Cep telefonu ve bilgisayarlar sağlığımızı nasıl etkiliyor?
Manisa Celal Bayar Üniversitesi Hafsa Sultan Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Prof.Dr. Cüneyt Temiz tablet bilgisayar, cep telefonu gibi teknolojik aletlerden yayılan elektromanyetik dalgaların yeni gelişen embriyolarda birçok organ gelişiminin sekteye uğramasına neden olduğunu, hamilelerin bu dalgalara maruz kalmaması gerektiğini söyledi. Prof.Dr. Temiz ayrıca uykusuzluk, baş ağrısı, psikolojik rahatsızlıklar ve organlarda kansere benzer oluşumlara neden olabileceği konusunda da uyardı.
Celal Bayar Üniversitesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Prof.Dr. Cüneyt Temiz teknolojinin yaşamı kolaylaştırmasının yanı sıra insan vücuduna verdiği zararlarla ilgili açıklama yaptı. Teknolojik aletlerin yaydığı elektromanyetik dalgaların beyinde zarar oluşturabileceği uyarısında bulunan Prof.Dr. Temiz, şöyle dedi:
"Cep telefonları ve teknolojik aletler sürekli hayatımızın içinde. Bu hayatımızı kolaylaştırıyor. Ama cevabını bilmediğimiz birçok soruyu birlikte getiriyor. 'Bu elektromanyetik dalgaların hücreler üzerindeki etkisi nedir?' Bunu tam olarak bilmiyoruz. Bu konuda birçok çalışma var. Çalışmalar gösterdi ki belli bir yoğunluğun ötesinde elektromanyetik dalgalara maruz kalmak yeni gelişen embriyoda birçok organ gelişiminin sekteye uğramasına neden oluyor. Hamilelerin bu elektromanyetik dalgalarla karşı karşıya kalmaması gerekiyor. Beyinde muazzam bir elektriksel akım var. Bu iletim süreçlerine manyetik alanın ne tür etki yaptığıyla ilgili birçok çalışma var. Ama şuanda yayınlananların yanında çok daha fazla yayınlanmayan çalışma olduğu kanaatindeyim. Çünkü teknoloji üreten firmalar bu tür çalışmaların yapılmasını çok fazla istemiyorlar. Bizim şuan kanıtlarla bildiğimiz kadarıyla elektromanyetik dalgalara maruz kalmak uykusuzluk, baş ağrısı, anksiyete dediğimiz bazı psikolojik rahatsızlıklara neden olabiliyor. Ayrıca çoğalan hücrelerde daha fazla olmak üzere hücre DNA'sında kırıklara neden oluyor. Sonuçta bazı organlarda kansere benzer oluşumlara neden olabiliyor."
Erkeklerde sperm hücreleri üzerinden, kadınlarda da yumurta hücreleri üzerinde elektromanyetik dalgaların olumsuz etki yarabileceğinin de altını çizen Temiz, "Cep telefonu bu hücrelerin bulunduğu organlara daha uzak. Böyle bir şans var. Ama cep telefonunu direk beynimize dayıyoruz. Bu çok tehlikeli bir durum. Sürekli elektromanyetik dalga altında kalan beyin dokusu bir süre sonra bir derece kadar ısınıyor. Uzun süre ve yüksek dozda kullanılan elektromanyetik akım beyindeki hücrelerin ölmesine neden oluyor" diye konuştu.
OMURGA GELİŞİMİNE DİKKAT
Özellikle gençlerin cep telefonlarını hayatının her alanında kullandığını dile getiren Prof.Dr. Temiz, sürekli cep telefonu ve bilgisayarla ilgilenmenin omurgayı olumsuz etkileyebileceğine de dikkat çekti. Prof.Dr. Temiz, şöyle devam etti:
"Çocuk ve genç omurgasının, yani henüz gelişimi devam eden omurganın nasıl şekillendirildiği önemli. Oturma bozukluğu, aşağıya bakarak oturmak omurganın normal eğriliğini bozacak davranışlar, omurganın gelişimine zararlı. Dik oturmalıyız, belimizin arkasına destek koymalıyız. Bilgisayar kullanırken monitörü göz hizasına koymalıyız. 4-5 saat bilgisayar başında oturulmamalı. Gençlerde omurga gelişiminde önemli olan kalsiyum alımıdır. D vitamini almaları ve güneş görmeleri gerekir. Omurga gelişimi için en önemlisi spordur. Ama halter sporu değil. Yüzme, atletizm, basketbol gibi sporlar yapılmalı.
"CEP TELEFONLARINI 3 YAŞINA KADAR ÇOCUKLARDAN UZAK TUTUN"
Cep telefonlarının 3 yaşına kadar çocuklardan uzak tutulması gerektiğini de vurgulayan Prof.Dr. Temiz, ayrıca 8 yaşına kadar çocuklara cep telefonu ve tabletlerin oyuncak olarak verilmemesi gerektiğini vurguladı. Prof.Dr. Temiz, şu uyarılarda bulundu:
"Erişkilerdeki hücre bölünme hızı çok yüksek olmadığı için erişkinler kısmen daha dayanıklı. Çocuklarda hücre bölünmesi daha fazla olduğu için daha duyarlı oluyorlar. Tabletler, kablosuz bağlantı yapan bilgisayar cihazlarının hepsinde elektromanyetik dalgalar var. Bunlardan mümkün olduğunca uzak olmakta fayda var. Pek çok 'beyin tümörü' hastasını ameliyat ediyoruz. Son 5 yıldır tümörlerin görülme sıklığı çok arttı. Beyin açısından bakıldığında her bir cep telefonunun uyguladığı bir elektromanyetik alan değeri var. Bu alan değerinin en düşük olduğu telefonları seçmekte yarar var. Cep telefonunu doğrudan kulağa tutmamak gerekiyor. Çünkü cep telefonunun anteni ile beynimiz arasındaki mesafeyi azaltıyoruz. Kulaklıkla kullanmak gerekiyor ve vücuttan uzak tutmak gerekiyor. Uyurken cep telefonlarını başımızdan ve vücudumuzdan 30 santim uzakta tutmalıyız. Telefonu cepte değil çantada taşımak ve sol üst cebe koymamak gerekiyor. Cep telefonlarının en fazla manyetik dalga yaydığı zaman ilk çalmaya başladığı veya ilk bağlanmaya çalıştığınız süredir. Bu süre boyunca telefonu vücuttan uzakta tutmakta fayda var. Bu tür önlemler elektromanyetik dalgaları uzak tutacaktır."
En Çok Okunan Haberler
- Korgeneral Pekin'den çarpıcı yorum
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Colani’nin arabası
- Nevşin Mengü hakkında karar
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Geri dönüş gerçekten 'akın akın' mı?
- Komutanları olumsuz görüş vermedi, görevlerinden oldu
- 148 bin metrekarelik alan daha!
- Eski futbolcu yeni cumhurbaşkanı oldu