Demirtaş, Davutoğlu'na Brüksel'den yanıt verdi

Bugün Avrupa Parlamentosu salonlarında başlayacak olan ve ağırlıklı olarak Ortadoğu’da Kürt sorununun ele alınacağı uluslararası konferansta konuşmak üzere Brüksel’e gelen HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Başbakan Davutoğlu’nun kendisine yönelik sözlerini kısa bir cümle ile cevapladı.

Yayınlanma: 10.12.2014 - 12:09
Abone Ol google-news

Bugün Avrupa Parlamentosu salonlarında başlayacak olan ve ağırlıklı olarak Ortadoğu’da Kürt sorununun ele alınacağı uluslararası konferansta konuşmak üzere Brüksel’e gelen HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Başbakan Davutoğlu’nun kendisine yönelik sözlerini kısa bir cümle ile cevapladı. Davutoğlu’nun sözlerini aktardığımız Demirtaş, gülümseyerek “Bunlar siyasetin sadece Meclis’te oturarak yapılacağını sanıyorlar. Sokak da bir siyaset alanıdır ve bunu kan dökülecek diye anlamak sokak korkusundan ibarettir” diye cevapladı. Demirtaş, Pervin Buldan’ın Kandil’e gittiği için konferansa katılamayacağını söyledi ve milletvekili olarak HDP’yi kendisinin temsil edeceğini de sözlerine ekledi.

AB başkentlerinden Brüksel’de bugün uluslararası bir konferans başlıyor. Konferans “Kürt sorunu”nu AB, Türkiye ve Ortadoğu bağlamında ele alacak. Uluslararası düzeyde çok zengin bir katılıma sahne olacak konferans Avrupa Parlamentosu (AP) binasında toplanıyor. Ev sahipliğini Avrupa Parlamentosu Sol Grubu’nun üstlendiği konferansın çağırıcıları arasında Nobel ödüllü Güney Afrikalı rahip Desmond Tutu, Nobel ödüllü İranlı insan hakları savunucusu Dr. Shirin Ebadi, ABD’li düşünür ve yazar Naom Chomsky ve Türkiye’den yazar Yaşar Kemal, yazar Vedat Türkali ve Sakharov ödüllü Leyla Zana dikkati çekiyor.

Konferansın bugünkü programında açılış konuşmalarından sonra “Türkiye ve Kürt barış sürecini güçlendirmek” konulu ve “Süreç Türkiye ve bölge için bir şans mı” sorusuna cevap arayacak bir panel var. Bu panelde Türkiye’den konuşmacı olarak Kürt sorunu üstüne araştırmaları ile tanınan akademisyen ve yazar Arzu Yılmaz, yazar Hüseyin Yayman var. Programda henüz kesin olmamakla birlikte CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu yer alıyor. Tartışmacıları arasında bulunan Pervin Buldan’ın ise Kandil’e gittiği için katılamayacağı öğrenildi.

Konferansın ikinci gününün ilk oturumunda “Ortadoğu’da Kaosun alternativleri nedir” sorusuna yanıt aranacak. Oturumun moderatörlüğünü Avrupa Birliğj Türkiye Yurttaşlık Komisyonu (EUTCC) Genel Sekreteri Prof. Michael Günter ve Türkiye’den TESEV adına Osman Kavala yapacaklar. Tartışmacılardan biri de PYD Eşbaşkanı Salih Müslim. İkinci günün ikinci oturumunun başlangıcında rahip Desmond Tutu bir sunum yapacak. Gazeteci Aslı Aydıntaşbaş bu oturumun moderatörleri arasında yer alıyor. Tartışmacılar arasında, uzun yıllar Türkiye’de gazetecilik yapmış, halen Almanya Bilim ve Politika Vakfı’nda görevli Günter Seufert, Fransız hukukçu Antoine Comte dikkati çekiyor.  “Ortadoğu’daki krizleri çözmek için sorumluluklar” üst başlığı altında “AB -Türkiye ilişkileri ve Kürt sorunu, Paris’te öldürülen üç Kürt kadını konusunda iki yıl sonra neler biliyoruz, Ortadoğu’da radikal İslam” gibi konuların ele alınacağı bu oturumda Türkiye’den gazeteci Şirin Payzın da konuşmacılar arasında. Aynı oturumda HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş konuşuyor. Demirtaş “Demokratik bir Türkiye için çeşitlilik içinde birlik hedefine Kürtlerin katkısı” konusunu ele alacak. Konferansın kapanışında EUTCC’den Francis Wurtz ve HDP Genel Başkan Yardımcısı Nazmi Gür konferans sonuç bildirgesini sunacaklar.

Davutoğlu'ndan Demirtaş'a 'paralel yapı' suçlaması


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon