Dertleri boylarından büyük

Çocuklar yoksulluk, şiddet ve istismar döngüsünde...

Yayınlanma: 21.11.2014 - 05:00
Abone Ol google-news



Dünya Çocuk Hakları Günü’nde Türkiye’nin sicili kötü. İlkokulda olması gereken 70 bin çocuk, eğitim hakkını kullanamazken, yargılanan çocuk sayısı 15 yılda iki katına çıktı. Her yıl 40 bin çocuk ise aile zoruyla evlendiriliyor.

Adana Çocuk ve Kadın Hakları Derneği (ÇKHD) Başkanı Çiğdem Akça, Türkiye’de çocukların, yoksulluk, şiddet ve istismar döngüsü içinde olduğunu vurgulayarak “Çok yakın bir tarihte Pozantı Cezaevi’nde yaşanan istismar ve kötü muameleleri unutmadık. Çocuğa yönelik şiddet ve istismar vakalarındaki artış, çalışan çocuklar, yaşam haklarını kullanamayan çocuklar günümüzde her gün duyduğumuz, rastladığımız olumsuzluklar” dedi.

Yargılanan çocuk arttı

UNICEF ve OECD verilerine göre, dünyada her gün 3 bin çocuğun insan ticaretinin kurbanı olduğunu, her dört çocuktan birinde gelişim yetersizliği bulunduğunu anlatan Akça, Türkiye’de ise yoksulluk oranının yüzde 24,6 olduğunu ve bundan en çok çocukların etkilendiğini söyledi. Türkiye’de ilkokul çağındaki 70 bin çocuğun eğitim alamadığını, yargılanan çocuk sayısının ise son 15 yılda 2 katına çıktığını belirten Akça, her yıl 40 bin çocuğun aileleri tarafından evlendirildiğini söyledi.

Uğur ve Berkin

Eğitim-Sen Başkanı Ahmet Karagöz ise Türkiye’de çocukların yaşam hakkı bile olmadığını vurgulayarak “Geçen sene Berkin Elvan’dık, İbrahim Aras’tık ondan önce Uğur Kaymaz’dık, Ceylan Önkol’duk. Şimdi Suriye’de, Irak’ta katledilen çocuklar olduk. Pozantı, Sincan, Şakran derken cezaevlerinde çocukların maruz kaldığı kötü muamele ve işkencelere son verilmediği bilinmektedir. Çocuklarımızı elimizden alan devlet sistemi, sokakları, okulları ve parkları boşaltmakta cezaevlerini doldurmaktadır” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler