakan olan imam, 7 Haziran seçiminden hemen sonra İşsizlik Fonu’nun başına geçti...

Yayınlanma: 23.10.2015 - 12:31
Abone Ol google-news

Eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in teyze oğlu olan Ahmet Toraman, imamlık yaparak başladığı kariyerinde son 10 yılda hızla yükseldi. Toraman, 7 Haziran seçimleri sonrasında89 milyar liralık kaynağı yöneten İşsizlik Sigortası Fonu’nun başına getirildi. Toraman’ın yönetimindeki fonun, son 2 ayda döviz karşısında yüzde 16 değer kaybettiği ortaya çıktı.

AKP’nin bürokraside hızla yayıldığını kanıtlayan bir örnek daha ortaya çıktı. Kariyerine imam olarak başlayan Ahmet Toraman, kuzeni Faruk Çelik’in Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı olmasının ardından bakanlıkta “kariyer” basamaklarını hızla tırmandı ve 8 yılda hem makam hem de memurlukta derece” yaptı.

İmam Hatip Lisesi’ni bitiren Toraman, 1993’te imamlığa başladı. İmamlıktan 1 yıl sonra istifa eden Toraman, yüksek öğrenimi 1998’de tamamladı. Bir süre özel sektörde çalışan Toraman, 2007’de Faruk Çelik’in Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı olmasıyla bakanlığa sınavsız olarak özel kalem müdürlüğü ile atandı. Memurluk basamaklarını birer ikişer atlayan Toraman, 2007’den bu yana 4 kademe terfisi ve 2 de derece terfisi aldı. Bakan Çelik’in yanında danışman” fatı ile gezilere katılan Toraman, 2012 yılında İnsan Kaynakları Dairesi Başkanlığı’na Eğitim Uzmanı olarak getirildi. Bir buçuk yıl burada uzman kadrosu ile çalışan Toraman, 2013’ün Aralık ayında ise Dış İlişkiler ve Yurtdışı İşçi Hizmetleri Genel Müdürlüğü’ne Şube Müdürü olarak terfi” ettirildi. Ancak bakanlık mevzuatına göre, müdürlüğe terfi edilebilmesi için en az iki yıl uzman kadrosunda çalışmak gerekiyor.

Seçim sonrası son torpil

CHP Sözcüsü Haluk Koç’un geçen yıl açıkladığı 85 kişilik AKP torpil listesi”nde yer alan Toraman’ın, yükselişi listenin kamuoyuna yansımasıyla da durmadı. Cumhuriyetin ulaştığı kayıtlara göre, Bakan Faruk Çelik, AKP’nin tek başına iktidarı kaybetmesiyle, 7 Haziran seçimlerinden 5 gün sonra, kuzeni Toraman’ı İŞ-KUR Fon Yönetimi ve Aktüerya Dairesi Başkanlığı’na atadı. Toraman, şu anda, toplamda 89 milyar TL’lik birikimi ile dikkat çeken İşsizlik Sigortası Fonu’nu yönetiyor.

2 ayda yüzde 16 değer kaybetti

İşçi ve işverenlerden kesilen primlerle oluşturulan ve bugünkü değeri yaklaşık 89 milyar TL’ye ulaşan, İŞ-KUR İşsizlik Sigortası Fonu ise kurumun kendi raporlarında dahi değer kaybediyor. Toraman’ın yönetime geldiği son 2 aydır, yükselen dövize karşı direnemeyen İşsizlik Fonu’nun, enflasyon oranının altında bir getiriye sahip olduğu ve profesyonelce yönetilmediği eleştirileri yöneltiliyor. Kurumun31 Eylül’de yayımladığı bültene göre; fon varlığının yüzde 91’i kuponlu tahvil, yüzde 6.57’si mevduat, yüzde 2.15’i ise kuponsuz tahvilden oluşuyor. Fon portföyünün yatırım araçları ile iyi değerlendirilmediği ve Toraman göreve geldikten sonra, fonun döviz karşısında yüzde 16 dolayında değer kaybettiğine dikkat çekiliyor.

Erdoğan hayranı medya eleştirmeni

İmamlık yaptığı Artvin Yusufeli’nde AKP teşkilatına katılan Toraman’ın, partideki çalışmaları ve AKP’li siyasetçilerle yakın ilişkileri dikkat çekiyor. Toraman, 2004’te İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olan Kadir Topbaş’ı ziyaret eden AKP Yusufeli heyetinde bulunuyor. Sosyal medya hesabından Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’la ilgili övgüler içeren birçok palaşımda bulunan Toraman’ı İŞ-KUR’un başına geçmesinin ardından ilk ziyaret edenler arasında eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı ve 7 Haziran’da AKP Konya Milletvekili olan Halil Etyemez yer alıyor. Soma katliamı sırasında “bakan danışmanı” olan Toraman’ın sosyal medyadan yaptığı paylaşımlar arasındaki 284 şehit verdiğimiz Soma’daki ocağın sahibinin basın toplantısını izliyorum.. Maalesef gazetecilikte de çok gerideyiz” yorumu dikkat çekiyor.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler