Çok renkli, çok bilinmeyenli yeni dönem

TBMM dün, heyecanlı, renkli, 2002 seçimlerinden bu yana da en fazla partinin temsil edildiği bir atmosferde ama “çok bilinmeyenli” yeni sisteme ilişkin soru işaretleri ile 27. döneme merhaba dedi.

Yayınlanma: 07.07.2018 - 23:06
Abone Ol google-news

TBMM dün, heyecanlı, renkli, 2002 seçimlerinden bu yana da en fazla partinin temsil edildiği bir atmosferde ama “çok bilinmeyenli” yeni sisteme ilişkin soru işaretleri ile 27. döneme merhaba dedi. Heyecanlı, yeni milletvekillerinin aileleri ve çocuklarıyla adeta okul bahçesi görüntülerinin yaşandığı TBMM’de, Büyük Birlik Partisi ve Saadet Partisi de uzun yıllar sonra ilk kez temsil edilme olanağı buldu. Geçmiş yıllarda HDP’nin temsil ettiği Kürt siyasi hareketinden gelen milletvekillerinin “yemini”ne odaklanan parlamentoda dün ise “değişim ve yeni sistem”in ne getireceğine ilişkin sorulara yanıt arandı. 16 Nisan 2016’daki referandumla kabul edilen anayasa uyarınca, cumhurbaşkanlığı seçimi ile birlikte yapılan genel seçimle Meclis’e giren milletvekilleri dün yemin ederek görevlerine başladı. Seçime de “hazırlıksız” yakalanan parlamentonun hemen her köşesinde tadilat izlenimi görmek mümkün. Bu dönem genç milletvekillerinin fazlalığı ve ailelerinin de büyük ilgi gösterdiği yemin töreninde, gerek kulislerde, gerekse Meclis bahçesinde alışılmadık görüntülere tanıklık etmek mümkün oldu. Zira, kulislerde “lacileri” ya da tayyörleri çekmiş vekiller yerine daha çok, kucağında veya elinden tuttukları miniklerle birlikte milletvekili yakınının yemin etmesini bekleyen ailelerin yoğunluğu dikkat çekiciydi

Rozetlerin dili

HDP Milletvekilleri Barış Atay, Erkan Baş, Ahmet Şık, “milletvekili rozeti” almayan isimlerdi. Atay ve Baş yemin törenine yakalarına, TKP kurucusu Mustafa Suphi ve TİP Genel Başkanı Behice Boran’ın rozetlerini takarak geldiler. Geçen yıllarda en çok merak edilen, MHP lideri Devlet Bahçeli ile HDP’lilerin el sıkışıp sıkışmayacağıydı. Bu kez gözler İYİ Partililerle Bahçeli arasındaki “ilk temas”taydı. MHP içinde uzun yıllar siyaset yapan İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Koray Aydın’ın, yemin ettikten sonra MHP lideri Devlet Bahçeli’nin elini sıkıp ayaküstü “sıcak” sohbeti, deklanşörleri en çok çalıştıran görüntülerden oldu.

Hukukçu geleneği bozuldu

İktidarı, muhalefetiyle en çok merak edilen konulardan biri de AKP’nin TBMM Başkanı adayının kim olacağıydı. Akşam üzerine doğru son Başbakan Binali Yıldırım’ın, yeni sistemin ilk TBMM Başkanı olmasının yolu, parti grubunun ismini açıklamasıyla belli oldu. Mühendis olan Yıldırım başkan seçilmesi halinde, AKP döneminde bu görevi üstlenen “hukukçu” başkanlar geleneğine de son vermiş olacak. Yıldırım’la ilgili yapılan ilk yorumlar ise seçilmesi halinde Meclis’te “tansiyon düşürücü” rol oynayacağı yönünde.

7 partili Meclis

27. dönem parlamentosunun en önemli özelliklerinden birisi de AKP’nin iktidar olduğu 2002 yılından bu yana parlamentoda ilk kez 7 partinin birden aynı anda temsil edilmesi oldu. 5 siyasi parti grubunun yanı sıra, AKP listelerinden seçilen BBP Genel Başkanı Mustafa Destici BBP, CHP sıralarından parlamentoya giren Cihangir İslam ve Abdülkadir Karaduman Saadet Partisi’ni uzun yıllar sonra ilk kez parlamentoda temsil etti.

Parlamentoda değişmeyen...

Parlamentoda 4 dönemdir değişmeyen tek gelenek ise “tutuklu milletvekilleri” oldu. Yeniden milletvekili seçilip dokunulmazlık kazanmasına karşın tahliye edilmeyen CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu ve vekil seçildikten sonra tahliye edilip tekrar tutuklanan HDP Hakkâri Milletvekili Leyla Güven ise yeni dönemi cezaevinde karşılayan isimler oldu. Son ana kadar parlamentoyu yönetip yönetmeyeceği belli olmayan CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal ise rahatsızlığı nedeniyle yemin törenine katılamadı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler