‘Devlet çetelere göz yumuyor’

Gazi mahallesinde 17 yaşındaki Anıl Polat isimli genç, silahlı iki grubun çatışmasında hayatını kaybetti. Polat için düzenlenen cenaze törenine polis müdahalede bulundu. Polis müdahalesine tepki gösteren baba Ercan Polat, "Polis, çeteleri değil de halkı korusaydı bugün oğlum yaşıyor olacaktı. Devlet çetelere göz yumuyor" diye konuştu.

Yayınlanma: 17.12.2019 - 17:47
Abone Ol google-news

Fotoğraflar: Kurtuluş Arı

İstanbul Sultangazi Mahallesi’nde bir kafede garson olarak çalışan 17 yaşındaki Anıl Polat isimli genç, iş çıkışı çalıştığı yerin önünde, kimliği belirsiz iki grubun çatışması arasında kalarak hayatını kaybetti. Gazi polis karakoluna 400-500 metre uzaklıkta yaşamını yitiren Polat için bugün tören yapıldı. Gazi Hacı Bektaş Cemevi’nden Gazi Mezarlığı’na yürümek isteyen gruba polis müdahale etti, 2 kişi gözaltına alındı. Baba Ercan Polat, “Polis, çeteleri değil de halkı korusaydı bugün oğlum yaşıyor olacaktı. Devlet çetelere göz yumuyor. Bugün bu oğlumu toprağa verdim ama yarın 12 yaşındaki çocuğumu da toprağa vermeyeceğim ne meçhul” dedi. Mahalle sakinleri ise, “Silah, uyuşturucu ve fuhuş ticareti yapan çete grupları var. Polis, mahalledeki sol kesimi baskı altında tutmak için elinde tuttukları bu çeteleri kullanıyor. Emniyete göre mahallede solcular olmasa da kim olursa olsun bakışı var” diye konuştu.

15 Aralık pazar günü saat 04.00’da çalıştığı kafenin kepengini kapattıktan sonra, dükkan önünde çıkan çatışma sonrası başından ve bacağından vurulan Polat, olay yerinde hayatını kaybetti. Polat ile birlikte ağır yaralanan Ulaş Bal ise Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırıldı.

AMBULANS GEÇ GELDİ İDDİASI

Olay yerine ilk giden Tolga Aydın isimli yurttaş, polis ve ambulansın olaydan 15-20 dakika sonra geldiğini kaydetti. İsmini vermek istemeyen bir başka mahalle sakini de, “Hedef alınan ve dükkanda en son kalan müşteri grup Polat’a, ‘seni biz eve bırakalım’ diyorlar. O esna da iki ayrı köşede pusuya yatmış yüzü maskeli başka bir grup aracı yaylım ateşine tutuyorlar. Hedef alınan gruptan iki kişiden biri de yaralanıyor. Diğer şahıs onu hastaneye götürüken Polat yerde kalıyor” iddiasında bulundu.

CENAZE TÖRENİNDE POLİS MÜDAHALESİ

Polat için bugün Gazi Hacı Bektaş Cemevi’nde tören düzenlendi. Çok sayıda kişinin katıldığı törenin ardından grup, “Anaların öfkesi katilleri boğacak”, “Çeteler halka hesap verecek” sloganları eşliğinde Gazi mezarlığına doğru yürüyüşe geçti. Polis, kitlenin caddede yürümesine izin vermedi. Bunun üzerine yaşanan arbedede 2 kişi darp edilerek gözaltına alındı. Baba Ercan Polat, “Benim çocuğuma o zaman niye sahip çıkmadınız” diyerek, polise tepki gösterdi. Polat’ın yakınları sinir krizi geçirdi. 

‘YARIN SIRA HANGİMİZİN ÇOCUĞUNDA?

Polat’ın mezarı başında yapılan açıklamada, “Anıl Polat çeteler arası güç ve rant alış verişi sonucu katledilen mahallemizin genciydi.Bugün katledilen Anıl Polat, yarın sıra hangimizin çocuğunda, hangi eve ateş düşecek?” diye sordu.

‘YARIN DİĞER ÇOCUĞUMU DA TOPRAĞA VERMEYECEĞİM NE MEÇHUL’

Gazetemize konuşan baba Polat, “Polis, çeteleri değilde halkı korusaydı bugün oğlum yaşıyor olacaktı. Her noktada, alanı gören kameralar var. Hâlâ neyi araştırıyorlar? Karakolun 2. katında tüm mahalleyi kontrol eden büyük bir kamera var. Devlet, çetelere göz yumuyor. Karakollarda solcular darp edilirken, çeteciler arka kapıdan salınıyor. Ama her gün cemevinin önünde polis var. Olum 4’te vuruluyor, polis beni 9’da arayarak, ‘evin 10 dakika mesafede, oğlun niye yürüyerek gitmiyor arabaya biniyor’ diyor. Bugün bu oğlumu toprağa verdim ama yarın 12 yaşındaki çocuğumu da toprağa vermeyeceğim ne meçhul. Kapımın önünde tabanca temizliyorlar, polisi arıyorum gelmiyorlar” dedi.

AYDA EN AZ İKİ DEFA

Bireysel grupların 3 yıla yakındır mahallede sürekli çatıştığını belirten Gazi Mahallesi muhtarı Ümit Doğan ise “Bireysel silahlanma mahallemizde son yıllarda çok artı. Bunun sonucunda maalesef gariban ailelerimizin çocukları yaşamını yitirmektedir. Mahalledeki toplumun dinamiklerini, yöre dernekleri, inanç kurumlarını, yetkili mercileri, emniyeti hassas olmaya davet ediyoruz.  Artık mahallemizde ölümlerin yaşanmasını istemiyoruz. Mahallemizde huzur istiyoruz. Ölümlü olmasa da ay da en az iki defa benzer olaylar oluyor. Araçlar, dükkanlar taranıyor” diye konuştu. 

‘ÇETELER KULLANIYOR’

İsmini vermek istemeyen bir mahalle sakini de, “Silah, uyuşturucu ve fuhuş ticareti ile kumar ve kaçak iddaa işi yapan çete grupları var. Hatta silah zoruyla esnaftan haraç bile alınıyor. Mahallemizde tekel, pavyon, türkü bar gibi alkolün satıldığı yerlere nedense son 3 yıldır anında ruhsat veriliyor. Ama mahalle dışında bu tip yerlere ruhsat verme işlemi daha uzun sürüyor. Ruhsat verilen yerler genellikle çete grupların barındığı yerler. Polis, mahalledeki sol kesimi baskı altında tutmak için elinde tuttukları çeteleri kullanıyor” ifadelerinde bulundu. 

‘SOLCULAR OLMASIN DA KİM OLURSA OLSUN BAKIŞI’

Bir başka mahalle sakini ise, “Solcuları darp edilerek gözaltına alınıyor, çeteciler ise hediye alışverişi yapılıyor. Polis, sol kesimdeki yurttaşları tehdit ederek mahalleden ayrılmalarına zorluyor. Mahallede, terörle mücadele ekipleri hiç ayrılmazken kaçakçılık, organize ve narkotik polisler ise hiç yok. Mahallede keyfi ev baskınları, günde en az 2 defa GBT’miz yapılıyor. Ve GBT’lerde hem hakaret hem de tehdit ediliyoruz. Öbür taraftan ise çetelere dönük hiçbir denetim yok. Emniyete göre mahallede solcular olmasa da kim olursa olsun bakışı var. Emniyet çetelerin önünü açarak mahalledeki toplumsal birliği bozmak ve yozlaştırmaya karşı verilen mücadeleyi engellemek istiyor. İstanbul’da en çok denetlenen mahalle burasıyken ateş açan bu çetelerden bir çoğu hala sokaklarda geziyor” diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon