Çocuk istismarına tepki: “Çocuklar uyurken susulur, ölürken değil”

Fotoğraf sanatçısı Gülden Çapkan’ın çocuk istismarına dikkat çekmek için hazırladığı “Utanç” isimli fotoğraf sergisi 15 Şubat’ta İstanbul Atlı Spor Kulübü’nde açılacak. Çocuk istismarının önüne geçilmesi gerektiğini söyleyen Çapkan, “Devletin bu konuda daha fazla adım atması gerektiğini düşünüyorum. Cezalar ağırlaştırılmalı” dedi.

Yayınlanma: 12.02.2020 - 11:51
Abone Ol google-news

Dünya’da ve Türkiye’de yaşanan çocuk istismarına dikkat çekmek için oluşturduğu sergiye ilişkin Cumhuriyet’e konuşan Gülden Çapkan “Sergiyi açma amacım, çocukların yaşadığı cinsel tacizi, erken yaşta evliliği, çocukların hüzünlerini ve acılarını işleyerek farkındalık yaratmak, toplumu bilinçlendirmek, birilerinin hayatına dokunabilmek, insanların birazcık elini taşın altına koyabilmesini sağlamak.  Haberlerden izlediğimde ve kendimi o çocukların yerine koyduğumda çok kötü hislere kapılıyorum. Çevremde de böyle olaylara çok şahit oluyorum. Sonra kafamı yastığa koyduğumda rahatsızlık duyuyorum. O yüzden acıları fotoğraf karesine yansıtmak istedim. Fotoğraflarla insanların tüylerini diken diken etmek istiyorum. Gerçekler insanların yüzlerine vursun istiyorum. O zaman daha duyarlı toplum haline gelebiliriz”dedi.

Çocuk istismarı konusunda insanların daha fazla bilinçlendirilmesi gerektiğini kaydeden Çapkan, “Devlet bu konuda daha fazla adım atmalı. Örneğin cezalar ağırlaştırılabilir ve indirim uygulanmaz. Toplumda bilinçlendirmeyi sağlayacak adımlar atabilir” diye konuştu. Projesinin ses getirmesini de isteyen Gülden Çapkan, “Ülkemizin derin yarasıdır bu. Serginin girişine bir pano astık. İnsanlar oradan  istatistikleri öğrenebilecekler. ‘Niye siz bu haberi vermiyorsunuz’ diye sorgulamıyorlar. Bir tane blog yazısı görmüyorum bunula ilgili. Ben bu sergiyi özellikle basın konuşsun istiyorum. Üniversiteli gençlikten destek bekliyorum. Şimdiki nesil biraz daha bilinçli. Onlarda birkaç sene sonra anne baba olacaklar. Onlar şimdiki döneminde kendi bir alt dönemine  bunu aşılarlarsa eğer, iki alt dönemin de bilinçlenmesini sağlar. Zincirleme giderek daha fazla verim alabiliriz. Bu sergi ile sessiz çığlıkların duyulmasını istiyorum” ifadelerini kullandı. 

“SERGİ’DE DİKKAT ÇEKEN KARELER”

Gezdiğimiz sergide yer alan fotoğrafların birisinde elinde oyuncağı olan küçük bir kız çocuğu var. Karşısında ona bir adam ruj uzatıyor.  Başka bir fotoğrafta elinde şekeri tutan bir çocuk ve çocuğun saçlarını tutan bir adam bulunuyor. Bu kareler çocukların neler ile kandırıldıklarını yansıtan fotoğraflardan bazıları. Küçük yaşta evlendirilen çocukları vurgulamak için, ayağına büyük gelen topuklu ayakkabı giymiş, eline gelin çiçeği almış boynu bükük duran  küçük bir kız çocuğunun bulunduğu fotoğrafta da sergide dikkat çeken kareler arasında. 



Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler