Cumhurbaşkanı Gül'den 'nitelikli üniversiteler' vurgusu

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Üniversiteleri nitelikli üniversite haline getirmek, dünya çapında kendi alanındaki üniversitelerle mukayese edebilir hale getirmek hepimizin en önemli misyonu olmalıdır. Bununla ilgili gerekirse Anayasa başta olmak üzere YÖK yasalarında değişiklik yapma azmi ve kararlılığındayız. Önümüzdeki süreçte bununla ilgili birçok değişiklik yapıldığını da göreceğiz" dedi.

Yayınlanma: 16.09.2011 - 15:02
Abone Ol google-news

İTÜ 2011-2012 yılı Akademik Yılı açılışı Ayazağa’daki Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan, ÖSYM Başkanı Ali Demir, akademisyenler ve öğrencilerin katılımıyla gerçekleştirildi. Törende konuşan cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İTÜ’nün “çalışkanlığı” ile bilinen “Arı” amblemiyle Türkiye’nin en eski üniversitelerinden birisi olduğunu belirterek, “Türkiye’nin kalkınmasında, gelişmesinde, mimar ve mühendislerinin yetiştirilmesinde kaynak olduğunu” söyledi.

Üniversiteleri dünya çapında kendi alanındaki üniversitelerle mukayese edebilir ve bunda yeri ve ismi olan üniversite haline getirmek için herkesin üzerine görev düştüğünü vurgulayan Gül, “Bununla ilgili gerekirse Anayasa başta olmak üzere YÖK yasalarında değişiklik yapma azmi ve kararlılığındayız. Önümüzdeki süreçte bununla ilgili birçok değişiklik yapıldığını da göreceğiz. Türkiye nasıl son 10 yıl içinde kendisini yenilediyse, eğitim sistemini ve bu sistem içinde üniversite sistemini de gözden geçirip, bunu tekrar yeniden bir yörüngeye oturtmak zorundadır” dedi.

 

Ücret sistemi yeterli değil

Devlet üniversitelerindeki ücret sisteminin yeterli olmadığını kaydeden Abdullah Gül, “Nihayette devletin imkanları dağıtılırken çeşitli ölçüler vardır. O zaman bundan yakınmak yerine ek imkanlar doğurabilecek teşebbüslerde, gayretlerde ve çalışmalarda olmak gerekir. Dünyanın birçok farklı üniversitelerinde bunlar nasıl varsa, bu üniversitede de bunların olacağına inanıyorum” dedi. Türkiye’de mühendis, mimarlık, teknolojinin öneminin birçok ülkeye göre çok daha önemli olduğunu vurgulayan Gül, “Böyle bir ülkenin sanayi, endüstri ve alt yapısı olan mühendislik ve mimarlık bütün bunların çok güçlü olması gerekir. O bakımdan mühendislik, endüstri, teknoloji ile ilgili fakültelerimiz, köklü üniversitelerimiz Türkiye için daima kıymetli olmaya devam edecektir. Bu üniversiteler bir çok şehre yayılırken nitelikli üniversiteler olmasına dikkat edilmeli” diye konuştu.

İTÜ Rektörü Prof. Dr. Muhammed Şahin ise İTÜ olarak katma değeri yüksek bilgiyi üretmek ve bu bilgiyi üretime dönüştürmek için çabaladıklarını söyledi. Şahin, Yükseköğrenimin yasasının değiştirilmenini yeterli olmayacağını, DNA’sının da değiştirilmesi gerektiğini vurguladı. Konuşmaların ardından uluslararası yarışmalarda ödül kazanan öğrencilere belgeleri ve genç bilim adamlarına FABED bilim ödülleri cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından verildi.

(Fotoğraf: VEDAT ARIK)


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon