Cumhuriyet'e destek artarak sürüyor: Demokrasi, laiklik ve özgürlüğün kalesi

Gazetemize yönelik operasyonun ardından yurtta destek eylemleri sürüyor. Kitleler gözaltıların siyasi olduğunu, Cumhuriyet’i susturamayacaklarını söyledi.

Yayınlanma: 05.11.2016 - 05:43
Abone Ol google-news
<video:624059>

Gazetemize yönelik operasyonun 5. gününde de Şişli’deki binamıza çok sayıda siyasi, hukukçu, aydın, sendika ve demokratik kitle örgütü temsilcisi ve okurlarımız, destek ziyaretinde bulundu. Ziyarete gelenler, “Hukuka, halkın iradesine saygı gösterilen ülkede yaşama ısrarımızdan vazgeçmeyeceğiz. Cumhuriyet’in yanındayız” mesajını yinelediler.

Avukat Alp Selek: Tek söylenecek şey artık Türkiye’de hukukun kalmadığı. Hukukun kalmadığı yerde de hukuk ile ilgili bir şey söylenemez. Söylenecek bir şey yok artık. Eskiden bir üst merciye itiraz yapılırdı onu da kaldırdılar. Artık iddianame olana kadar insanlar niçin tutuklandığını da bilmiyorlar. Bunlar bir hukuk devletinde olmaması gereken şeyler. En kısa zamanda bunların düzeltilmesini diliyorum.

CHP Sultanbeyli İlçe Başkanı Murat Kantekin: Türkiye’nin hızla despotik bir anlayışa sürüklenmesine direnecek demokratik kalelerden biri olan Cumhuriyet gazetesinin susturulmak istenmesi Türkiye demokrasisine vurulan bir darbedir. Eğer 15 Temmuz hain darbe girişimi amacına ulaşsaydı yine aynı şeyi yapacaktı. Çünkü tüm otokratik güçler, demokrasiye ve demokrasi yanlılarına karşıdırlar. Bizim Mustafa Kemal Atatürk’ten devraldığımız demokratik Cumhuriyeti daha da ileriye taşımamız gerekiyor. Bu noktada tüm baskılara direnmeliyiz. Başka Türkiyemiz yok, hep birlikte barış içinde yaşamak için demokrasi, özgürlükler, laiklik ve hukuk devletine sahip çıkmamız gerekiyor.

Çağdaş Demokrat Odalar Platformu Grup Başkanı Dr. Yahya Arıkan: Biz aslında 26 yıldır Cumhuriyet gazetesinin mücadelesine benzer bir mücadele veren bir meslek grubuyuz. Özel yasalar çıkarıldı bizler ile ilgili. Hiçbir meslek örgütünde olmayan bir seçim sistemi ilk defa mali müşavirlere uygulanan bir sistem. Biz her genel kurulda laik, demokratik Cumhuriyete, insan haklarına taraf olduğumuzu söyledik. Bir kale gibi 26 yıl mücadele ettik. Bizim için Cumhuriyet gazetesinin özel bir yeri var. Bu olaylar ilk değil ama bunun özü gazetenin tamamen susturulmasına yönelik bir olguyu bir yurttaş olarak kabullenmek mümkün değil. Enerjimizi ve birikimimizi ülkemizin insanlarına güzel gelecek adına arayacağımıza zaman kaybından bir şey değil. Mali müşavirler muhasebeciler olarak atılan adımları şiddetle reddediyoruz, bir an evvel bunlardan vazgeçilmesi ve herkesin kendi işine bakmasını, daha çok özgürlüğün, daha çok insan haklarına saygılı bir ülke olmasını diliyoruz. Mücadelede yanınızdayız.

CHP Üsküdar İlçe Başkanı Erdoğan Altan: Yalnızca Cumhuriyet gazetesine yapılan bu operasyonun yanı sıra bu gün HDP’ye yapılan yarın muhtemelen başka sivil toplum kuruluşlarına, muhalif gözüken gruplara yapılacak. Aslında toplumun bütün kesimlerinin bu konuda göstereceği tepki bir anlam ifade eder. İşte biz bu gerekçeyle buradayız. Cumhuriyet gazetesi, Cumhuriyet ile eşdeğer bir gazete.

Gazetemize yönelik operasyonun ardından yurtta destek eylemleri sürürdü

ADANA: CHP İl Kadın ve Gençlik Kolları’nın düzenlediği, il ve ilçe örgütlerinin de katılımıyla İnönü Parkı’nda gerçekleştirilen basın açıklamasına KESK’e bağlı sendikalar, Atatürkçü Düşünce Derneği, Harb-İş, Eğitim İş, Genel Sağlık İş, Cumhuriyet Kadınları Derneği, Türkiye Sakatlar Derneği, Çağdaş Hukukçular Derneği ve Halkevleri destek verdi. Katılımcılar gazetemizi okudu. CHP İl Başkanı Barut, “Asıl hedef Cumhuriyet gazetesi nezdinde tüm muhalif sesler ve Cumhuriyet rejimidir. FETÖ’yle yıllarca mücadele eden Cumhuriyet’te FETÖ’cü arayanlar, ‘Ne istediniz de vermedik’ diyenlere ve aynaya bakmalıdır. Cumhuriyet’e yönelik operasyon siyasidir. Ancak; Cumhuriyet 92 yıldır susturulamadı, bugünden sonra da susmaz, susturulamaz” dedi.

EDİRNE: Keşan ilçesinde CHP Keşan İlçe Başkanı Erdoğan Gümülcineli ve partililer gazetemize destek için Tekel Meydanı’nda toplanıp Şehitlik Parkı’na yürüdü. Gazete okuma eylemi yapan CHP’liler halka ücretsiz gazete dağıtarak operasyonu protesto etti. CHP İlçe Başkanı Erdoğan Gümülcineli, Cumhuriyet gazetesinin Cumhuriyet’in kuruluş yıllarını temsil eden, demokrasinin, laikliğin ve özgürlüğün kalesi olan bir yayın organı olduğunu belirterek, “OHAL ve KHK’lerle karanlık ve baskıcı yönetim anlayışı ile basın ve muhalefet özgürlüğünü ortadan kaldıramazsınız. Basın ilkelerine uyan Cumhuriyet tarihine tanıklık eden ve FETÖ mücadelesi ile bilinen Cumhuriyet’i FETÖ ile ilişkilendirmek üzüntü vericidir” dedi.

ESKİŞEHİR: Eskişehir Baro Başkanı avukat Rıza Öztekin, baro binasında yönetim kurulu üyeleri ile düzenlediği toplantıyla gazetemize destek verdi. Basın, düşünce ve ifade özgürlüğünün bitirildiğini belirten Öztekin, “Cumhuriyet gazetesine yapılan operasyonu, çoğu bir telefonla ifade vermeye gelecek yazarlarının gözaltına alınmasını anlamak mümkün değildir. Hukuk dışı bu uygulamanın sonuçlarının nereye gideceği de belli değildir” dedi. Başkanlık sistemi tartışmalarına tepki gösteren Öztekin, “Yeni anayasa ve başkanlık çok tehlikeli bir illüzyondur. Muhtemelen yakında referandumla halkın önüne bir yeni anayasa paketi gelecektir ve içinde başkanlık da olacaktır. Kabul edilirse Başkanlık seçimleri yapılacak, yeni oluşumlar gündeme gelecek ve parlamenter sistem bitecektir. Sonra yeni bir illüzyon yaratılacaktır. Başkanlık federasyon olmadan yürümüyor, işte ABD orada federasyon var deyip federasyon bu sefer sihirli bir formül gibi sunulacak, algı operasyonu sürecektir. Başkanlık, federasyon ve sonrası da maalesef özerkliğe kadar gidecektir. Özerklikten sonra da bölünme kendiliğinden gerçekleşecektir” diye konuştu.

ÇORUM: Halkevleri üyeleri, gazetemize destek vermek için dayanışma ziyaretinde bulundu. Gazetemizin Çorum muhabiri Seyfettin Mete’yi ziyaret eden Halkevi üyeleri, Cumhuriyet’in okurları ile birlikte her türlü baskıya göğüs gerebilecek güçte olduğunu vurguladılar. Halkevleri Derneği Çorum Şube Başkanı Tarhan Türkeri, “Cumhuriyet tarihi boyunca darbelere karşı durmuş bedel ödemiş, darbeciler tarafından kapatılmış bir gazetedir. Cumhuriyet gazetesi kurulduğu günden itibaren demokrasi, özgürlük, barış, insan hakları, laiklik karşıtlarınca nasıl teslim alınamadıysa bugün de her türlü baskıyla sonuna kadar mücadele edecek güçtedir. Halkevleri olarak gazetemizin yanındayız” ifadelerine yer verildi.

ANTALYA: Antalya Cumhuriyet Meydanı Attalos Heykeli yanında Cumhuriyet gazetesine yapılan operasyonu protesto etmek isteyen yaklaşık 20 kişilik grup, oturma eylemi yaptı. Yapılan uyarılara rağmen grup dağılmayınca polis müdahale etti. Yaşanan arbedede Eğitim-Sen Antalya Şube Başkanı Kadir Öztürk’ün de aralarında bulunduğu 7 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar Muratpaşa İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler