Demokratik devrim rüzgarı... İşte vaatler
Kılıçdaroğlu CHP’nin seçim bildirgesini açıkladı. ‘Birinci sınıf demokrasi için namus sözü veriyorum’ diyen CHP lideri 4 yılda yoksulluğu bitereceklerini söyledi.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin seçim bildirgesini “Katılımcı demokrasi, hukukun üstünlüğü, devletin saydamlığı ve hesap verebilirliği”, “Türkiye’nin uluslararası alanda rekabet gücüne kavuşması”, “Sosyal devletin güçlendirilmesi” ve “Devlet kurumlarına siyasetin müdahale etmemesi” olarak 4 ayak üzerine oturttu. Doğrudan halkın cebini ilgilendiren somut vaatlere ağırlık veren Kılıçdaroğlu, ülkede 17 milyon yoksul vatandaş bulunduğunu, bunu 4 yılda sıfırlayacaklarını söyledi. Kılıçdaroğlu’nun emekliye 2 ikramiye, asgari ücretin 1500 TL’ye yükseltilmesi, kredi faizlerinin silinmesi, yoksula kira ve elektrik desteği verileceği yönündeki sözleri büyük alkış aldı. Süleyman Demirel’in “Mührü kır atın böğrüne basın” sözlerini “Mührü altı okun böğrüne basın” şeklinde uyarlayan Kılıçdaroğlu’nun vaatleri arasında, Dersim arşivlerinin tarihçilere açılması, Suriyeli esnaftan da vergi alınması, esnaf bakanlığı kurulması ve gurbetçilerin kendi vekillerini seçmesi gibi çarpıcı başlıklar da yer aldı.
Yaşanacak Türkiye
Ankara’da düzenlenen bildirge ve aday tanıtım toplantısında partisinin vaatlerini sıralayan Kılıçdaroğlu, konuşmasına “Gelin hep beraber yeni bir başlangıç yapalım, yaşanacak bir Türkiye’yi yeniden inşa edelim” diyerek başladı.
AKP’nin 13 yıl önce iktidara geldiğinde, “yolsuzlukla, yasaklarla, yoksullukla mücadele” sözünü verdiğini anımsatan Kılıçdaroğlu, buna karşın ülkede bugün 6 milyon 200 bin işsizin, 17 milyon yoksulun, maaşı 1000 TL’nin altında olan 8 milyon emeklinin olduğunu ifade etti.
Sözüm söz
Kılıçdaroğlu, “13 yılın sonunda ne oldu? Milletin polisle, hukukla, basınla, sporla, sanatla, kültürle, dinle, imanla, devletle arasını açtılar. En önemlisi milletin milletle arasını açtılar” dedi. 4 yılda Türkiye’de yoksulluğu bitireceklerini ifade eden Kılıçdaroğlu, “Birileri köşeyi döndü, birileri açlıktan öldü. Sözüm söz, namus sözü, 4 yılda Türkiye’de yoksul kalmayacak” diye konuştu.
Dört ayaklı strateji
“Yaşanacak bir Türkiye’yi kurmak için” dört ayaklı bir strateji izleyeceklerini belirten CHP lideri, bu adımları “Katılımcı demokrasi, hukukun üstünlüğü, devletin saydamlığı ve hesap verebilirliği”, “Türkiye’nin uluslararası alanda rekabet gücüne kavuşması”, “Sosyal devletin güçlendirilmesi” ve “Devlet kurumlarına siyasetin müdahale etmemesi” olarak sıraladı. CHP lideri vizyon belgesinin en önemli ayağını “özgürlükler ve demokrasi” olduğunaysa “Gömleğin ilk düğmesini doğru iliklemek zorundayız” sözleriyle dikkat çekti.
Kira ve elektrik desteği verilecek
* Yoksul hanelere kira desteği verilecek. Askerdeki gençlere 360 TL destek sağlanacak. Yoksul yetişkinlere 240 TL’ye kadar muhtaçlık desteği verilecek.
* 16.7 milyon kişi ve 3.5 milyon haneye sosyal destek verilecek ve kadınlara 400 lira kreş desteği sağlanacak.
* Sadece asgari ücret değil, en düşük emekli maaşı da 1500 TL olacak. Emeklilere, dini bayramlarda ikramiye verilecek.
* Bakıma muhtaç emekliler ve yakınlarının sağlık, barınma ve beslenme ihtiyaçları karşılanacak. Emekliden alınan muayene ve katılım payı kalkacak. Çalışan emeklilerden kesilen sosyal güvenlik destek primi kalkacak.
5 milyon kişiye yardım
* 5 milyon yurttaş sosyal yardım kapsamına alınacak.
* Hiçbir hanenin geliri 720 TL’nin altında olmayacak.
* Engellilere 400 ile 600 TL arasına destek sağlanacak.
* 3.2 milyon kişi ücretsiz Genel Sağlık Sigortası kapsamına alınacak.
* Yaşlılara üç ayda bir 900 TL yaşlılık desteği verilecek.
* Esnaf bakanlığı kurulacak. Esnafa ödediği vergi kadar sıfır faizli kredi verilecek.
* Haksız rekabete yol açan, Suriyeli göçmenlerin vergiden ve yasal yükümlülüklerden muaf iş yapmaları önlenecek.
* Prim borcu olan esnaf da sağlık hizmetlerinden yararlanacak.
Borçlar yapılandırılacak
* Taşeron işçi uygulaması sona erdirilecek.
* Çiftiye mazot 1.5 liradan satılacak.
* Kredi borçlarının biriken faizlerinin yüzde 80’i silinecek. Kalan borç yeniden yapılandırılacak. Kılıçdaroğlu, bu vaatlerine yönelik eleştirilere “‘Olmaz’ diyen varsa, kimse, karşıma çıksın” dedi.
Dersim arşivi açılacak
200 sayfalık bildirgede isimleri değiştirilen yerleşim yerlerinin eski adlarıyla kullanımının sağlanacağı, anadilde öğrenimin önünün açılacağı belirtildi
CHP seçim bildirgesinde, Dersim arşivlerinin tarihçilerin erişimine açılacağı, “isimleri değiştirilen yerlerleşim yerlerinin eski adlarıyla” birlikte kullanımını sağlanacağı vurgulandı. Madımak Oteli’nin “Hoşgörü Müzesi” yapılacağı, Diyarbakır Cezaevi’nin ise İnsan Hakları ve Demokrasi Müzesi’ne dönüştürüleceği vurgulandı.
Cemevlerine statü
Kılıçdaroğlu’nun “Yaşanacak bir Türkiye için yola çıktık” sözleriyle başlayan 200 sayfalık bildirgede, toplumsal yaşama ilişkin çarpıcı mesajlar yer aldı:
Cemevlerine yasal statütü tanınacak.
* Seçimlerde ve siyasette dil yasakları kaldırılacak. Tüm yurttaşlara anadil öğrenimi olanağı sağlanacak.
* Faili meçhul cinayetlerde zaman aşımı kaldırılacak.
* Köye dönüşlerin önü açılacak, adları değiştirilen yerleşim yerlerinin eski adlarının yeni adlarıyla birlikte kullanılmasına olanak tanınacak.
* Polisin keyfi uygulamalarına, orantısız şiddete ve biber gazı kullanımına son verilecek.
* Tutukluluk ve gözaltı süreleri AB standartlarıyla uyumlu hale getirilecek.
* Cumhurbaşkanına hakaret suçunun, yurttaşları sindirme amacıyla kullanılmasına yönelik yasalar kaldırılacak.
* Partiler üstü sembolik yetkilerle donatılmış, yürütme yasama üzerindeki etkisi sınırlandırılmış bir cumhurbaşkanlığı modeli oluşturulacak.
17-25 Aralık’a atıf 550 milletvekili adayının neredeyse tamamı toplantıya katıldı. 3 bin 500 kişilik salonda yer bulamayanlar, Kılıçdaroğlu’nun konuşmasını salon dışına kurulan dev ekrandan izledi. Seçim bildirgesinde 17-25 Aralık döneminin mirası “sıfırlamak” kelimesi sık sık kullanıldı. CHP’nin seçim sloganları arasında, “aile sigortası ile geçim sorunlarını sıfırlıyoruz”, “esnafın sorunlarını sıfırlıyoruz”, “emeklilerin sorunlarını sıfırlıyoruz” sloganları yer aldı. |
Çözüm mesajı
Bildirgede, Kürt sorunu ve çözüm süreci konusunda da tüm partilerin katılımıyla mutabakat sağlanacağı belirtilirken şu ifadeler kullanıldı: “Her türlü şiddet ve baskıyı sona erdirerek sorunu müzakere ve siyaset yoluyla çözeceğiz. Kürt sorununun çözüm yerinin TBMM olmasını sağlayacağız. TBMM’de temsil edilen tüm siyasi partileri çözüm için bir araya getirerek süreci geniş bir toplumsal uzlaşma ile yürüteceğiz. Sorunu çözmeye yönelik tüm girişimlerin şeffaf ve hukuka uygun olmasını temin edeceğiz. Diyarbakır Cezaevi’nde yaşananlar ve Uludere katliamı başta olmak üzere tüm faili meçhuller, işkenceler ve hak ihlallerini araştıracak bir Meclis komisyonu kuracağız.”
Adaylarla toplantı CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin seçim bildirgesini açıkladıktan sonra il başkanları ve milletvekili adaylarıyla aynı salonda bir araya geldi. Milletvekili adayları ve il başkanlarına, genel seçimlere yönelik değerlendirmelerde bulunan Kılıçdaroğlu’nun, seçim bildirgesinin dışına çıkılmamasını istediği öğrenildi. Kılıçdaroğlu’nun CHP’nin vaatlerinin iyi anlatılmasını istediği belirtilirken ev toplantılarına da önem verilmesi talebinde bulunduğu kaydedildi. Kılıçdaroğlu’nun, adaylardan “muhalefet” sözcüğünü kullanmamalarını ve gerginliklerden uzak durmalarını istediği de ifade edildi. |
En Çok Okunan Haberler
- Suriyeliler memleketine gidiyor
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- Yaş sınırlaması Meclis’te
- İBB, Bilal Erdoğan dönemindeki taşınmazları geri aldı
- ATM'lerde 20 gün sonra yeni dönem başlıyor
- Erdoğan'dan flaş 'Suriyeliler' açıklaması
- Lütfü Savaş CHP'den ihraç edildi
- Suriye’de şeriatın sesleri!
- 'Onun ne olduğunu iyi biliyoruz'
- DEM Partili vekillerle 'Suriye' atışması!