Das Kapital bile silah oldu

1 Mayıs’ta Taksim’e çıkan Komünist Partililerin 14 yıla kadar hapsi istendi.

Yayınlanma: 06.06.2015 - 05:46
Abone Ol google-news

<video:266945>

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nde İstanbul Valiliği’nin kapattığı Taksim Meydanı’na çıktıkları için tutuklanan 3 kişiyle birlikte aralarında 29 Komünist Partilinin de bulunduğu toplam 34 kişiye dava açıldı.

Savcı Adem Meral, iddianamede, sanıkların 14’er yıla kadar hapsini isterken, 10 kişinin de Türk vatandaşı olmasına karşın, ceza verildiği takdirde, sınır dışı edilmesi için İçişleri Bakanlığı’na bildirilmesini talep etti. Polislere Das Kapital’i göstererek, eylem yapan Şebnem N.’yi ise iddianamede toplantı ve yürüyüşe silahla katılmakla suçladı.

Taksim Meydanı’nda bulunan bir hanın kiralık ofisinde geceyi geçirerek, 1 Mayıs’ta Taksim Meydanı’na çıkan Komünist Partili Deniz Sinan Tunaboylu, Ali Adıgüzel ve Bahtiyar Şahin, İstanbul 2. Sulh Ceza Hâkimliği’nce, “Memura görevini yaptırmamak için direnme” suçundan tutuklanmıştı. İstanbul Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu savcılarından Adem Meral’in başlattığı soruşturma kapsamında hazırladığı 29 Mayıs tarihli ilk iddianame İstanbul 24. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından savcılığa iade edildi. İade gerekçesi olarak iddianamede müşteki polislerin kimler olduğu ve görev yerlerinin belirtilmediği kaydedildi. Mahkeme, iddianamede sanıkların flamalar ile saldırdığı, polislere sopa ve tekme savurduğu belirtilmesine rağmen, yaralanan polis memuru olup olmadığı, polislerin rapor alıp almadığı veya polise tehditte bulunup bulunmadığı konusundaki delillerin neler olduğunun belirtilmediğini vurguladı.

Çelenk koymak için

Meral’in hazırladığı 2. iddianamede, hanın camına “Eşitlik özgürlük için, sömürü düzenini sıfırla” ibareli pankart astıkları kaydedildi. Gözaltına alınanların savunmalarında “Taksim semtine temsilen şahısların çelenk koyabilecekleri idari birimlerce basında yapılan açıklamaya istinaden Taksim Anıtı’na gitmek istediklerini beyan ettikleri” kaydedildi.

İddianamede, Karl Marx’ın Das Kapital kitabını polislere göstererek eylem yapan Şebnem N.’ye toplantı ve yürüyüşe silahla katılmak suçlaması yöneltildi. Eyleme ilişkin değerlendirme iddianamede, “Şüpheli elinde tuttuğu “DAS KAPİTAL” isimli kitabı memurlara göstererek anlamsız hareketlerde bulunduğu” şeklinde yer aldı.

İddianame kabul edilirken, sanık avukatlarının tahliye talebi de bu sırada değerlendirildi ve 3 tutuklu tahliye edildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler