'Doktorsuz ambulans' devri
Sağlık Bakanlığı doktorları ambulanslardan çekti . Gerekçesi ise doktor olmaması ya da pahalı olması.
Türkiye’de artık ambulanslarda doktor bulunmayacak. Sağlık Bakanlığı’nın aldığı kararla, doktor bulunması zorunlu olan acil vakaların yönlendirildiği “A1”olarak adlandırılan acil istasyonlarında da doktor zorunluluğu kaldırıldı. Türkiye Acil Tıp Derneği Genel Sekreteri Ahmet Demircan, “Doktor bulma sıkıntısı ve doktor maliyetinin yüksek olması nedeniyle böyle bir uygulamaya gidildi. Ambulanslar doktorsuz kaldı. İdeal olan ambulansta bir doktor ve 2 yıllık yüksekokul mezunu ambulans ve acil bakım teknikerinin (paramedik) birlikte görev yapması” dedi.
Sağlık Bakanlığı Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü yetkilileri, iki yıl önce doktor sayısının az olduğunu belirtmiş, ambulanslarda doktor bulundurma uygulamasını zamanla kaldıracaklarını, doktor yerine acil tıp teknisyenlerinin (ATT) bulundurulacağını belirtmişti. Resmi Gazete’de yayımlanan Acil Sağlık Hizmetleri Yönetmeliği’ndeki değişiklikle, ağır ve acil vakaların olduğu “A1” tipi istasyon olarak adlandırılan, ambulans hizmetlerinde, “ekip içerisinde hekim bulunan” ifadesi kaldırıldı. Bu değişiklikle, ambulanslarda çalışan az sayıdaki doktor da ambulanslardan çekilmiş oldu.
Yok ya da pahalı
Acil Tıp Derneği Genel Sekreteri Ahmet Demircan, ambulansların fiilen uzun süredir doktorsuz olarak çalıştığını kaydetti. Çoğunun aile hekimliği sistemiyle birlikte geçiş yaptığını ve kalanların genelde “gönüllülük” esasıyla çalıştığını söyleyen Demircan, “Fiili durum, yönetmelik değişikliğiyle yasal zemine oturtulmuş oldu. Artık ambulanslarda çalışan son doktorlar da buralardan çekildi” dedi. Ambulanslarda bundan sonra 2 yıllık yüksekokul mezunu ambulans ve acil bakım teknikerleri ile eğitimlerini lisede alan acil tıp teknisyenlerinin bulunacağını kaydetti. Demircan, “Doktor bulma sıkıntısı ve doktor maliyetinin yüksek olması nedeniyle böyle bir uygulamaya gidildi. Ambulanslar doktorsuz kaldı. İdeal olan ambulansta bir doktor ve 2 yıllık yüksekokul mezunu ambulans ve acil bakım teknikerinin birlikte görev yapması” diye konuştu.
İki yıllık meslek yüksekokulu mezunu “paramedikler” hastaneye ulaşıncaya kadar hastaya acil ilaçları ve serumları veriyor. Kalp, akciğer canlandırması yapabiliyor. Doğum eylemine müdahale edebiliyorlar. ATT’ler ise damar yolu açma, solunum yolu açma, hastayı taşıma teknikleri, kırık çıkıkları tespit etme, kanama kontrolleri, temel yaşam desteği eğitimleri alıyor.
En Çok Okunan Haberler
- Korgeneral Pekin'den çarpıcı yorum
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Colani’nin arabası
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Nevşin Mengü hakkında karar
- Komutanları olumsuz görüş vermedi, görevlerinden oldu
- 148 bin metrekarelik alan daha!
- Geri dönüş gerçekten 'akın akın' mı?
- Bakanlık 5 ildeki lahmacuncuları ifşa etti