Demirtaş’ın tahliye talebinin reddedilmesinde karşı oy yazısı

Demirtaş’ın tahliye talebinin rededdilmesi 2’ye 1 oyçokluğu ile alındığı öğrenildi. 9 sayfadan oluşan gerekçeli kararın 7 sayfası karşı oy yazısından oluştu. Avukatları, kararı önce bir üst mahkemeye, oradan da ret çıkarsa Anayasa Mahkemesi'ne taşımaya hazırlanıyor,

Demirtaş’ın tahliye talebinin reddedilmesinde karşı oy yazısı
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 22.05.2018 - 11:04

HDP’nin Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş’ın tahliye edilmesi talebinin reddedilmesine ilişkin kararın 2’ye 1 oy çokluğuyla alındığı öğrenilirken, 9 sayfadan oluşan gerekçeli kararın 7 sayfası karşı oy yazısından oluştu. Karşı oy yazısında Demirtaş’ın serbest seçilme hakkının zedelendiği belirtilerek tahliye edilmesi gerektiği belirtildi. HDP ise Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi’nin verdiği tahliyenin reddi kararına itiraz etti. HDP’nin Cumhurbaşkanı adayı olarak gösterdiği Selahattin Demirtaş, Yüksek Seçim Kurulu tarafından da 13 Mayıs’ta kesin aday olarak ilan edilmişti. YSK’nin kesin aday olarak kamuoyuna ilan etmesinden sonra HDP, Demirtaş’ın serbest kalması talebiyle tutuklu olduğu davayı görüşen 19. Ağır Ceza Mahkemesi’ne başvurmuştu. 19. Ağır Ceza Mahkemesi önceki gün Demirtaş’ın tahliye talebini reddetti. Mahkemenin kararını 2’ye karşı 1 oyla aldığı öğrenilirken, 9 sayfadan oluşan gerekçeli kararın 7 sayfasının da karşı oy yazısından oluştuğu görüldü.

Jet hızıyla itiraz

Karşı oy yazısında Demirtaş’ın 23. dönem Diyarbakır, 24. dönem Hakkâri, 25 ve 26. dönemlerde ise İstanbul milletvekili olarak seçildiği BDP ve HDP eş genel başkanlığı görevlerini yaptığı, ilk kez 2014 yılında halk oyu ile yapılan Cumhurbaşkanı seçiminde aday olduğu anımsatıldı. Kararda, Demirtaş hakkında yürütülen hukuki süreçlere atıf yapılarak “Başvurucunun makul olmayan bir şekilde tutuklu kalması, yasama faaliyetlerine katılmasını engellemiştir. Milletvekili olarak siyasi faaliyette bulunma hakkına yönelik bu ağır müdahalenin ölçülü ve demokratik toplum düzeninin gereklerine uygun olduğu söylenemez” ifadelerine yer verildi.

Kararda yer alan karşı oy yazısında Demirtaş’ın Türk siyasi hayatında uzun süredir milletvekilliği, siyasi parti genel başkanlığı ve bir önceki dönem de Cumhurbaşkanı seçiminde aday olduğu anımsatıldı. Yazıda, Demirtaş’a iddianamede yüklenen suçlar ve fiiller ile tutuklu kaldığı süre göz önünde bulundurulduğunda Cumhurbaşkanlığı seçimi süresince tutuklu kalmasının serbest seçim hakkını özünden zedeleyeceğine işaret edilerek Demirtaş’ın serbest bırakılması gerektiği ifade edildi. HDP, Demirtaş’ın tahliye edilmesi talebine verilen ret kararına avukatlar aracılığıyla bir üst mahkemede itiraz etti. İtiraz da sonucu değiştirmezse başvurunun Anayasa Mahkemesi’ne taşınacağı öğrenildi.

<haber-yatay:979816,979238,979189,978920>

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler