Çözüm için 65 maddelik taslak
Öcalan ile devlet heyetinin İmralı’da mutabık kaldığı dört bölümden oluşan müzakere taslağına dört bölüm ve yaklaşık 65 maddeden oluşuyor.
Çözüm sürecinde yaşanan tıkanıklığın ardından hükümet kanadında bölgedeki her türlü eylemin sona erdirilerek“kamu düzeninin sağlanması” şartıyla sürece devam mesajı gelirken; İmralı’dan yasal adım koşulu geldi. Hükümetin kamu düzeni vurgusuna karşı İmralı, yasal boşluğu giderilmiş müzakere süreciyle ateşkes yapılabileceği ve kamu düzeninin sağlanabileceği mesajı geldi. Abdullah Öcalan ile devlet heyetinin anlaştığı dört bölümden oluşan taslakta müzakere aşamasında kullanılacak yöntem, masada ele alınacak konular ve çıkan sonuçların uygulama planını içeren yaklaşık 65 madde bulunuyor.
HDP heyetinin tıkanıklığın ardından 38 gün sonra gerçekleştirdiği İmralı ziyaretinin ardından heyet aracılığıyla açıklama yapan Abdullah Öcalan, “Barış ve Demokratik Müzakere Süreci Taslağının” genel hatlarıyla olgunlaştığı, devlet heyetiyle ayrıntılı bir şekilde tartışılan taslak üzerinde müzakere yapılabileceği konusunda mutabık kalındığını bildirdi. Hükümetin Kobani eylemlerinin ardından çıkan olaylarla görüşmeleri kesmesinin ardından ön şart olarak gündeme getirdiği kamu düzeninin sağlanması konusunda Öcalan’dan yasal adım atılması koşulu geldi.
Önce yasal adım sonra kamu düzeni
Öcalan’ın heyet aracılığıyla yaptığı açıklamada yasal tüm boşlukları giderilmiş bir müzakere sürecinin hayata geçmesi durumunda tarafların “tahkim edilmiş bir ateşkesin” yapılması ve bu ateşkesi denetleyecak İzleme Kurulu’nun oluşması gerektiği yer alırken, çözüm sürecinde hükümetin ön şart olarak gündeme getirdiği kamu düzeninin sağlanmasının da ancak bu adımların atılması ile hayata geçeceği vurgusu yapıldı. Buna göre hükümetin müzakerelere geçmeden önce kamu düzeninin sağlanması şartına karşılık İmralı’dan müzakerelerle ilgili yasal adım atılmasıyla kamu düzeninin sağlanacağı mesajı verildi.
Edinilen bilgiye göre dört bölümden oluşan taslakta; müzakere sürecinin nasıl yürütüleceğinin belirlendiği “Yöntem Bölümü” 9 madde, Kürt sorununun tarihsel olarak anlatıldığı ve bu bağlamda ele alındığı “Giriş Bölümü” 11 madde, müzakere kapsamında masada ele alınacak temel konuların yer alacağı “Temel Gündem Bölümü” yaklaşık 40 madde, müzakereden çıkacak sonuçların hayata geçirilmesi için atılacak adım ve somut tarihleri içeren “Eylem Planı Bölümü” ise toplam 6 madde bulunuyor. Buna göre taslak yaklaşık 65 maddeden oluşuyor. Taslağın bir bölümünün bugün HDP heyeti tarafından kamuoyuna açıklanması beklenirken, taslak Ankara’da hükümet, Kandil’de KCK ile yapılacak görüşmelerin ardından netlik kazanacak.
Görüşmelere kayıt, kararlara imza
Müzakerenin nasıl işleyeceği hangi formülle masada tartışmaların yürütüleceğinin belirlendiği Yöntem Bölümü toplam 9 maddeden oluşuyor. Bu bölümde müzakere masasında yer alacak “tarafların kimler olacağı, tarafların müzakere kapsamında yaptığı görüşmelerin tamamının kayıt altına alınması, görüşmeler kapsamında çıkacak sonuçların taraflar tarafından imzaya alınması, imza altına kararların Ankara ve Kandil’e gönderilmesi, son aşamada ise bu kararlar hakkında gerekirse yasal adımların parlamentoya getirilmesi” süreçleri yer alıyor.
Kürt sorununa tarihsel açıklama
Taslakta yer alan Giriş Bölümü’nde ise toplam 11 madde bulunurken, bu bölümde de Kürt sorununa ilişkin tarihsel değerlendirme ve analizler yer alıyor. Kürt sorunuyla ilgili tarihi bilgilerin yanı sıra özellikle son 30 yıldır yaşanan çatışma süreci ve bu sürecin demokratik bir siyasete evrilmesi yönündeki tezler dile getiriliyor.
Masada yer alacak konular taslakta
Taslakta yer alan Temel Gündem Bölümü ise yaklaşık 40 maddeden oluşurken, bu bölümde “demokratikleşme sorunlarından, çevre sorunlarına, kadın sorunlarından, ekonomik sorunlara kadar müzakere masasında ele alınacak temel sorunlar ve bu sorunlara yönelik öneriler” bulunuyor. Bu bölüm kapsamında müzakere mamasındaki tarafların proje ve önerilerini sunacağı ve tartışmaların yürütüleceği dile getiriliyor. Yaklaşık 40 madde olan bu bölüm kapsamında pek çok yasal düzenlemenin yapılmasının gündeme gelebileceği belirtiliyor.
6 maddelik Eylem Planı
Taslakta yer alan dördüncü başlık olan “Eylem Planı Bölümü” ise müzakere masasından çıkan kararların hayata geçirilmesi konusunda atılacak adımların başlıklar halinde sıralanmasını oluşturuyor. Bu bölümde silahsızlanma, normalleşme, örgüt üyelerinin sosyal yaşama entegrasyonu, dağdan inişler ve siyasel yollarının açılması gibi konuların ele alınacağı, ayrıca bu adımlarla ilgili somut takvimlerin yer aldığı belirtiliyor. Öcalan’ın açıklamasında da işaret ettiği müzakere aşamasına kesin geçişle birlikte bu sürecin 4-5 ayda tamamlanması hedefleniyor.
Müzakere için yasal adım atılabilir
Müzakere taslağının hükümet ve KCK ile yapılacak görüşmelerin ardından netlik kazanmasıyla birlikte bu aşamayı güvence altına alacak yasal adımların gündeme gelebileceği ifade ediliyor. Bu kapsamda taslakta çerçevesi çizilen müzakere yöntemi, konuları ve takvimiyle ilgili de bir yasa ya da Bakanlar Kurulu kararının alınabileceğine işaret ediliyor.
En Çok Okunan Haberler
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Kalın Colani'nin yolcusu!
- Ayşenur Arslan’ın Colani ile ilişkisi
- Hatay’da yaşayan Alevi yurttaşlar kaygılı
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- Erdoğan'a kendi sözleriyle yanıt verdi
- Türkiye'den Şam Büyükelçiliği'ne atama!
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama