Doların ateşi düştü

Yeni kabine öncesi 3 TL’yi aşan dolar, Şimşek’in kabinede kalması ve Zeybekci’nin kabineye girmesi doların 2.97’ye gerilemesine yol açtı. Beklenen faiz indirimi ise kuru 2.96’nın da altına sürükledi.

Yayınlanma: 25.05.2016 - 06:58
Abone Ol google-news

Türkiye piyasaları dün yeni kabine ve Merkez Bankası’nın faiz indirimi ile yön buldu. Kabinenin açıklamasından önce Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’in kabine dışı kalacağı endişesi ile 3 TL’yi aşan dolar, Şimşek’in kabinede kalması ve Ekonomi Bakanlığı’na da Nihat Zeybekci’nin getirilmesi ile 2.97’ye kadar geriledi.

İkinci kez indirildi

Merkez Bankası’nın (TCMB) beklenen indirimi yapması ise doların 2.96’ya kadar düşmesine yol açtı. Borsa İstanbul 100 Endeksi ise gelişmelerin etkisi ile dün yüzde 3’ten fazla değer kazandı ve 79 bin 435 puana çıktı. Murat Çetinkaya başkanlığında ikinci kez toplanan TCMB Para Politikası Kurulu (PPK), marjinal fonlama oranını yüzde 10’dan yüzde 9.50’ye, borç verme faiz oranını yüzde 11.50’den yüzde 11’e indirdi.

Aşırısı zarar getirir

JP Morgan, TCMB’nin eline haddinden fazla güvenmesi ve faiz indirimlerinde aşırıya kaçmasının endişeye yol açtığını belirterek, piyasa reaksiyonuna gördükten sonra gevşemenin bir kısmını geri alma yükümlülüğü hissedilebileceğini vurguladı. ALB Forex Araştırma Uzman Yardımcısı Büşra Varol, son dönemde gerileme trendine giren cari açık ve enflasyondaki iyileşmenin TCMB’nin faiz indirim konusunda elini kuvvetlendirdiğine dikkat çekti.

Zirveden döndü

Varol, “Kabinede piyasaların güvendiği isimlerin yer almasıyla birlikte borsada alımlar etkili olurken, kur tarafında sert düşüşler yaşandı. Dolar/TL 27 Ocak’tan bu yana ulaştığı zirveden dönüş yaptı. Tüm bu gelişmelerin ardından, önümüzdeki dönemde en büyük risk FED’in faiz artırımı olacak” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler