'Darbeciler yargılansın' mitingi

BDP Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak, Hakkari'de yaşanan mayın patlamasına işaret ederek, ''Biz (demokrasi güçleri, insan hakları savunucuları) orada (Hakkari) olmazsak, o halkı şiddetle baş başa bırakırsak değil duygusal, kopuş fiziki kopuş da olur. Bunu herkes görsün'' dedi.

Yayınlanma: 19.09.2010 - 16:03
Abone Ol google-news

Aralarında 78'liler Girişimi'nin de bulunduğu bazı sivil toplum örgütleri ile siyasi partilerin Kadıköy Meydanı'nda düzenlediği ''Darbeciler Yargılansın'' mitinginde konuşan Kışanak, 12 Eylül sürecinin 30 yıldır kesintisiz devam ettiğini savunarak, 12 Eylül döneminin sorumlularının hesap vermesi gerektiğini söyledi.

''12 Eylül dönemiyle hesaplaşmak için yeni bir anayasa yapmalıyız. 12 Eylül bitmedi, bu Anayasa kaldığı sürece de bitmeyecek'' diyen Kışanak, Türkiye'nin tüm demokrasi güçleri ve insan hakları savunucularının isterse yeni bir Anayasa yapabileceğini de dile getirdi.

Kışanak, Hakkari'de meydana gelen mayın patlaması olayına da değinerek, ''Hakkari'de yaşadığımız bir katliam, insanlık suçu var. Bunu şiddet ve nefretle kınıyoruz. Kim tertiplediyse şunu iyi bilsinler, barış ve demokrasi isteyen Kürt halkı bunu boşa çıkaracaktır'' dedi.

Hakkari'deki olayda delillerin karartıldığını ve yapılan her açıklamanın da halkta duygu kırılması yarattığını iddia eden Kışanak, Şemdinli'de yaşananların unutulmadığını belirtti. Kışanak, şunları söyledi:

''Türkiye'nin demokrasi güçleri, insan hakları savunucuları, barış arayışı içinde olanlar acilen oraya gitmeli, bağımsız bir soruşturma yürütmeliler. Hakkari halkının yanında olduklarını göstermeliler. Biz orada olmazsak, o halkı şiddetle baş başa bırakırsak, değil duygusal kopuş, fiziki kopuş da olur. bunu herkes görsün.''

Mitingi düzenleyenler adına ortak açıklama yapan 78'liler Girişimi'nden Celalettin Can da, 12 Eylül mağdurlarının TBMM'de bir komisyonu kurulması için mücadele etmesi gerektiğini belirterek, 12 Eylül'ün sorumlularının yargılanması gerektiğini ifade etti.
Tertip Komitesi adına konuşan Prof. Dr. Tahsin Yeşildere de, 12 Eylül'ün unutulmadığını ve unutulmayacağını söyledi.

Mitinge BDP İstanbul Milletvekili Sabahat Tuncel'in yanı sıra bazı siyasi partilerin temsilcileri de katıldı. Miting sırasında bölücü terör örgütü başı lehine sloganlar atıldığı da görüldü.

Mitinge katılanlar konuşmaların ardından olaysız dağıldı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler