Cemaat yeniden Kırmızı Kitap'ta

Fethullah Gülen Cemaati yeniden Milli Güvenlik Siyaset Belgesi’ne girdi.

Cemaat yeniden Kırmızı Kitap'ta
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 29.04.2015 - 22:39

AKP iktidarında dönemin Başbakanı Tayyip Erdoğan’ın ısrarları üzerine, “Kırmızı Kitap” olarak bilinen Milli Güvenlik İç Siyaseti Belgesi’nin (MGSB) “irticai unsurlar” bölümünden çıkarılan “Fethullah Gülen Cemaati”, “Paralel Devlet Yapılanması” adıyla yeniden iç tehdit unsurları arasına alındı. MGK’nin gündemini ve içeriğini yönlendirme yetkisine sahip olan Erdoğan, kurulda, paralel yapı ile mücadele konusunda ilgili kurumlardan ayrıntılı bilgi aldı. Konu bildiride, “Milli güvenliği tehdit eden paralel devlet yapılanması ve illegal oluşumlara karşı yürütülen mücadele hakkında tafsilatlı bilgi arz edilmiş, mücadelenin kararlılıkla sürdürülmesine vurgu yapılmıştır” değerlendirilmesi yapıldı.

Erdoğan’ın başkanlığında toplanan MGK’ye ilgili bakanlar, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel ile kuvvet komutanları katıldı. MGK’nin ağırlıklı gündemi ve konusu Erdoğan’ın Kuveyt dönüşü sert ifadelerle vurgu yaptığı paralel yapı oldu. Daha önce 20 Nisan’da başkanlık ettiği Bakanlar Kurulu’nda İçişleri Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve diğer ilgili bakanlıklardan konuya ilişkin ayrıntılı bilgi alan Erdoğan, İstanbul Adliyesi’ndeki “tahliye krizi”nin ardından konunun MGK’de ele alınacağını söylemişti.

Kurul toplantısında, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ilk gündem maddesi olarak konuyu değerlendirmeye açtığı; Adalet, İçişleri, Milli Eğitim ve diğer birimlerden güncel duruma ilişkin değerlendirme istediği öğrenildi.

 

Tehdit unsuru

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 17-25 Aralık sürecinin ardından gündeme getirdiği ve uzun süredir güncelleme çalışmaları süren MGSB de kurulda görüşülerek onaylanarak Bakanlar Kurulu’na tavsiye edilmesi kararlaştırıldı. AKP döneminde isimleri teker teker sayılan ve MGSB’den çıkarılan cemaatlerden, yalnızca, “Fethullah Gülen Cemaati”, “Paralel Devlet Yapılanması” olarak yeniden tehdit unsuru olarak yer aldı. MGK, güncellenen MGSB’yi yasal gerekler doğrultusunda MGSB’yi Bakanlar Kurulu’na tavsiye kararı olarak bildirilmesine karar verdi. MGK’nin ardından yayımlanan bildiride de, paralel yapı ile ilgili şu ifadelere yer verildi: “Milli güvenliği tehdit eden paralel devlet yapılanması ve illegal oluşumlara karşı yürütülen mücadele hakkınnda tafsilatlı bilgi arzedilmiş, mücadelenin kararlılıkla sürdürülmesine vurgu yapılmıştır.”

Erdoğan’ın başkanlık ettiği Bakanlar Kurulu’nun ardından Emniyet Genel Müdürlüğü’nde 1776 emniyet müdürü emekliye sevkedilmişti. “Paralel yapının yurtdışındaki okullarına seçenek oluşturulması” gerekçesiyle kurulması planlanan “Maarif Kolej” konusu seçim sonrasına bırakılmıştı. MGK’den sonra Adalet Bakanlığı kadrolarına yönelik bir girişimde bulunulup bulunulmayacağı konusu ise bilinmiyor.

 

Çözüm süreci

MGK’da seçim güvenliği, çözüm sürecine yönelik gelişmeler de görüşüldü.

Terörün sona erdirilmesi için verilen mücadelenin kararlılıkla sürdürülmekte olduğu vurgulanan MGK bildirisinde, seçimlerde kamu düzeni ve güvenliği için alınacak önlemler değerlendirildiği dile getirildi.

Bölgesel ve dış gelişmeler kapsamında ise Suriye’deki mevcut durum, bu ülkeden kaynaklanan tehditlerin Türkiye’ye etkileri, Yemen ve Libya’daki gelişmeler, Ortadoğu ve Kuzey Afrika’daki güncel durum değerlendirildi.

Ermeni soykırımı iddiaları da kurulda gündeme geldi ve Türkiye’nin geleneksel tutumu vurgulandı.

 

Kırmızı Kitap'ta ne olmuştu?

Devlet güvenliğine yönelik alınan önlemleri içermesi nedeniyle kamuoyunun “Kırmızı Kitap” olarak adlandırdığı MGSB’ye yönelik eleştiriler AKP iktidarından sonra başladı. AKP iktidarının ilk döneminde, iktidarın tüm karşı çıkışlarına karşın güncellenen belgede “İrtica”, iç tehdit unsurları arasında yer almayı sürdürdü. AKP, sadeleştirme gerekçesiyle 2010 Ekim MGK’sinde kabul edilen MGSB’de değişiklik gerçekleştirdi ve “irtica” sözcüğü Cumhuriyet tarihinde ilk kez belgeden çıkarıldı. Adları teker teker sayılan cemaatlere de yer verilmedi. Olabildiğince kısaltılan MGSB’de iç güvenlik bölümünde “Din istismarı ile aşırı dinci örgütler” ifadesi kullanıldı ve kastedilen yapılanların isimleri sıralandı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler