Dostlar Tiyatrosu'na saldırı

Genco Erkal’ın Çorlulu Ali Paşa Hanı’ndaki tiyatrosunun seyirci platformunu parçaladılar.

Yayınlanma: 11.08.2014 - 21:42
Abone Ol google-news

Genco Erkal’ın açık hava tiyatrosuna dönüştürdüğü, İstanbul Eminönü’ndeki Çorlulu Ali Paşa Hanı’ndaki tiyatrosu kimliği belirsiz kişilerce tahrip edildi. Erkal, 2013’ün mayıs ayından bu yana Nazım Hikmet’ten uyarlanan “Yaşamaya Dair-Bursa Cezaevi’nden Mektuplar” oyununu sahnelediği tiyatroda, seyircilerin oturduğu platformun tamamen parçalanmış olduğunu söyledi. Ünlü tiyatro sanatçısı, suç duyurusunda bulunduğunu, yeni sezondaki oyunların bir süre erteleneceğini belirtti.

Ramazan Bayramı sırasında tahrip edildiği belirtilen tiyatro, Anıtlar Kurulu’ndan izinli ve Fatih Belediyesi’nden de ruhsatlıydı. Tiyatroda seyircilerin oturduğu tahta platformun bir testereyle kesilmiş ve tamamen kullanılamaz hale getirilmiş olduğu öğrenildi. Ortaya çıkan enkaz ise hanın bahçesine yığılmıştı.

Doğal dekoruyla dikkat çeken dededen kalma mekânla ilgili daha önce kardeşi Ferit Erkal ve handa bakır döküm dükkânı bulunan Osman adlı kişiyle sorun yaşadığını belirten Erkal, tahribatın mekânın tiyatro olarak kullanılmasını istemeyen kişilerce yapılmış olabileceğini söyledi. Erkal, daha önce kardeşi Ferit Erkal’a ve Osman adlı kişiye, bir saldırı olması durumunda kanuni yollara başvuracağını belirten bir ihtarname çektiğini de söyledi.

Erkal, hisseli olan hanın tadilatı ve tiyatronun açılış aşamasında kardeşinin de bulunduğunu belirterek, Ferit Erkal’ın daha sonra ticari sebeplerden dolayı tiyatroyu istemediğini, tiyatronun ruhsatının iptali için başvuruda bulunmayı düşündüğünü, ama bundan daha sonra vazgeçtiğini ifade etti; ancak şüphelendiği kişiler olmasına karşın yapanların kimliğinin tam olarak bilinemediğini söyledi.

Genco Erkal, Dostlar Tiyatrosu’nun yıllarca sahne aldığı İstiklal Caddesi üzerindeki Muammer Karaca Tiyatrosu’nun kapatılmasından sonra, Eminönü’ndeki Çorlulu Ali Paşa Hanı’nın avlusunu tiyatro mekânına dönüştürmüştü. Han 18. yüzyılda Sadrazam Çorlulu Ali Paşa tarafından yaptırılmış ve Erkal ailesine dededen miras kalmıştı. Erkal, mekânda yapılan tadilattan sonra Mayıs 2013’te oyunlarını burada sahnelemeye başlamıştı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon