Dumansız hava sahası sağlığa yaradı
TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Cevdet Erdöl, sigara yasasının uygulamaya girmesinden sonra sadece İstanbul'da solunum yolu enfeksiyonu ve astım kriziyle ilgili olarak hastane acillerine başvuru sayısının önemli derecede azaldığını bildirdi.
TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Cevdet Erdöl, yaptığı açıklamada, Danıştay'ın sigara yasağını Anayasa'ya aykırı bulduğunu, son kararı vermesi için konuyu Anayasa Mahkemesi'ne taşıdığını hatırlattı.
Anayasa Mahkemesi'nin, kahvehanelerde sigara içilmesine yasak getiren yasa hükmünün iptali için yapılan başvuruyu reddetmesini beklediklerini belirten Erdöl, ''Anayasa Mahkemesi'nin böyle bir karar vereceğini umuyorum'' dedi.
Yasanın yürürlükten kalkması veya yasağın yumuşatılması durumunda Türkiye'nin geri kalmış ülke konumunda olacağını vurgulayan Erdöl, şöyle devam etti:
''Bu işten tek karlı çıkacak olan tütün sektörü olur. Böyle bir karar alındığı zaman, bu kararı emsal gösterip tüm alanlar için dava açılabilir. Böylelikle tekrar her yerde sigara içilebilir. Hiçbir zaman ticaret insanların sağlığından üstün tutulamaz ve sağlığın pazarlığı da olmaz. 5727 sayılı sigara yasağı ile ilgili düzenleme sonrası ülkede sigara satışlarının azaldığı, insanların daha sağlıklı ortamlarda yaşamaya başladıkları bir gerçek. Sağlıklı bir ortamda yaşama hakkı Anayasa ile güvence altındayken 5727 sayılı yasanın Anayasa'ya aykırı olduğu kabul edilemez.''
Yasanın uygulamaya girmesinden sonra İstanbul'da yapılan bir araştırmadan söz eden Cevdet Erdöl, ''Sadece İstanbul'da solunum yolu enfeksiyonu ve astım krizleriyle ilgili olarak hastane acillerine başvuru sayısı 2009 yılının ilk 5 ayında 118 bin 172 iken 2010 yılının aynı döneminde bu rakam 94 bin 147'ye düşmüştür. 5 ayda gerçekleşen 24 bin 25 kişilik fark, yüzde 20.33'lük bir azalmayı gösterir'' dedi.
Bu durumun ilaç maliyetlerine de olumlu yönde katkı yaptığını vurgulayan Erdöl, ''Kazanılan ilaç maliyeti İstanbul genelinde 12 milyon 108 bin 600 lira, Türkiye genelinde 96 milyon 100 bin liradır. Dumansız hava sahası bir yılda mali kayıplarımızı durdurmuş ve sağlığımızı da korumuştur'' diye konuştu.
''Türkiye sigara yasasını en iyi uygulayan ülkelerden biri"
TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Cevdet Erdöl, yasanın delinmesine yönelik çalışmaların, tütün endüstrisinin yönlendirmelerinden kaynaklandığı görüşünde olduklarını ifade ederek, ''Türkiye, sigara yasasını en iyi uygulayan dünyadaki 6 ülkeden biridir. Yasanın delinmesine karşıyız. Pasif içicilerin hakları korunmalıdır. Ukrayna'da balkonda bile sigara içilmesi yasaklanırken ülkemizde böyle gelişmelerin olması bizleri üzmektedir. Türkiye'de 2010 yılında aylık adetlere göre en düşük sigara tüketimi gerçekleşmiştir ve bu demektir ki aktif sigara içenler arasında hastalık riski yüzde 20 azalmıştır'' diye konuştu.
Sigara yasasının en çok kahvehaneleri etkilediği yönünde eleştiriler olduğunu kaydeden Erdöl, sözlerine şöyle devam etti: ''Sigara yasasından sonra kahvehanelerin zarar ettiği ve kapandığı yönündeki iddialar tamamen asılsızdır. Ayrıca kahvehanelerde sigara yasağının uygulanmasından dolayı vatandaşlar çok memnun. Vatandaş ile ilgili bir sorun yok. Bu durum vatandaşların arzu ettiği bir sistemin oluşmasına neden oldu. Kanundan sonra sigara içmeyenler de kahvehanelere gitmeye başladı. Sigara kanunundan sonra kahvehanelerin giderleri de azaldı. Kahvehanelerin, sigara yasağından sonra havalandırma, yakıt, boya ve temizlik gibi masraflarında önemli düşüşler yaşandı. Bu da onların ekonomik olarak diğer taraftan yaşandığını iddia ettikleri kayıplarına bir şekilde denge sağladı.''
''Sigara yasasına destek yüzde 95'lere çıktı"
Sigara kanununun tek ve en önemli amacının çocukların ve gençlerin sigaranın zararlarından korunması olduğunu vurgulayan Erdöl, tütün ürünlerinin tüketiminin kamu sağlığı ve çevresel etkiler bakımından büyük sorun yaratması nedeniyle bu konuda yasal düzenleme yapmanın Anayasa ve Dünya Sağlık Örgütü Tütün Kontrolü Çerçeve Sözleşmesi'nin gereği olduğuna dikkat çekti.
Erdöl, ''Dünyada sigaranın zararlı olduğunu üreticiler dahi kabul ederken sadece bir grubun çıkarı için toplumun sağlığı göz ardı edilemez. 5727 sayılı sigara yasağı tavizsiz uygulanmalıdır. Sigara yasasına destek, geçen süre içinde yüzde 92'den yüzde 95'lere çıkmıştır. Sigaranın, vücudun çeşitli organlarında yaptığı tahribat ve kanserin yanında cilt sağlığı ve güzelliğinize de zararları vardır. Sigaranın zararları saymakla bitmemektedir. Peki faydalarını sayalım dersek sayabileceğimiz hiçbir faydası yoktur. 'Hem hiçbir faydası olmayan hem de binlerce zararı olan bu kötü alışkanlıkta ısrar niye' diye kendime sormadan edemiyorum'' dedi.
En Çok Okunan Haberler
- Korgeneral Pekin'den çarpıcı yorum
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Colani’nin arabası
- Petlas Yönetim Kurulu Üyesi Özcan, uçakta olay çıkardı
- Komutanları olumsuz görüş vermedi, görevlerinden oldu
- 148 bin metrekarelik alan daha!
- Milletvekilleri Genel Kurulu terk etti!
- Çiçekçiyi yumrukla öldürmüştü: İstenen ceza belli oldu
- Bakanlık 5 ildeki lahmacuncuları ifşa etti