Diyarbakır'dan tarihi çağrı: Barış bir haftada gelir

Diyarbakır’da düzenlenen Nevruz kutlamalarına on binlerce kişi katıldı. HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, “Diyarbakır’dan çıkan bu mesaj iyi okunmalı. Gelin o barışı halklara armağan edelim. Türk’ün de Kürt’ün de anası ağlamasın artık” diye konuştu.

Yayınlanma: 21.03.2016 - 21:47
Abone Ol google-news

Çözüm sürecinin bozulması ve çatışmaların yeniden başlamasının ardından 4 yıldır ilk kez PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın çözüme ilişkin mektubu Diyarbakır’da düzenlenen kutlamada okunmadı. İmralı heyeti adına konuşan HDP Milletvekili Sırrı Sürreyya Önder, “Barış uzak değil. Buradan İmralı Heyeti olarak Sayın Başbakan’a çağrı yapıyorum..Açın İmralı yolunu verdiğimiz ne kadar söz varsa hepsinin gereklerini yerine getirmeye hazırız. Müzakereleri başlatın, bu çatışmalar bir haftada sona erer Böyle olmazsa beni Diyarbakır meydanında dara çekin ah çeken alçaktır” dedi.

HDP, DBP, DTK ve KJA tarafından “Direnerek kazanacağız” sloganıyla düzenlenen Diyarbakır’daki Nevruz kutlamalarının güvenliğini 5 bin 305 polis ve 4500 DBP’li görevli sağladı. Alana girmek isteleyenler polis ve DBP’li görevlilerin 2 ayrı aramasında geçti. Polis, Öcalan posterleri ve PKK flamalarına el koydu.

Al sana kamu düzeni

Kutlamada İmralı heyeti adına konuşan HDP’li Önder de 3 yıldır Öcalan’ın mesajlarını okuduğunu belirterek, “Şimdi bir direniş Nevruz’u kutluyoruz dostlarımız ve tarafsız yayınlardan başka kimse yok. 3 yıl birlikte mesai yaptık barış uğruna muhtemelen şunu söylerdi: ‘Bre ahmaklar ben size Eşme Ruhu dedim, bölgeyi ortak evimiz yapalım’ dedim. Yoldaşlarıma söyledim size yardım ettiler bunun bir barış kıvılcımı olmasını diledim siz getirdiniz Sur’a, Nusaybin’e, Cizre’ye gönderdiniz. Siz bu akılla daha kaç adım gidersiniz’ diye eklerdi. Sayın Öcalan Davutoğlu’na acı acı gülerek şöyle derdi. ‘Kürt evine giremiyor Türk evinden çıkamıyor; al sana kamu düzeni’. İşte sizin kamu düzeni, ülkeyi getirdiğiniz nokta burası. Oysa barışın hemen eşiğindeydik. Elimizi uzatsak tutacak kadar yakındık. Bugünde uzak değiliz bu kan bu ölüm bizleri yıldıramaz. Hapishane ile sürgünle korkutamazlar. Korkak arıyorsanız aynaya bakın. Sizin güvenmediğiniz mahkemelere biz güveneceğiz öyle mi? Çok beklersiniz” dedi.

Diyarbakır’dan çözüm için bir kez daha çağrı yapan Önder, “Barış uzak değil. Buradan İmralı Heyeti olarak Sayın Başbakan’a çağrı yapıyorum. Açın İmralı yolunu verdiğimiz ne kadar söz varsa hepsinin gereklerini yerine getirmeye hazırız. Müzakereleri başlatın, bu çatışmalar bir haftada sona erer. Bunun sürdürülebilir olmadığını biliyorsunuz. Annelere buradan taahhüt ediyorum. Ciddiyetle yaklaşırlarsa çatışmasızlığın yakalanması bir haftalık iştir. Böyle olmazsa beni Diyarbakır meydanında dara çekin ah çeken alçaktır. ”

İnisiyatife hazırız

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ise barışın hayal olmadığını belirterek “Eşitlik ilkeleri etrafında kilitlenirsek barışın mümkün olduğunu gördük. Bu yılki Newroz’u da her şeye rağmen Amed meydanından Barış Newrozu olarak bütün dünyaya yansıyor. Bizler de Kobanê’den Arîn Mîrkan’ın, Cizre’den Mehmet Tunç’un, Silopi’de Sêvê’nin mesajlarını birleştirerek, bir barış mektubu olarak İmralı’ya Başkan Apo’ya bir mektup olarak gönderiyoruz. Ördüğünüz o barış yolu, Dolmabahçe Mutabakatı’nda dile getirdiğiniz yola bağlıyız. Barış sesinin daha gür çıkması için bombaların durması lazım. Yeniden barış masasına dönülmesi ve yeni bir barış dilinin kurulması için inisiyatife hazırız” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler