Dinlerin buluştuğu kent

Müslüman, Hristiyan ve Musevi yurttaşların mezarlarının bulunduğu Mersin Şehir Mezarlığı adeta ''dinleri buluşturarak'' hoşgörüyü simgeliyor.

Yayınlanma: 10.09.2010 - 11:24
Abone Ol google-news

Birçok medeniyete ev sahipliği yapan Mersin, günümüze gelindiğinde adeta dinleri buluşturan bir misyon üstlendi.

80 bin civarında kabrin olduğu şehir mezarlığında, Müslüman, Hristiyan ve Musevi vatandaşların mezarları bulunuyor. Yan yana olan bu mezarlar, özellikle bayramlarda ziyaretçi akınına uğruyor.

Mezarlık Müdürlüğü yetkilileri, mezarlardan yüzde 10'unun Hristiyanlara, yüzde 7-8'nin ise Musevilere ait olduğunu bildirdi.


Hoşgörüyü simgeliyor

Vali Hasan Basri Güzeloğlu, kentin uzun yıllardan beri hoşgörünün ve kardeşliğin pekiştirildiği bir yerleşim mekanı olduğuna işaret etti.

Bu hoşgörü ve kardeşlik duygularının Şehir Mezarlığı'na da yansıdığını ifade eden Güzeloğlu, ''Kentimizin mezarlığı, eşine nadir rastlanan bir yapıda. Çünkü farklı dinlere mensup insanlar, neredeyse yan yana bulunuyor. Başka bir deyişle, inançlar farklı olsa bile, insanlarımız birbirlerinin acılarına gözyaşı dökebiliyor'' dedi.

Yurt içinden ve yurt dışından kenti ziyarete gelen bazı turistlerin Şehir Mezarlığı'ndaki yapıyı öğrenince, burayı da görmeye geldiklerini anlatan Güzeloğlu, Mersin'in, dinleri buluşturan bir yapıya sahip olması nedeniyle her platformda hoşgörüyü simgelediğini kaydetti.

Kurban Bayramı'nda özel tören

Kurban Bayramı nedeniyle Şehir Mezarlığı'ndaki bir alanda her yıl bir araya gelen Müslüman, Hristiyan ve Musevi din adamları, geçen yıl onuncusu düzenlenen geleneksel törende birlikte dua etti.

Önümüzdeki Kurban Bayramı'nda 11'incisi yapılacak törenlerde, önce Kur'an-ı Kerim, ardından da farklı dinlere ait ilahiler okunup hep birlikte dua ediliyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler