Davutoğlu'ndan İsrail açıklaması: Tam bir barbarlık

Başbakan Ahmet Davutoğlu, İsrail'in Mescid-i Aksa'ya girmesine tepki göstererek "İsrail askerinin Mescid-i Aksa'ya girmesi tam bir barbarlıktır" dedi.

Yayınlanma: 05.11.2014 - 20:42
Abone Ol google-news

Başbakan Ahmet Davutoğlu, MİT Müsteşarı Hakan Fidan'dan aldığı brifing sonrası açıklama yaparak gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Davutoğlu İsrail'in Mescid-i Aksa'ya girmesine çok sert tepki göstererek, "İsrail askerinin Mescid-i Aksa'ya girmesi tam bir barbarlıktır. Bütün Müslümanlara ve bütün dünyaya Mescid-i Aksa'ya sahip çıkma çağrısında bulunuyorum. Kudüs tek bir dinin hakimiyet alanına dönüşüp diğer kutsal mekanlar böylesine barbarca bir tutum ile ayaklar altına alınırsa, Ortadoğu'da barışı temin etmek mümkün olmaz. Türkiye olarak şiddetle kınıyoruz. Uluslararası alanda da gereken her türlü insiyatifi alarak bu tutum karşısında uluslararası toplumun en aktif cevabı vermesi için de gerekli çalışmalarda bulunacağız" dedi.

HDP'nin çözüm sürecine ilişkin yaptığı açıklamaları değerlendirmesi istenen Davutoğlu şu ifadelere yer verdi: "HDP son dönemde yaptığı açıklamalarla dikkatleri dağıtan bir tutum sergiliyor. HDP sürekli hükümete ev ödevi çıkarmaya çalışmamalı, kendi ödevini yapmalı. Silahlı unsurlar şehirlerimizin üzerinde bir baskı unsuru haline gelecekse o zaman bir niyet tazelenmesine ihtiyaç vardır. Sürekli oyalamalarla, yurtdışındaki olayları bahane ederek, zamana oynama şeklinde olursa bu ikisinin sürdürülmesi çok güç."

İstihbarat yapısının değişmesinin önemine vurgu yapan Davutoğlu, "İstihbarat yapısının değişmesi büyük önem arz ediyor. Bilgi 21'nci yüzyılda en önemli araçtır. İstihbarat eksikliklerinin olduğu ortamlarda alınan kararlar siyasi riskleri, askeri güvenlik risklerini beraberinde getirir. Bizim bu yeni konjonktürde yapı değişikliğine gitme ihtiyacımız vardı. Bu büyük oranda karşılandı. Özellikle teknolojik imkanlar konusunda verilen bilgiler istihbarat teşkilatımızın gelecek yıllara hazırlanması için ciddi bir temel teşkil edeceğine inancım sonsuz. Müsteşarımıza ve ekibine teşekkür ediyorum" diye konuştu.

'TÜRKİYE'NİN İSTİHBARAT YAPILANMASININ YENİLEMESİNDE HİÇBİR FEDAKARLIKTAN KAÇINILMAYACAKTIR'

Devlet istihbaratı içinde kurumlar arası eş güdümün önemini vurgulayan Davutoğlu, "Devlet istihbaratı içinde kurumlar arası eş güdüm de önem arz ediyor. Yükselen bir güç olarak Türkiye'nin istihbarat yapılanmasının da kendini yenilemesi ve reforme etmesi yönünde hükümetimizin kesin bir kararlılığı vardır ve bu alanda hiçbir fedakarlıktan kaçınılmayacaktır. Her zaman bu yeniden yapılanma çalışmalarına gerekli desteği vereceğiz" ifadelerini kullandı.

'İSRAİL ASKERİNİN MESCİD-İ AKSA'YA GİRMESİ TAM BİR BARBARLIKTIR'

"İsrail askerinin Mescid-i Aksa'ya girmesi tam bir barbarlıktır" diyen Davutoğlu, "İsrail askerinin Mescid-i Aksa'ya girmesi tam bir barbarlıktır. İnsanlığın en kutsal mekanlarından birine yapılan bu saldırı en sert şekilde karşılık bulmalıdır. Kudüs bir barış şehri olması gerekirken İsrail'in bu tutumu sayesinde barbarlığın sergilendiği bir şehir olmuştur. Bütün Müslümanlara ve bütün dünyaya Mescid-i Aksa'ya sahip çıkma çağrısında bulunuyorum. Kudüs tek bir dinin hakimiyet alanına dönüşüp diğer kutsal mekanlar böylesine barbarca bir tutum ile ayaklar altına alınırsa, Ortadoğu'da barışı temin etmek mümkün olmaz. Burada ciddi bir fırsatçılık var. Dikkatlerin Suriye'ye, sadece Kobani'ye çevrildiği bir dönemde ve herkesin yönlendirildiği bir dönemde İsrail'in yaptığı dikkatlerin dağılması sebebiyle Kudüs'te asimilasyon ve Kudüs'ün kimliğini değiştirmede yeni bir adımdır. Türkiye olarak şiddetle kınıyoruz. Uluslararası alanda da gereken her türlü insiyatifi alarak bu tutum karşısında uluslararası toplumun en aktif cevabı vermesi için de gerekli çalışmalarda bulunacağız" diye konuştu.

'HDP SÜREKLİ HÜKÜMETE EV ÖDEVİ ÇIKARMAYA ÇALIŞMAMALI KENDİ ÖDEVİNİ YAPMALI'

HDP'nin çözüm sürecine ilişkin yaptığı açıklamaları değerlendirmesi istenen Davutoğlu şu ifadelere yer verdi: "HDP son dönemde yaptığı açıklamalarla dikkatleri dağıtan bir tutum sergiliyor. Türkiye çözüm süreciyle başka hiçbir ülkenin cesaret edemeyeceği bir adım attı. Biz bu başarı hikayesine katkıda bulunacak herkesin adım atması çağrısında bulunduk. Aldığımız cevap ise 6-7 Ekim olaylarında şiddete yapılan çağrı oldu. HDP sürekli hükümete ev ödevi çıkarmaya çalışmamalı, kendi ödevini yapmalı. Silahlı unsurlar şehirlerimizin üzerinde bir baskı unsuru haline gelecekse o zaman bir niyet tazelenmesine ihtiyaç vardır. Sürekli oyalamalarla, yurtdışındaki olayları bahane ederek, zamana oynama şeklinde olursa bu ikisinin sürdürülmesi çok güç. Biz çözüm sürecine katkı sağlayacak her faaliyete destek veririz ama çözüm süreci adı altında kamu düzeni tehdit edilirse buna da müsaade etmeyiz"

'NE ZAMAN SİLAHLI GRUPLARIN SİLAHLARINI BIRAKACAĞI TÜRKİYE'Yİ TERK EDECEĞİ SORUSUNA CEVAP VERMELİLER'

Davutoğlu, "Görmek istediğimiz somut adımlardır. Bütün illegal faaliyetlerin sona ermesidir. Ne zaman silahlı grupların silahlarını bırakacağı, Türkiye'yi terk edeceği sorusuna cevap vermeliler. Kararlı ve tutarlı bir tutum görmek istiyoruz. Tekrar bir olumlu atmosferin oluşması için her türlü adımı atmaya hazırız ama herkesten de gerekli adımları beklemek de hakkımız" dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler