Deniz Baykal, Davutoğlu ve Demirtaş ile görüştü

MHP lideri Devlet Bahçeli ile görüşen Deniz Baykal, Çankaya Köşkü'nde Başbakan Davutoğlu ile görüştü.

Yayınlanma: 26.06.2015 - 15:57
Abone Ol google-news

İlk görüşmesini MHP lideri Devlet Bahçeli ile yapan Deniz Baykal, Başbakan Davutoğlu ile görüşmek için Çankaya Köşkü'ne geldi. Baykal'ın daha sonra saat 16.00’da HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile bir araya gelmesi bekleniyor.

İLK GÖRÜŞME BAHÇELİ İLE BAŞLADI

CHP tarafından TBMM Başkanlığına aday gösterilen Antalya Milletvekili Deniz Baykal, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'yi TBMM'deki makamında ziyaret etti.

Meclis'e saat 11.00'de gelen Deniz Baykal'ı Devlet Bahçeli, MHP grup odasının kapısında kapıda karşıladı.

Grup Başkanvekili Oktay Vural da ikilinin görüşmesine katıldı.

BAYKAL'DAN İLK AÇIKLAMA

Görüşme sonrası açıklama yapan Baykal, "Kendisine, Meclis Başkanlığı yönetimine yönelik anlayışımı, Türkiye'deki siyasi tabloyu nasıl gördüğümü, ne gibi sorumlulukların, görevlerin bize düştüğüne inandığımı aktardım. Kendisini ayrıca önemli siyasi temaslar konusunda bilgilendirdim. Görevimi yaptığımı düşünüyorum. Seçime giderken önemli bir partimizin genel başkanı olarak Sayın Bahçeli'nin bu konuları benim ağzımdan duymasına ihtiyaç vardı diye düşünüyorum. Çok yararlı bir görüşme oldu benim için. Sayın Bahçeli'ye teşekkür ediyorum." dedi.

Baykal, "Destek alabildiniz mi?" sorusuna, "Onları konuşmadık" karşılığını verdi.

BAYKAL DAVUTOĞLU İLE GÖRÜŞTÜ

CHP'nin Meclis Başkanı adayı ve TBMM'nin geçici Başkanı Deniz Baykal, Başbakan Ahmet Davutoğlu ile görüşmesinin ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Baykal, "Görüşmede ülkenin içinde bulunduğu duruma ilişkin değerlendirmelerimi ifade ettim. Meclis Başkanlığı konusundaki anlayışımı ifade ettim. Onun dışında ülkenin iç ve dış politika konularında Sayın Başbakanın lütfettiği değerlendirmelerle bir karşılıklı görüşme gerçekleştirmek imkanı buldum. Çok yararlı, çok verimli, doğal bir görüşme oldu. Sayın Başbakana verdiği bilgiler için teşekkür ettim" diye konuştu.

Davutoğlu ile görüşmeleri sırasında AKP'nin Meclis Başkan adayı olan Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz'ın da Çankaya Köşkü'ne geldiği hatırlatılarak 3'lü bir görüşmenin olup olmadığı sorulan Baykal, "Hayır, sadece ikili görüşme oldu. Öyle bir şey yok. Sayın İsmet Yılmaz'a da başarılar dilerim. Hayırlı olsun" ifadelerini kullandı. CHP'nin Meclis Başkanı adayı olması nedeniyle Meclis Başkanlığı seçimi oturumunu kendisinin yönetip yönetmeyeceği sorusunu Baykal, "Bu konuyu hukukçulara inceletiyorum. Bana bir rapor verecekler. O raporu gördükten sonra ifade edeceğim" diye yanıtladı.

'KOALİSYON GÖRÜŞMESİNİ ARKAMA ALARAK BAŞKANLIK ARAYIŞINDA DEĞİLİM'

Koalisyon görüşmeleri için herhangi bir görevlendirme yapılmadığına dikkat çeken Baykal, koalisyon görüşmesi ile Meclis Başkanlığı arayışı içinde olmadığının altını çizerek "Hiçbir şekilde koalisyon görüşmeleriyle Meclis Başkanlığı seçimi arasında bir bağlantı olduğuna dair benim bir bilgim yok. Şu anda CHP'nin sayın genel başkanından aldığım en son bilgiye dayanarak söylüyorum. Herhangi bir partiyle koalisyon konusunda yaptığı bir yetkilendirme, görevlendirme söz konusu değil. Bir koalisyon çalışması başlamış değil. Sayın Başbakanın da aynı şekilde herhangi bir koalisyon çalışmasını sürdürmekte olmadığına dair kendisinden bilgi aldım. Koalisyon görüşmelerinin başlaması için Başkanlık Divanının oluşması gerekir. Cumhurbaşkanı, Başkanlık Divanı oluştuktan sonra görevlendirme yapacağını ifade etti. Daha görevlendirme yapılmamış. Kim hangi partiyle ne teması yapacak belli değil. Bu aşamada koalisyonun işareti, önce Meclis Başkanlığı seçimi gerçekleşecek. Ondan sonra da koalisyon görüşmeleri ondan bağımsız olarak ya da ondan dolaylı etkilenmiş olarak diyelim, yaratacağı atmosfer yansıma yapar yapmaz onu bilemem. Koalisyon görüşmeleri o zaman başlayacaktır. Ben bir koalisyon görüşmesini arkama alarak Meclis Başkanlığı arayışı içinde değilim" açıklamasında bulundu.

Baykal, koalisyon görüşmeleri için ise "Sanıyorum herkes sorumluluğunu bilerek Türkiye'ye zaman kaybettirmeden derhal gerekeni kararlaştıracaktır" diye ekledi.

'CUMHURBAŞKANININ, BAŞBAKANA KONUYU AKTARMIŞ OLDUĞUNU DÜŞÜNÜRÜM'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile gerçekleştirdiği görüşmenin Başbakan Ahmet Davutoğlu ile yaptığı görüşmede gündeme gelip gelmediği sorulan Baykal, "Gündeme gelme gibi ele alınacak bir yönü yok tabi bu konunun. Eminim Sayın Başbakan o görüşme hakkında yeterince bilgi sahibi olmuştur. Benimle görüşmeye gelmeden o konuyu bütün ayrıntılarıyla Sayın Cumhurbaşkanının Sayın Başbakana aktarmış olduğunu düşünürüm" diye konuştu.

CHP'nin Meclis Başkanı adayı Deniz Baykal, HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş ile görüşmesi hakkında konuştu.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) 'nin Meclis Başkanı adayı ve TBMM geçici Meclis Başkanı Deniz Baykal, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile görüşmesinin ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. 

Açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Baykal, koalisyon önerilerinin sorulması üzerine "Bir an önce bir uzlaşmaya ihtiyaç olduğu kanısındayım. Parlamentonun temsiliyeti çok yüksek. Bu temsiliyeti işlerliliğe kavuşturmamız lazım. İş üretir, ülkeyi yönetir, ülke sorunlarını çözer hale getirmemiz lazım. Ben partilerimizde bunu yapabilecek birikimi, anlayışı görüyorum. Kimse kendini dışlamamalıdır. Bütün seçenekler meşrudur" dedi.

"GÜZEL BİR GÖRÜŞME OLDU"

HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş ile gerçekleştirdikleri görüşmenin detaylarını anlatan Baykal, "Nasıl bir Meclis Başkanlığı gerekiyor, ben nasıl davranmak durumundayım, bu konudaki anlayışımı söyledim. Ülke siyasetiyle ilgili pek çok konuyu da kapsamlı sayılacak çerçevede değerlendirdik. Güzel bir görüşme oldu" diye konuştu.

"KARARI 550 MİLLETVEKİLİ ALACAK"

Başkanlık için umutlu olup olmadığı sorulan Baykal, "Bu işler kişisel duygularla çözülecek konular değil. Kararı 550 milletvekili alacak. TBMM kararlaştıracak. Ben şu anda bir aday oalrak görevimi yapıyorum. Benim görevim anlayışımı partilere anlatmaktır. Açık, dürüst, net, şeffaf bir şekilde ne düşünüyorum; ne yapma peşindeyim, ülkenin neye ihtiyacı olduğu kanaatindeyim bu konudaki düşüncelerimi önceden açıkça söylemem gerekir diye düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

"TÜRKİYE'NİN UZLAŞMAYA, BİRBİRİNİ ANLAMAYA İHTİYACI VAR"

 Meclis Başkanlığı konusunda liderlerden aldığı izlenimlerin ne olduğu sorulan Baykal, "Bilemiyorum. Her partinin adayı var. Doğal olarak her parti kendi adayına oy vererek bu yolculuğa çıkacaktır. Meclis Başkanlığı konusunun ötesinde Türkiye'nin uzlaşmaya ihtiyacı var. Meclis Başkanlığı bir şekilde çözülür ama Türkiye'nin uzlaşmaya, birbirini anlamaya ihtiyacı var. Türkiye'nin temel güçlerinin birbirini kavramaya, birbirine saygı göstermeye, iş birliği yapılabilir bir ortama ihtiyaç var. Meclis Başkanlığı seçimi de böyle bir ortamın oluşmasında önemlidir" şeklinde konuştu. HDP'den destek mesajı alıp almadığı sorulan Baykal, "Turlara yönelik bir müzakere falan olmadı. O çerçevede konuşmadık. Genel konuştuk, ülke sorunlarını konuştuk. Her milletvekili kendisi takdir edecektir" diye yanıt verdi.

"ÜLKE SORUNLARINI ÇÖZER HALE GETİRMEMİZ LAZIM"

Koalisyon konusundaki görüşleri sorulan Baykal, herhangi bir koalisyon formulünün olup olmadığı sorusu için "Bir formül önermek benim konumumda mümkün değil. Ben bir siyasi parti adına konuşma konumunda değilim. Ama bir an önce bir uzlaşmaya ihtiyaç olduğu kanısındayım. Bu seçimler Türkiye'de parlamento düzeyinde çok yüksek bir temsiliyet sağladı. Halkın yüzde 87'si seçime katıldı. Bu bir rekordur. Parlamentonun temsiliyeti çok yüksek. Bu güzel bir şey. Ama iş orada bitmiyor. Bu temsiliyeti işlerliliğe kavuşturmamız lazım. İş üretir, ülkeyi yönetir, ülke sorunlarını çözer hale getirmemiz lazım. Mümkün mü? Elbette mümkün. Yapılması gerekiyor mu? Hiç kuşku yok. Bir an önce yapılması lazım. Ben partilerimizde bunu yapabilecek birikimi, anlayışı görüyorum. Kimse kendini dışlamamalıdır. Bütün seçenekler meşrudur. Hepsine eşit yaklaşmak lazım" açıklamasında bulundu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler