Cezaevinden direnişi yazanlar

Boğaziçi Kitap Fuarı kapsamında İstanbul Kongre Merkezi'nde gerçekleşen 'Cezaevinde Yazarak Direnmek' başlıklı panele Gülten Madenli, Memik Horuz ve Nevin Berktaş katıldı.

Yayınlanma: 22.09.2011 - 13:41
Abone Ol google-news

Boğaziçi Kitap Fuarı kapsamında İstanbul Kongre Merkezi’ndeki Maçka Salonu’nda dün gerçekleşen “Cezaevinde Yazarak Direnmek” başlıklı Belge Yayınları tarafından düzenlenen panele Gülten Madenli, Memik Horuz ve Nevin Berktaş katıldı. Tutuklu bulunan Zeki Bayhan, Davut Akgül, Tonguç Ok iletahliye edilen Abdullah Kanat ve sağlık sorunları yaşayan Suzan Zengin ‘in yolladıkları bildiriler okundu.

Yazarlar cezaevinde yazmanın koşulları, nedenleri ve kitaba ulaşmanın güçlükleri üzerinde durdular, kitaplarını yazma nedenleriyle birlikte tanıttılar. Yabancı yayın verilmeyen çevirmen Tonguç Ok ve diğer mahkumların zihinsel üretim çabalarının nasıl engellenmeye çelışıldığını anlattılar. Uygulamalardaki keyfiliğe dikkat çektiler. Cezaevindeki baskılarla aslında topluma gözdağı verme, sindirmenin amaçlandığını vurguladılar.  Madenli’nin yönettiği panelde “İtirafçı” kitabının yazarı, “17'nin Ötesi: Erdal Eren” belgeselinin yönetmeni Memik Horuz yeni belgesel projelerini, "korsikof" hastaları için ev girişimlerini de anlatarak iyi bir dünya için mücadele eden siyasi tutuklulara içeride ve dışarıda herkesin sahip çıkmasını istedi. “Hücreler” kitabının yazarı Nevin Berktaş; “Cezaevinde yazmak kolay değildir, kitaplar yasaklı ve sınırlıdır. Ancak çok canlı bir siyasi ortam vardır. Kazanılan haklarının ardından gelen rahatlama dönemleri yazmak için en uygunudur. Direniş üzerine yazmak insanı güçlendirir” sözleriyle cezaevinde yazmanın koşulları ve direnişin bir ürünü olan yazmanın anlamını, sonuçlarını kendi yaşadıklarından örneklerle paylaştı.

Yayıncı Cavit Nacitarhan ise bandrol verdiği halde 23 kitabı cezaevine sokmayan devletin içinde bulunduğu çelişkiye dikkat çekti. Tarhan, “Kendileri de bu çelişkiyi itiraf ediyorlar, düzelteceklerini söylüyorlar. Ancak atılmış somut bir adım henüz yok“ diyerek, konu hakkındaki bilgi ve girişimlerini anlattı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler