‘Çiftçi toprakla buluşturulsun’

Koronavirüs salgını nedeniyle yeniden gündeme gelen tarıma dayalı ekonomiye geçiş için CHP milletvekili Ömer Fethi Gürer ve İYİ Parti milletvekili Naci Cinisli iktidara çağrıda bulundu.

Yayınlanma: 29.03.2020 - 02:00
‘Çiftçi toprakla buluşturulsun’
Abone Ol google-news

Tüm dünyanın mücadele ettiği koronavirüs, ülkelerin aldığı tedbirler kapsamında ekonomiyi fazlasıyla olumsuz etkiledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı ekonomi paketinde sıralanan ekonomik önlemlerde ise tarımsal faaliyetlere, gıda güvenliğine, çiftçilere değinilmedi. Bu konu tepkiye neden olunca da Tarım ve Orman Bakanlığı tarımsal destek kapsamında üreticilere toplam 1 milyar 572 milyon 500 bin lira ödeme yapacaklarını duyurdu. Ancak AKP’nin tarım politikaları karnesine baktığımızda iktidar olduğu dönem sürecinde yaklaşık 3,5 milyon hektar tarım arazisi kullanılamaz hale getirildi. Tarım maliyetleri arttı, köyler boşaldı, kente göçüldü, topraklarımızda yetişebilen ürünler ithal edilmeye başlandı. Zam üstüne zam geldi, çiftçinin ürettiği ürün ellerinde kaldı, destek alamadı, kredilerin faizleri artırıldı. Çiftçi üretemez oldu. Öyle ki koronavirüs günlerinde dezenfektan olarak kullandığımız kolonyayı üretmek için ihtiyaç duyduğumuz fabrikalar da özelleştirilen şeker fabrikaları ile tarihe gömüldü. 

‘TÜRKİYE’NİN DERS ÇIKARMASI LAZIM’

 Türkiye’deki boş tarım alanlarının çiftçiyle buluşturulması konusunda Tarım Bakanlığı’na çağrıda bulunduklarını söyleyen CHP Niğde MilletvekiliÖmer Fethi Gürer, “Biz bu olayın başında bakanlığa çağrıda bulunduk. ‘Şu an da ekim dönemi, bu ekim döneminde ne kadar tarıma elverişli boş arazi varsa bu arazileri Tarım İl Müdürlükleri tarasın ilaç, gübre, tohum desteği sağlansın, hububat ve bakliyatta öncelikle önümüzdeki dönem üretimi artıracak politikalar geliştirilsin’ dedik… Yurt dışına bağımlıyız. Dünyada da bu krizin devamlılığı sürerse çoğu ülke ithalatını kısacaktır. O zaman da Türkiye’nin kendi kendine yeten bir ülke olamamasının acısını daha fazla yaşarız. Bir an önce bunun önlemi alınmalı” dedi.Küreselleşen dünyada ben her aradığımı bulurum mantığı ile hareket ediyoruz ama bu hastalık bize gösterdi ki her ülke bu kriz anlarında kendine yetmeli. Türkiye’nin de bundan ders çıkarması lazım. Türkiye’nin yeniden kendi kendine yetecek bir ülke olma potansiyeli var. 3,5 milyon hektar tarım arazisi ortadan kaybolmuş, kırsalda yaşam azalmış. Böyle bir süreçte yeniden kırsala dönmeliyiz, tarımı geliştirmeli ve çiftçiye destek sağlanmalıyız. Borcu olanın borcu silinmeli, faizi silinmeli. Türkiye tarımda kendini ortaya çıkaracak işler yapmalı” diye konuştu. 

 ‘CUMHURİYET KAZANIMLARI YOK EDİLDİ’

 Şeker fabrikalarının özelleştirilmesi konusunda iktidarı defalarca kez uyardıklarını dile getiren Gürer, “Fabrikalar özelleştirilmesin diye bas bas bağırdık. Bakın şimdi alkolde yaşadığımız sorun ortada. Bunun gibi ders almamız gereken birçok husus var. Daha hastalığın başındayız. Ama tarım için duralım da biraz bekleyelim deme şansımız yok. Ürün fiyatlarında inanılmaz artışlarla karşılaşmamak için çiftçiyi toprakla buluşturun” ifadelerini kullandı. AKP’nin iktidar olduğu günden bu yana dışa bağımlılık artarak tarımdan uzaklaşıldığını kaydeden Gürer, “Cumhuriyet kazanımları AKP döneminde yok edildi. Çiftçiyi eğiten, bilgilendiren, çiftçinin yanında olan kuruluşların ya adının değiştirildiğini ya tasfiye edildiğini ya da içinin boşaltıldığını görüyoruz. Atatürk’ün toprağa, çiftçiye, köylüye verdiği önemle mucizeler doğmuştur. Atatürk döneminin tarım politikalarına bir bakarlarsa bilgi ve bilimselliğin toprakla, çiftçiyle ülke ekonomisine kazandırıldığı bir anlayış vardı. 18 yılda tarım alanlarının önemli bir kısmı yok edildi, dışa bağımlı hale geldik” dedi. ?Gürer, ?tarım işçiler…


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler