CHP: Türkiye’ye olağan hal gerekli

Tüm yurtta 3 ay süreli OHAL uygulanmasına yönelik tezkere AKP ve MHP’nin oylarıyla Meclis’te kabul edildi. 461 vekilin katıldığı oturumda 346 “evet”e karşılık 115 “ret” oyu kullanıldı. CHP ve HDP, özgürlüklerin kısıtlanması ve TBMM’nin yetkilerinin hükümete devredilmesine karşı çıktı. CHP parti grubu ve MYK toplantısından “Türkiye’nin ihtiyacının OHAL değil olağan hal” olduğu kararı

Yayınlanma: 22.07.2016 - 04:45
Abone Ol google-news

CHP parti grubunu ve MYK’yi TBMM’de topladı. Toplantıda CHP’nin OHAL’e ilişkin görüşü netleştirildi. Darbe toplumsal destek bulamadığı için Türkiye’yi sert önlemlerle boğmamak gerektiği, ihtiyacın “OHAL değil, olağan hal” olduğu kararına varıldı. Toplantıda İstanbul Milletvekili Eren Erdem, parti içinde “OHAL İzleme Komisyonu” kurulması önerisini getirdi.

OHAL tezkeresi TBMM'de kabul edildi

CHP Meclis Grubu’nun ardından MYK olağanüstü toplandı. MYK’de konuşan Kılıçdaroğlu, OHAL uygulamasını eleştirdi. Darbeye karşı hükümetin yanında olduklarını, mücadele konusunda çıkaracağı her düzenlemeye destek vereceklerini belirten Kılıçdaroğlu, parlamentonun ilk günden itibaren darbeye ve darbecilere karşı birlik ve beraberlik içinde gerekli tavrı ortaya koyduğunu belirtti. Kılıçdaroğlu şöyle konuştu:

“Meclis’i by-pass anlamına gelecek OHAL düzenlemesi doğru bir yöntem değil. Bu 15 Temmuz akşamı dört partinin milli iradeye sahip çıkma adına ortaya koyduğu o birlik ve beraberlik ruhuna da zarar verir. Burada yapılması gereken parlamentoyu devredışı bırakmak değil çalıştırmaktır. Madem darbenin bastırıldığı açıklandı, o zaman hukuk zemini içerisinde kalınarak Meclis’i çalıştırarak, tüm partilerin desteğiyle bu mücadelenin sürdürülmesi gerekiyor.”

CHP, önce parti grubunu ardından da MYK’yi TBMM’de topladı. Basına kapalı olarak, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında toplanan parti grubunda darbe girişimi ve ardından yaşananlar ile Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı 3 aylık OHAL kararına ilişkin değerlendirmeler yapıldı, OHAL ilişkin CHP’nin tavrı netleştirildi.

Edinilen bilgiye göre milletvekilleri söz alarak konuştuğu toplantıda İstanbul Milletvekili Erdem, OHAL İzleme Komisyonu kurulması önerisi getirdi. Tecrübeli milletvekillerinin özellikle bakanlık geçmişi olanların komisyonda görev yapması gerektiğini söyleyen Erdem, komisyonun görevini ise “operasyonların cadı avına dönüşüp dönüşmediğini izleyecek, değerlendirmelerde bulunacak ve kamuoyunu bilgilendirecek” şeklinde tanımladı. Erdem’in parti bünyesinde kurulacak komisyona ilişkin önerisine olumlu bakıldığı öğrenildi.

‘Demokrasiyi savunuyoruz’

Toplantı çıkışında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kılıçdaroğlu, “Olağanüstü hal oylaması için grup kararı aldınız mı?” sorusuna ise “Hayır. Demokrasi için grup kararı mı alınır arkadaşlar? Demokrasiyi savunuyoruz biz” karşılığını verdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler