Demokrasi işaretleri

Davutoğlu’nun MKYK, il başkanları ve belediye başkanlarıyla yaptığı toplantılarda her kuruldan farklı eğilim çıktı. MKYK ağırlıklı olarak CHP, il başkanları MHP derken, belediye başkanlarında MHP ve CHP eşit ağırlıklı önerildi.

Yayınlanma: 13.06.2015 - 22:50
Abone Ol google-news

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun MKYK, il başkanları ve belediye başkanlarıyla yaptığı toplantılarda koalisyon konusunda her kuruldan farklı eğilim çıktı. MKYK’de ağırlıklı olarak CHP, il başkanları MHP derken, belediye başkanlarında MHP ve CHP eşit ağırlık olarak dile getirildi. Bazı belediye başkanları, “onurlu ve herkesin hakkına razı olacağı bir koalisyon” kurulmasını isterken, “Hükümete mecbur değiliz. Seçime gidilecekse de gidilsin, zaten tek başına iktidar değiliz, kaybedecek bir şeyimiz yok” görüşünü dile getirdi.

Muhalefetle koalisyon müzakereleri öncesinde partisinin kurullarıyla uzun toplantılar yapan Başbakan Ahmet Davutoğlu, hangi partiyle koalisyon kurulması gerektiği konusunda parti örgütlerinin eğilimini yokladı. Görüşmelerde tek netlik kazanan eğilim, HDP ile koalisyon yapılmaması yönünde oldu. Partinin kurullarında CHP ve MHP arasında ise tam bir bölünme yaşandı. Erdoğan’ın ilk olarak topladığı MKYK’de, ağırlıklı görüş CHP ile koalisyon yapılması yönünde olurken, MHP ile hükümet kurulması görüşü azınlıkta kaldı.

İl başkanlarıyla yapılan toplantıda ise ağırlıklı olarak MHP ile koalisyon hükümeti kurulması yönünde görüşler belirtilmesine karşın bölgelere göre de görüş ayrılıkları ortaya çıktı. İç Anadolu, Doğu Anadolu ve Karadeniz bölgesinin il başkanları MHP ile koalisyon yapılmasını, parti tabanının MHP’ye yakın olduğu, çok büyük sorun çıkmadan hükümetin yürütülebileceği değerlendirmesinde bulundu. Ege, Akdeniz ve Marmara il başkanlarının hükümet tercihi ise hem CHP ve MHP arasında bölündü.

Büyükşehir belediyeleri ile il belediye başkanları toplantısında da benzer bir tablo ortaya çıktı. Belediye başkanlarının bir bölümü MHP, bir bölümü ise CHP ile koalisyon yapılması gerektiğini belirtti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler