Cumartesi Anneri: Taniel Varujan’ı unutmadık

Cumartesi Anneleri 683’üncü haftada Ermeni Soykırımı’nd yaşamını kaybedenlerin nezninde  şair Taniel Varujan’ı andı. Basın açıklamasında, “Taniel Varujan’ı unutmadık” denildi. 

Yayınlanma: 28.04.2018 - 13:54
Abone Ol google-news

Gözaltındaki  kayıpların bulunması ve faillerden hesap sorulması için 683’üncü kez Galatasaray Lisesi önünde biraraya gelen Cumartesi Anneleri,   24 Nisan Ermeni Soykırımı’nda yaşamını kaybedenleri andı. Ermeni Soykırı’mında yaşamını kaybedenleri şair Taniel Varujan’ı odağına alarak yapan Cumartesi Anneleri’nin bu haftaki eylemine gazeteci - yazar Patrak Estukyan da destek verdi. 

 İlk olarak gözaltında kaybedilen Hasan Ocak’ın ağabeyi ALi Ocak konuştu. Ermeni Soykırımı’nın sorumluları yargılansaydı bu coğrafyada hiç kimsenin katledilmeyeceğini belirten Ali, “Devlette süreklilik esassa işlenilen suçlarda da esastır demekki. Devletin soykırımlarla yüzleşmesini istiyoruz” dedi. Daha sonra söz alan Pakrat Estukyan da, “Yüz yıldan beri çok belli ama asla hesaplaşılmamış büyük bir cürümün 103’üncü yılında biraraya geldik. Bugün Ermeni Soykırımı’nda yaşamını kaybeden şair Taniel Varujan’ı odak noktamıza aldık. Taniyel, Sivas’ın bir köyünde doğmuştu.  Öğrenimin ardından bir süre yurt dışına gitti. 24 Nisan’da İstanbul’a gelmişti bir şiirni yayınlamak için gözaltına alındı ve kendisinden bir daha haber alınamadı” dedi. Patrak daha sonra Taniel Varujan’ın “barış” mesajını içeren şiirini okudu. 

 Haftanın açıklamasını Cumartesi Anneleri-İnsanları’ndan Sebla Arcan okudu. Sebla, Taniel Varujan’ı unutmadık demek için biraraya geldiklerini belirterek, “26 Ağustos 1915’de hapishanede tutulan diğer Ermeni arkadaşları ile birlikte başka hapishaneye götürüleceği iddiası ile alındı. Kendisi de onları yolcu edenler de gidenlerin geri gelmeyeceğini biliyordu. Taniel Varujan’ı ve 4 arkadaşını vahşice öldürdüler. Yeni çalışmalarının yer aldığı defterleri de yanındaydı. Onla da Taniel Varujan’la birlikte yok oldu. 103 geçse de seni unutmuyoruz bu toprakların şairi diye sesleniyoruz. Devlete de bu kayıplarla yüzleşin diye sesleniyoruz” diye konuştu. 

 

Cumartesi Anneleri, bir sonraki hafta buluşmak üzere alandan ayrıldı. 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler