Davutoğlu'dan İspanya'ya önemli ziyaret

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, yarın, 1 Ocak'ta AB Dönem Başkanlığını üstlenecek olan İspanya'nın başkenti Madrid'e gidiyor. Ziyaret, İsyanya'nın başkanlığı sırasında üyelik müzakerelerinin ilerletilmesi açısından önem taşıyor.

Yayınlanma: 11.11.2009 - 13:13
Abone Ol google-news

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, yarın gideceği Madrid'de Dışişleri Bakanı Miguel Angel Moratinos ile yapacağı görüşmelerde özellikle İspanya'nın Dönem Başkanlığı sırasında müzakere sürecinin ilerlemesi konusu ele alınacak. Ankara, Türkiye'nin AB sürecine büyük destek veren İspanya'nın başkanlığını çok önemsiyor.

Bu arada, ikili ilişkilerin ele alınacağı görüşmelerde Kıbrıs konusu da ağırlıklı bir konu olması bekleniyor. Ankara, Kıbrıs'ta sürdürülen müzakere sürecinin, 2010 yılının ilk aylarına kadar, KKTC'de Nisan ayındaki Cumhurbaşkanlığı öncesi, bir anlaşma ile sonuçlanmasının şart olduğunu düşünüyor.

Bu çerçevede, AB ülkeleri ve Dönem Başkanlığı'nın, Güney Kıbrıs Rum Yönetimini "teşvik etmesi"nin "kritik" önem taşıdığı belirtiliyor.

Barcelona'daki konsolosluğunun açılışı

Ahmet Davutoğlu, İspanya'da ayrıca Barcelona ve Endelüs'teki Kurduba kentini de ziyaret edecek. Cuma öğleden sonra Barcelona'daki Türk Başkonsolosluğunun resmi açılışını gerçekleştirecek olan Davutoğlu, Barcelona'dan Kurduba'ya geçecek. Davutoğlu'nun, burada ünlü Kurduba camii ziyaret etmesi bekleniyor.

Madrid'in Ortadoğu ilgisi

İspanya'daki görüşmelerde öne çıkacak diğer bir konuyu Orta Doğu ve Türkiye'nin bölgeye yönelik çabaları olacak. Ortadoğu, İspanyol hükümetinin dış politika gündemindeki başlıca bir konu oluşturuyor ve başkanlığı sırasında bu konu ile yakında ilgileneceği kaydediliyor.
Nitekim, Başbakan Jose Luis Rodriguez Zapatero, geçen ay Washington'a yaptığı ziyaretin hemen ardından Suriye, İsrail, Filistin, Ürdün ve Lübnan'ı da kapsayan bir geziyi gerçekleştirmişti.

Bu arada, gezi sırasında Zapatero'ya eşlik eden Moratinos'un kariyerinde Ortadoğu da çok önemli bir yer işgal ediyor. Dışişleri Bakanı olmadan AB'nin Ortadoğu Özel Temsilcisi olarak görev yapan Miguel Angel Moratinos halen yoğun bir Ortadoğu diplomasini yürütüyor.

Irak ve İran ile yakından ingilenen Moratinos, 1990 yıllarında Ortadoğu'dan sorumlu Genel Müdür olarak görev yaptıktan sonra İsrail'e Büyükelçi atanmıştı.

Moratinos, geçen yılın Ekim ayında Ankara'ya yaptığı çalışma ziyareti sırasında dönemin Dışişleri Bakanı Ali Babacan ile görüşmüş, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından kabul edilmişti.

Ahmet Davutoğlu da, geçen Ocak ayında Gazze krizi sırasında ateş kes sağlanması amacıyla Başbakan Erdoğan'ın Başdanışmanı sifatıyla bölgede yürüttüğü temaslar sırasında Şam'da Moratinos ile bir görüşme yapmış, Moratinos da Türkiye'nin çabalarını övmüştü.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler