"Doğalgaz fiyatları 2008 Aralık ayından daha düşük"

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, şu anki doğalgaz fiyatlarının 2008 yılı Aralık ayındaki fiyatlardan daha düşük olduğunu ifade ederken, 2009 yılında doğalgaza yapılan indirimlerin de olduğunu belirtti.

Yayınlanma: 17.04.2012 - 20:30
Abone Ol google-news

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Habertürk TV yayınında gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Yapılan zamların anımsatılması üzerine Yıldız, kendisinin gerçekleri aktarmak durumunda olduğunu dile getirdi. Bu konuları konuşunca kendisine "savunma yaptı" denildiğini ifade eden Yıldız, "Ben gerçekleri aktarmak durumundayım. Asgari ücretin oranı bizim şu ana kadar yaptığımız enerji ile alakalı kalemlerin oranından daha yüksek. 10 yıl önce Ak Parti hükümetleri işin başına geldiğinde asgari ücret 184 TL'ydi 2002 yılında. Biz asgari ücret ile bin 146 kilovat saat elektrik alabiliyorduk. Maaşımızın hepsini götürüyorduk bin 146 kilovat saat elektrik alıyorduk. Şu anki aldığımız 2 bin 356 kilovat saat. İki katı. Mart ayında böyleydi. Nisan ayında ne oldu 2 bin 139 kilovat saat alıyoruz şu anda. Demek ki benim alım gücüm elektrik karşısında daha da artmış. Şimdi bunları doğru olarak masanın üzerine yatırmak zorundayız. Doğalgazda ne olmuş? Yine aynı şekilde ben 184 TL'lik asgari ücret maaşımla gidip 492 metreküp doğalgaz alırken şu anda 692 metreküp doğalgaz alıyorum. Yani o zaman doğalgaz daha mı fazla artmış oldu. Benim alım gücüm daha da arttı. Bunu siyaset yapmak adına söylemiyorum. Türkiye, gayrisafi yurtiçi hasılasını üç katına çıkardı 9 yıl içerisinde. Kişi başına düşen milli gelir de 10 bin 500 dolarları aştı" diye konuştu.

"Yaptığımız indirimler hiç söz konusu olmadı"

2008 Aralık ayındaki doğalgaz fiyatlarından şu anki fiyatların daha da düşük olduğunu dile getiren Yıldız, şöyle devam etti:
"Zihinlerimizde böyle yer almamış durumda. Ben vatandaşımızın iyi niyetle bunu sorduğunu biliyorum. Vatandaşımız herhalde şimdi daha pahalı alıyorum diye söyler. Öyle değil. 2008 Ağustos ayında dolar karşısındaki parite 1.19'du. Ham petrolün varili 22 dolardı şimdi 122 dolara alamıyoruz. Aynı şekilde doğalgazı böylesine ithal ediyoruz. Aralık 2008 yılında parite 1.60'a çıktı. Malum global kriz geldi. Ama ben şu anda 1.80'le pariteyi değerlendiriyorum dolar karşısında TL'nin değeri açısında baktığımızda. Bütün bunları karşılaştırdığımızda bizim TL olarak 2008 Aralık ayındaki doğalgazın fiyatı şu anki Nisan fiyatlarından daha yüksek. Çünkü ondan sonra 2009'un Şubatı'nda, 2009'un Mayıs ayının başında yüzde 16'lık ve yüzde 27'lik indirimler yapıldı. Şimdi düşünürseniz neredeyse yüzde 45'lere varan indirim. Şu anda hafızalarımızda böyle bir indirim yer aldı mı? Bizim şu anki özellikle uluslararası bölgemizde bulunan siyasi istikrarsızlıklar var. Geçen gazete okuyorum; 'istikrarsızlığa bağlı doğalgaz fiyatları' diyorlar. Ama olan bu. Yani arz ve talep dengesinden kaynaklanmıyor ki. Petrol fiyatlarının artışıyla ekonomik kalkınma arasında bir ters bağ var. Yani ham petrol fiyatları arttıkça ekonomik kalkınma düşüyor. Ham petrol fiyatları düştükçe ekonomik kalkınma aynı hızla hareketlenmiyor. Yani zammın tesiri dünyada nasılsa ülkemizde de böylesine olumsuz bir tesir var. Ama indirimlerin bir istatistikte okumuştum 1'e 7 oranında. Zam 7 kat, indirimden daha fazla tesirli. O yüzden bizim o yaptığımız indirimler hiç söz konusu olmadı."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler