Doğum yapmayan kadınlar meme kanseri riski altında

Tıbbi Onkoloji Uzmanı Dr. Dilek Erdem, hiç doğum yapmamış olan kadınların, erken yaşta adet görmeye başlayanların ve geç menopoza girenlerin meme kanseri riski altında olduğunu söyledi.

Yayınlanma: 02.04.2015 - 13:58
Abone Ol google-news

Tıbbi Onkoloji Uzmanı Dr. Dilek Erdem, meme kanserinin belirtileri, nedenleri ve tedavisi hakkında bilgi verdi. Dr. Erdem, "Meme kanserinde erken tanı büyük önem taşıyor. Her kadının, belirli aralıklarla memelerini muayene etmeleri ve herhangi bir bulguya rastladığında sağlık uzmanlarıyla görüşmeleri gerekiyor. Bu bağlamda kadınların meme kanserinin belirtilerini ayrıntılı olarak öğrenmesi gerekiyor" dedi. Tanı konulmadan önce doktorların meme ve koltuk altını muayene ettiklerini söyleyen Dr. Dilek Erdem, "Meme kanseri ilk evrede doktorlar öncelikle cerrahi, cerrahiler arasında da meme koruyucu tedaviyi tercih ediyor. Meme tümörü, etrafında sadece temiz doku kalacak şekilde temizleniyor. Hastalığın evresine göre, hormon tedavisi, radyoterapi ve kemoterapi yöntemleri de uygulanabilmektedir" dedi.

Kemoterapi ve radyoterapi gibi tedaviler sonrası bazı hastalarda hormon tedavisi adı altında çeşitli ilaçlar verildiğini dile getiren Uzm.Dr.Dilek Erdem, kanser belirtileri ile ilgili de şunları söyledi: "Meme ve koltuk altında kitle, meme başında akıntı, meme başının içe çökmesi, meme dokusunda portakal kabuğu görünümü en önemli belirtilerindendir. Birinci derece akrabasında meme kanseri olanlar, hiç doğum yapmamış ya da 30 yaşından sonra doğum yapmış olanlar, erken yaşta adet görmeye başlayanlar ve geç menopoza girenler risk altındadır."

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler